Benfri fläskkarré är en standardvara för mig just för att man kan göra lite allt möjligt med den. Du har ju standardgrejerna du redan gör: helstek, grillad i skivor, eller pulled.
Men jag gillar att skära upp den i kuber också, och antingen bryner jag kuberna och använder som grund för diverse grytor (fläsket behöver puttra i en timme eller två på låg värme för att bli riktigt mört) (buljong, vad du än har för grönsaker/rotsaker, red av med mjöl eller låt bli, ha i grädde/gräddersättning eller låt bli, allt är gott).
En favorit är att sjuda fläsket ett tag tillsammans med hackade äpplen, lök och rosmarin. Tillsätt grädde och kanske en gnutta honung.
Fast en av mina basgrejer är detta:
Släng kuberna (råa) i en stor ungsfast form eller braspanna (Du vill kunna sprida ut det i ett lager) och krydda upp på valfritt sätt. Jag börjar alltid med en skvätt soya, för en smakboost, sen vad det än är för kryddor jag är sugen på. Paprikapulver/Chillipulver/Spiskummin är en utmärkt kombination där jag kör mer spiskummin om jag vill ha mellanösterlänskt stuk, eller mer chilli om jag vill ha mer sydamerkanskt stuk. Eller skippa spiskummin och ös på med paprikapulver för lite mer östeuropeiskt stuk.
Blanda ordentligt (behövs ingen olja om du kör Karré) och kör sedan i ugnen på hög värme (225-250 grader) i ca 30-40 minuter (rör runt nån gång ibland) till de har ordentlig stekyta. Om du vill kan du röra ner lite honung sista 10-15 minuterna för ökad sötma och karamelisering. Häll inte bort skyn som blir! Så länge du kunde sprida ut köttet i bara ett lager borde skyn vara ordentligt reducerad och tjock. Rör bara runt allting så alla bitar blir täckta av den krydda såsen (om det blir FÖR tort medan det är i ugnen kanske du behöver tillsätta en liten gnutta vatten, men enda målet är att hindra botten från att bränna, du vill inte ha en soppa här!).
Kombinera med färska grönsaker, pita- eller tacobröd, samt tzatiki, hummus, salsa eller varför inte lite Ajvar Relish (typ en paprikasås, finns på burk. Märket "Mammas" är synnerligen god).
Genom att variera kryddor, sås och bröd har du typ fyra ganska distinkt olika rätter där, med samma grundrecept. Såsen och grönskerna fixar du till medan köttet ändå är i ugnen. Brödet slänger du in några minuter på eftervärme medan du dukar fram resten, så det är härligt varmt och mjukt när ni börjar äta (men glöm det inte i ugnen!).