Fast i spelarträsket

TheDawn

Veteran
Joined
1 Feb 2024
Messages
12
Jag brukade vara vad man kan kalla en "forever GM". Det höll på så länge att jag började känna mig en smula utbränd och fick inte riktigt motivation att hålla i spelpass så jag föreslog för min spelgrupp att vi skulle börja rotera spelledare så alla fick chansen. De tyckte det var en väldigt bra idé och hade alla olika spel de ville prova på. Detta funkade precis som jag hoppats. Vi bytte regelbundet spelledare, provade nya rollspel, och mitt spelledarsug återvände. Problemet är ju bara att nu var alla precis lika sugna som jag att spelleda de saker de planerat och vi spelar inte så ofta så möjligheterna att få spelleda hade plötsligt sinat.

Jag sökte ny grupp i mitt närområde och fann både en och två men när man kliver in i en grupp så finns där redan en spelledare, så åter var man spelare. Sedan hittade jag en grupp som jag just nu spelledare i en kortare one-shot men även där tycks alla ha idéer vad de vill spelleda efter mitt äventyr är klart.

Vill dra mig till minnes att det snackades om spelledarbrist inom D&D-världen för något år sedan. Kan inte påstå att jag märker någon brist alls på spelledare. Känns som alla är mer sugna på att spelleda än att spela.

Har detta hänt er någon gång, att ni hamnar i spelarpositionen när ni helst skulle vilja spelleda?
 

Necronauten

Veteran
Joined
13 Nov 2021
Messages
25
Jag är med i flera spelgrupper (5st aktiva just nu) där jag började som SL i princip alla grupper. Det har blivit mer och mer vanligt att snurra runt SL rollen, så precis som du beskriver kan det ibland dröja upp emot ett år innan jag blir SL i en specifik grupp igen. Jag tycker aboslut det är roligt att vara spelare, men det ännu roligare att vara SL och sitta och planera sessioner emellanåt.

Av just den anledningen så hoppade jag av en grupp där jag varit spelare väldigt, väldigt länge. Istället startade jag upp en ny grupp med syfte att vara den enda Spelledaren. Jag har varit nog med alla spelare jag bjudit in till den gruppen med att förmedla min målsättning. Än så länge har det inte varit några sura miner :)
 

Botulf

Hero
Joined
25 Dec 2008
Messages
1,262
Först är man glad och hoppas aldrig vara spelledare igen när man till sist får slippa. Sedan när man spelat några sessioner som spelare så börjar suget igen som en gammal nikotinvana. Och det är då man vet att man egentligen aldrig kan vara som de andra i pöbeln. Man upptäcker att man är spelledare for life inte bara av tvång, utan för att det blivt en del av ens natur. 🤔
 
Last edited:
Joined
20 Oct 2023
Messages
309
Man upptäcker att man spelledare for life inte bara av tvång, utan för att det blivt en del av ens natur.
Det är hålet i själen man försöker fylla med uppmärksamheten och bekräftelsen man får som spelledare.
Behovet av att stå i centrum, att bli lyssnad på, att ens ord tas på allvar.

Men det är aldrig nog, som en hunger som aldrig kan mättas.
 
Top