Vad åt man när?

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,968
Location
Stockholm
(Startar ny tråd istället för att fortsätta OT i den andra om realism)

I diskussionen om realism har mat lyfts fram som något som kan bryta inlevelsen. Alltså om någon äter mat som inte fanns i Europa när man spelar vikingar, sådana saker.

Men mat kan också vara en stämningshöjare, ett sätt att ge färg och visa på att det är en annan tid i spelet. Det ger mycket "färg" och skapar känsla, helt enkelt. När jag ska förmedla vad folk äter i WFRP går jag ofta till stilleben från tidsperioden, som ofta är matrelaterade. Det kan ju fortfarande bli fel men känns rätt. En fördel är ju också att man kan visa hur det ser ut.

unnamed.jpg


Till denna bild skrev jag på min avsomnade WFRP-blog följande:

Today I ventured forth to break my fast at The Cowardly Tilean. It is a rough and tumble place, where many sailors gather to drink and sing and fight. It is also a place where much gossip is circulated, many times shouted over the top of the seamens' lungs, bawdy tales of inappropriate nature. As is the custom of this place, I was served smoked herring, bread, an onoin and an apple, washed down with a small jug of wine. All this for only a handful of pennies and it stood me until lunch! I picked up many interesting tidbits I intend to investigate further, as well.
Jag har för mig att jag kollade upp vad man åt på typ medeltiden innan jag skrev den korta texten. Det känns i alla fall genuint för mig. :)

Så vad åt man egentligen under olika tidsepoker i olika delar av världen? Och hur kan man använda sådan kunskap till att göra rollspelen roligare? En rätt öppen fråga, men vi kanske kan hitta lite insikter, som att potatisen inte fanns i Sverige under vikingatiden. Eller i Europa för den delen. Man åt väl typ rovor istället?

Finns det andra sådana grejer att tänka på? Åt man egentligen så mycket kött som jag kanske tror, torde inte det vara rätt dyrt och ineffektivt kontra grönsaker och fisk? När började man egentligen att dricka öl?
 

Arrikir

Venator
Joined
14 Jan 2019
Messages
899
Location
Uppsala
Åt man egentligen så mycket kött som jag kanske tror, torde inte det vara rätt dyrt och ineffektivt kontra grönsaker och fisk?
I grunden handlar det ju om social och ekonomisk status. De flesta fattiga åt ju det som fanns tillgängligt, dvs korngröt, bröd, salt sill och de grönsaker som fanns att att tillgå den säsongen.

Men ja, mycket fisk och gröt stod på menyn för de flesta en stor del av historien
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,731
Location
En mälarö
När började man egentligen att dricka öl?
Öl har väl funnits sedan nära på förhistorisk tid. Om jag inte missminner mig så finner man de tidigaste spåren av något liknande öl i Egypten ett par tusen år fk. Vad man bör ha i åtanke är dock att de äldsta ölerna hade ganska lite med det vi kallar öl idag att göra. Då var det nästan mer av en soppa som jäst för att hålla längre och var snarare mat än dryck. Det var väl under typ tidig medeltid som öl i Europa enbart blir en dryck, poppis för att den smakar bra, håller länge och, framförallt, gör en packad. Öl i modern form, dvs något lager-liknande med hög kolsyrehalt, vill jag minnas är en 1800-talsgrej.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,897
Och hur kan man använda sådan kunskap till att göra rollspelen roligare?
Det tycker jag absolut. Att säga några meningar om maten ger snabbt karaktär, vare sig det är i fiktiva världar eller vår egen historia. Och måltider är dessutom en mänsklig aktivitet som både är central i våra liv och fylld med sedvanor och ritualer, så det är antagligen ofta viktigt i spelvärlden. Gillar när det beskrivs i samband med platser eller möten.

Det finns en massa youtubers som fördjupar sig i detta och försöker tillreda mat enligt äldre recept. Kommer så klart inte på någon nu dock.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
7,338
Öl kan nog vara lika gammalt som mjöl och brödhantering öh (min egen tes är att brödet är en biprodukt av öl snarare än tvärt om). Det är belagt från egypten, i mesopotamien fanns ölgudinnan Ninkasi, och visst hittade de ett par skålgropar i palestina från flera tusen fk med rester av jästa grödor....

Under alla dessa tusentalsår har öl varit vildjäst. Det är först på 1800-talet, med lager och Carlsberg, som man lär sig kontrollera jästen.

Att ha humle i ölen för att öka hållbarheten är äldre, nog medeltida på rak arm? Men samexisterade länge med olika typer av Gruyt, dvs typ örtknippen med smakhöjande och bevarande egenskaper.

Mathistoria blir snabbt väldigt specifikt och spännande. Te.x. verkar det som att löken kom till sverige först under folkvandringstid.

Vad gäller vad man åt innan potatis, om jag får killgissa/halvminnas så är det väl mycket kål-växter, rotfrukter (rova etc) men även korn (som var tidigare än råg och vete)?

Hur är det förresten med korv med timjan i? Har fått för mig att det kan vara medeltida? Tom. Frans G. Bengtsson kan få det om bakfoten ;)
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
7,338
Hur såg det ut med baljväxter under europeisk medeltid? De är ju ett ganska rimlig ersättare.
I norden/nordeuropa?(1) Kanske, känns kanske inte helt i linje, men jag är inte mathistoriker.

(1) Det är väl bara det vi pratar om när vi pratar potatis...
 

mrund

Warrior
Joined
12 Jul 2013
Messages
223
Location
Fisksätra
Last edited:

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,897
I norden/nordeuropa?(1) Kanske, känns kanske inte helt i linje, men jag är inte mathistoriker.

(1) Det är väl bara det vi pratar om när vi pratar potatis...
Lite snabbgogling pekar mot utbredd odling av diverse bönor och linser från stenåldern och framåt runt Medelhavet, liksom förekomst i Sverige på 1300-talet. Men kanhända var kål/rovor/spannmål mer effektiva grödor för klimatet?
 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
8,057
En litet oväntad gröda är att tidigt (som under bronsålder) odlades mycket hirs i Sverige. Den trängdes sedan långsamt ut av andra sädesslag, men även på Medeltiden var den ännu inte obetydlig.
 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
8,057
Hur är det förresten med korv med timjan i? Har fått för mig att det kan vara medeltida? Tom. Frans G. Bengtsson kan få det om bakfoten ;)
Wikipedia: ”I Sverige har timjan sedan 1400-talet odlats som kryddväxt, mer allmänt sedan 1500- eller 1600-talet.”

Samtidigt är det inte det minsta långsökt att en kung som Harald Blåtand kan ha importerat det, för timjan har använts i alla tider i Medelhavsregionen.
 

Oldtimer

Slava Ukraini!
Joined
5 Feb 2002
Messages
4,522
Location
Göteborg, Lindome
Hur är det förresten med korv med timjan i? Har fått för mig att det kan vara medeltida? Tom. Frans G. Bengtsson kan få det om bakfoten ;)
Kryddtimjan började inte odlas i Sverige förrän på 1400-talet, men backtimjan fanns ju vilt i vårt land och användes främst som medicinalväxt, men kanske även som krydda.
 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
8,057
Lite snabbgogling pekar mot utbredd odling av diverse bönor och linser från stenåldern och framåt runt Medelhavet, liksom förekomst i Sverige på 1300-talet. Men kanhända var kål/rovor/spannmål mer effektiva grödor för klimatet?
Det är nog tvärtom - bönorna höjer effektiviteten när de används i skifte (eftersom det kvävefixerar).
 

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
8,057
Åt man egentligen så mycket kött som jag kanske tror, torde inte det vara rätt dyrt och ineffektivt kontra grönsaker och fisk?
Man åt förstås det kött man kom över, och det är inte lika ineffektivt som det kan låta - man odlar vall som en del av skiftesbruket i vilket fall, mycket mark särskilt i upplanden lämpar sig illa för grödor men bra för kor och får, och någon gris kostar inte mycket extra när den får det man annars skulle slänga. Dessutom är djurens (liksom människornas…) gödsel verksamhetskritiskt i jordbruket. I områden med mer obygd tillkommer också jakt (inklusive tjuvjakt).

Även fågel (inte bara kyckling, även ankor och gäss) hölls småskaligt.
 
Last edited:

Gerkub

Gelékub
Joined
8 Mar 2021
Messages
1,572
Min bror är mathistoriker, och som jag förstått det är det ganska svårt att vara generell för saker ändrar sig ganska mycket beroende på vilken tid, vilket samhällsskikt, osv.

Kryddor och andra saker som man kan importera har funnits jättelänge. På bronsåldern fanns ett väl utvecklat nätverk av handel som sträckte sig långt bort från Skandinavien. Att vi i Sverige inte har ett så kryddstarkt kök idag är nog mer på grund av influenser från det franska köket på 1800-talet där det blev mer status att ha fina råvaror än att dränka allt i kryddor. Jag tror man ska tänka mer "status" än "praktiskt", åtminstone när det gäller elitens mat.
 
Last edited:

JohanL

Champion
Joined
23 Jan 2021
Messages
8,057
Ett exempel är att det finns gamla recept på pepparkakor som är absolut oätliga. Poängen var i stället att visa hur mycket kryddor man hade råd med.

(På motsvarande vis uppfanns den moderna formen av mode av Louis XIV för att göra den franska adeln fattigare.)
 
Top