Är världsbygge av någon nytta?

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
8,185
Location
Barcelona
logiskt pussel ... leka analytisk filosof ... spela jazz med en miniräknare ... helt meningslöst att närma sig som en text vi kan argumentera omkull eller falsifiera.
Du verkar anse att mitt sätt att närma mig den här texten är på något vis invecklat, artificiellt, onaturligt – men jag svarar ju bara på vad karl'n säger. Det är han som säger "This gives us a clue to the psychological type of the worldbuilder ... & makes us very afraid." Det är han som säger att "The whole idea of worldbuilding ... flatters everyone further into the illusions of anthropocentric demiurgy which have already brought the real world to the edge of ecological disaster." Att gå i svaromål mot sådana påståenden är bara att ta texten at face value. Att söka under dem efter något slags psykologisk förståelse eller världsbild, det är det artificiella, sekundära sättet att angripa texten. Man kan göra det också, för all del – men återigen, det är Harrison som driver en tes, Harrison som gjort en partsinlaga, så om det är "meningslöst" att närma sig texten på det viset, så var det väl "meningslöst" av Harrison att skriva texten på det viset i första rummet.

(För övrigt märkligt att jag ska behöva vara så jävla välvillig i min läsning av Harrison, när Harrison inte lyfter ett finger för att visa samma hyfs mot de han diskuterar)
 
Last edited:

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
11,243
Location
Värnhem, Malmö
(För övrigt märkligt att jag ska behöva vara så jävla välvillig i min läsning av Harrison, när Harrison inte lyfter ett finger för att visa samma hyfs mot de han diskuterar)
Därtill är han ju en professionell författare. Man får ju utgå från att han är förmögen att förmedla det han vill, och att han gjort ett medvetet beslut att fylla sin text med små gliringar.
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
8,185
Location
Barcelona
Jag tolkar det som att hans huvudpoäng är att problematisera världsskapandeprocessen ur ett politiskt perspektiv där sättet världar skapas på inom fantasy/science fiction är en reflektion av hur vi upplever de världar som skapas runt oss och för oss hela tiden. Att "världen" som konstruktion (även då världen vi lever i) nödvändigtvis innebär en avgränsning och reducering om den förstås som något som "kan beskrivas" i sig och för sig självt, frånskilt från upplevelsen av att möta den och förstå den genom att interagera med den. Detta reproduceras sedan inom exempelvis fantastik, genom hur "fiktiva verkligheter" bidrar till att reproducera idéer om hur vi förstår verkliga verkligheter, och det gör Harrison "very afraid" för att:


Det handlar alltså inte om fantasyvärldar, det handlar om väldigt mycket mer och egentligen helt andra saker än så:

Men han friskriver heller inte fantasyns världsskapande från Coca Colas, Donald Trumps eller Instagrams världsskapande, logiken är enligt Harrison densamma (eller liknande), men påverkan den har är mycket mindre.

Han tar avstamp i en litterär kritik mot världsskapande som han menar rör läsandet bort från en levande interaktivt samspel mellan läsaren och texten och mot en föreställning om läsandet som ett kommunicerande av en "sekundär verklighet" från författaren med stort F till läsaren som passiv mottagare av "berättelsen" eller "faktan" (här skiljer han för övrigt inte på fantastik eller exempelvis reseskildringar). Läsaren stängs genom det ute från deltagandet i att forma sin egen upplevelse, och Harrison drar en parallell till hur människan utestängs från samskapande i sin egen verklighet genom konsumerandet av den protetiska "värld" som skapas av

Problemet är alltså inte fantasyvärldar, men han tar sitt avstamp därifrån för att illustrera enligt honom mycket viktigare och allvarligare poänger. Det skriver han också flera gånger, och att därför exempelvis läsa det som att världsskapande skulle vara att jämföra med miljöförstöring, eller att det är världsskapande inom fantasy som på något sätt är skyldig till eller orsak till några av de problemen han pekar på, är någonstans faktiskt att inte läsa texten.

Jag tycker det är en bra text för att den presenterar intressanta perspektiv och tankar.
Om jag håller med eller inte är för mig inte ett dugg relevant, för jag behöver tänka mer på det här perspektivet, och kanske läsa mer om idéerna som gett upphov till det, innan jag bestämmer mig för vad det är egentligen är för kulle och om och på vilket sätt jag beslutar mig för att dö på den.
Ja, jag vet inte om din tolkning tillför särskilt mycket till min egen. Och jag vidhåller att det låter som svammel. Eftersom du bekänner dig agnostisk till teserna han driver ska jag inte trötta ut dig med mina invändningar – suffice to say att det är fullt möjligt att förstå en text (i den mån den låter sig förstås) och ändå inte hålla med.

Jag har liksom inget mer skinn i det här spelet än att jag gillar när saker och ting bemöts och bedöms ärligt, inte när man aktivt letar efter saker att "vara emot" och skjuta ner som att allt är en debatt inför en publik.
Är det vad du tror att vi gör? Om jag fick rekommendera en dos av samma välvillighet som du och Christoffer tycker att vi ska visa gentemot Harrison, så kanske du kan överväga möjligheten att vi faktiskt, så gott vi kunnat, försökt läsa artikeln på dess egna meriter och dragit slutsatsen att den är ute och cyklar?
 

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
4,537
Location
Umeå
Han ägnar sig alltjämt åt att som huvudpoäng misstänkliggöra världsskaparens psykologi. Han behöver inte påstå ett kausalt samband för att mena att världsskapande bygger på en föreställning om världen och ett sätt att tänka som gör honom "rädd". Det han beskriver – viljan att skriva läsaren på näsan, att inte lämna saker till tolkning, att föredra en bokstavlig snarare än poetisk tolkning – hör egentligen inte ihop med världsbyggande; man kan skriva ett verk som begår alla dessa försyndelser utan att göra ett dyft av världsbygge.
Jag ser inga som helst kausala samband där. Vad som lyfts är ju likheter och samband inte i meningen pga detta så detta, utan snarare speglingar och relationer. Om det misstänktliggör världsskaparens psykologi eller om det är ett uttryck för på vilket sätt som han själv ogillar denna typ av författande och vad det gör med läsupplevelsen är nog en fråga om hur man tar emot texten. Själv tycker jag rakt av man kan se yttringar av kontrollbehov och nästan en panik när folk gör något som kanske inte ens rör deras egen skapelse utan någon annans. Tvivlar du på det, ta ett besök på Chaosiums discord.

Så för att återgå till din ursprungliga fråga om texten, så kanske jag kan svara såhär: För mig är min takeaway från den helt och hållet det viktiga med att hålla kontrollen borta från skapandet, detta klingar också väl med vad jag tycker om rollspelande i sig eller skapande öht oavsett form. Det behöver inte, som andra ytterligheten här på forumet, innebära att bara för att vi inte har en detaljerad värld så ska den vara öppen för alla att hitta på saker i den, men snarare att en värld vi inte spikat ner helt kan fortfarande vara i en eller ett fåtals spelares händer, men den kommer vara flytande, flödande och fluktuerande utifrån linsen som är spelandet. Vissa blir tokiga av det här och tycker det skapar logiska luckor de inte förstår sig på, för min del skapar de rörelse, puls och precis det där oförutsedda som jag tycker utgör allt liv. För mig blir då det intressanta samtalet vad krävs för att skapa just den inspirationen, för att vi ska kunna gå från delar till rörelse, puls och liv och hur främjar vi det i rollspelandet? Om det sen för någon annan innebär att ahhh världen faller samman ingen logik och sammanhållning, så har de andra önskemål med hobbyn. Precis som jag kanske uppskattar en bok som lämnar fler luckor och där min bild av vad som sker till stor del är min egen på grund av hur författaren arbetar med texten. Men där andra får panik och tycker att det är helt osammanhängande och man tror att vad som helst kan ske när som helst. Smaken liksom...

Edit: Och det är ju väldigt trist att det samtalet aldrig kommer kunna existera här eftersom det fastnar i kan vi ställa oss bakom vad texten säger eller ej, inte vad innebär frågorna för skrivandet? För läsandet? Eller för rollspelandet som även det har den här relationen mellan skrivande och läsande, om än mer direkt och om med en annan direkthet. Osv.
 
Last edited:

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
4,537
Location
Umeå
Du verkar anse att mitt sätt att närma mig den här texten är på något vis invecklat, artificiellt, onaturligt – men jag svarar ju bara på vad karl'n säger.

(För övrigt märkligt att jag ska behöva vara så jävla välvillig i min läsning av Harrison, när Harrison inte lyfter ett finger för att visa samma hyfs mot de han diskuterar)
Ehm, va? Invecklat? Vem har sagt det? Tvärtom.

Vad jag säger har verkligen ingenting med vad du skriver i resten av posten. Att gå i svarsmål mot små utklippta delar utan att komma i ett samtal med helheten är problemet. Att du öht tolkar mig som att problemet är att du inte är välvällig i din läsning av texten synliggör ju lite hur meningsfullt det är att fortsätta ett samtal.
 

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
4,537
Location
Umeå
Det hoppas jag verkligen inte, för den texten är mest goja. Och inte ens välskriven goja, utan mest bludder och svammel.
Han kanske har några bra poänger, men isåfall är de väl dolda.
Jag är inte ens riktigt säker på vad han tycker, annat än att han ogillar världsbyggande, men varför han ogillar det lyckas han inte beskriva på ett begripligt sätt.
Wrnu-sjukan har slagit til som sagt. Du är inte riktigt säker på vad han säger men du ogillar det verkligen.
 

erikt

Hero
Joined
21 Feb 2014
Messages
1,382
Wrnu-sjukan har slagit til som sagt. Du är inte riktigt säker på vad han säger men du ogillar det verkligen.

Nej, nu missförstår du vad jag skrev. Jag skrev inget om hans åsikter, bara om texten.
Jag säger att hans text är så dåligt skriven, att om den skulle vara bland det bästa som skrivits i ämnet så vill jag inte ens tänka på hur usla resten måste vara.
Jag är osäker på vad han försöker säga, och jag ogillar verkligen hur han (inte) säger det.

Om jag tolkar honom rätt, så är det han säger mest dumheter, så förhoppningsvis tolkar jag honom fel och han är bara obegriplig.
 

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
4,537
Location
Umeå
Nej, nu missförstår du vad jag skrev. Jag skrev inget om hans åsikter, bara om texten.
Haha ok, det var en övertolkning. Sorry.

Däremot tycker jag inte den är så otydlig egentligen, men är kanske lite var man kommer från i sin läsning och hur man läser den. Själv tycker jag inte den innehåller speciellt mycket dumheter, vet inte om jag håller om allt han säger, men som jag skrev i mitt senaste svar till faraonen tycker jag det finns massa tänkvärt att diskutera i den som relaterar specifikt till vår hobby, och det är rätt synd att det fastnar i samtal om Harrison har rätt eller fel, istället för vad innebär det här för rollspelandet. Relaterat kan också vara Ron Edwards texter om setting och situation och hur de relaterar till varandra.
 
Joined
20 Oct 2023
Messages
866
suffice to say att det är fullt möjligt att förstå en text (i den mån den låter sig förstås) och ändå inte hålla med.
Det är det absolut, jag skulle nog till och med vilja påstå att för att kunna ha invändningar mot någonting egentligen så måste man ju börja med att förstå det.

Mitt bekymmer är inte så mycket med huruvida folk förstår texten eller inte, utan att jag upplever att samtalet om den i den här tråden i princip inte alls engagerat med dess faktiska innehåll. Det har vart mycket fokus på att det är "svammel", att författaren borde veta hut och inte "visar hyfs", och urklippta citat som på något sätt får stå som represenationer av textens helhet och resonemang utan kontext.

Eftersom jag tycker det är en intressant text så tycker jag ju såklart det är trist att det inte också blir ett intressant samtal om den, det handlar överhuvudtaget inte om att hålla med eller inte, det skulle vara lika intressant att få läsa argument om varför man inte håller med.

försökt läsa artikeln på dess egna meriter och dragit slutsatsen att den är ute och cyklar?
Ja och det jag eftersökt är på vilket sätt är den ute och cyklar, om den nu är det. Tråden hittills är full av avfärdanden, konstateranden och slutsatser och en handfull utklippta citat som verkar bemötas som befriade från kontext, men väldigt få argument och resonemang.
 

Gerkub

Gelékub
Joined
8 Mar 2021
Messages
1,614
Det är det absolut, jag skulle nog till och med vilja påstå att för att kunna ha invändningar mot någonting egentligen så måste man ju börja med att förstå det.

Mitt bekymmer är inte så mycket med huruvida folk förstår texten eller inte, utan att jag upplever att samtalet om den i den här tråden i princip inte alls engagerat med dess faktiska innehåll. Det har vart mycket fokus på att det är "svammel", att författaren borde veta hut och inte "visar hyfs", och urklippta citat som på något sätt får stå som represenationer av textens helhet och resonemang utan kontext.

Eftersom jag tycker det är en intressant text så tycker jag ju såklart det är trist att det inte också blir ett intressant samtal om den, det handlar överhuvudtaget inte om att hålla med eller inte, det skulle vara lika intressant att få läsa argument om varför man inte håller med.



Ja och det jag eftersökt är på vilket sätt är den ute och cyklar, om den nu är det. Tråden hittills är full av avfärdanden, konstateranden och slutsatser och en handfull utklippta citat som verkar bemötas som befriade från kontext, men väldigt få argument och resonemang.
Jag har läst texten två gånger och tycker den är svår att få grepp om. Ungefär så här förstår jag den:

"Världsbyggande är tråkigt. Människor som sysslar med världsbyggande är kontrollfreaks som längtar efter att styra världen, och det gör mig rädd. Det här handlar inte om fantastiklitteratur eller spel, utan om politik, om nyliberalismen. Coca Cola och George W Bush håller på med världsbyggande när de försöker omforma verkligheten för att gynna sina intressen. Det här håller på att förstöra världen."

Jag förstår inte riktigt hur han kommer fram till det här. Förutom att det är generaliserande å det grövsta och tendensiöst så håller inte resonemangen ihop. Författaren själv är öppen i början av texten med att det inte är särskilt genomarbetat och medvetet provokativt. Jag vet inte om man ska ge ett gammalt halvt genomarbetat blogginlägg som verkar menat som en del i en dialog med bloggläsarna mer vikt än det förtjänar.

Det finns jätteintressant kritik mot t ex hur man representerar ett landskap med bilder och kartor, att "kartan är inte territoriet", att representationer kan ha en politisk kraft, men det här tangerar inte ens det.
 

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
4,537
Location
Umeå
Jag förstår inte riktigt hur han kommer fram till det här. Förutom att det är generaliserande å det grövsta och tendensiöst så håller inte resonemangen ihop. Författaren själv är öppen i början av texten med att det inte är särskilt genomarbetat och medvetet provokativt. Jag vet inte om man ska ge ett gammalt halvt genomarbetat blogginlägg som verkar menat som en del i en dialog med bloggläsarna mer vikt än det förtjänar.
Det förtjänar väl den vikt man önskar ge den?

Jag tror ju att du drar på för stora växlar i ditt inledande stycke. Istället för att det är dåligt pga på grund av att människor som bygger världar är kontrollfreaks, så är det dåligt på grund av att kontroll inte är till nytta för fantasin, det motarbetar fantasin och gör att författaren själv måste be om lov utan att ens behöva det. Att det överdrivet detaljerade och logiskt grundande tar bort möjligheten för författaren och läsarens interaktion på ett sätt som Harrison föredrar. Det är ju inte en vetenskaplig artikel, han behöver inte påvisa sambandet mellan kontrollfreaks i riktiga världen och vilka effektersom han anser det får för skrivandet och läsandet, det räcker ju att han anser att det så, att han ogillar det läsandet själv, att han inte arbetar med världar på det sättet för det begränsar honom.

Jag anser att man ska läsa det mer såhär: Man kan anse exempelvis att om vi har ett behov av kontroll är en drift så som människor eller individer i ett samhälle, så kan man anse att det är något man ska streta emot. Precis som man kan anse att det kan finnas ett liknande behov av att bli dominerad och att det är något man kan anse rent ideologiskt är något man ska streta emot? Och skriver man under på det är det ju inte fjärran att se att detta behov tar sig väldigt olike uttryck, viljan att definiera, viljan att kontrollera, viljan att bestämma, osv. Så viljan att skapa och kontrollera en fiktiv värld blir ett uttryck för samma tankefigur som gör att vi beskriver världens som ett urverk där allt delikat klickar i varandra, osv. Oklart om det blir tydligare men så tänker jag man ska angripa just de kopplingarna. Märk väl jag argumenterar inte för att det ÄR så, det är en annan femma, men jag argumenterar för att det är så man ska läsa texten. Men kan vara att jag har läst alldeles för många postisar för mitt eget bästa.
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
5,127
Location
Linköping
Har vi bytt ämne/frågeställning från "Är världsbygge av någon nytta" till "Riskerar världsbygge att hämma läsarens fantasi"?

Det kanske är samma fråga (jag är ju inte så bra på de här monsterforumtrådarna), oavsett vad så svarar jag Ja på båda frågorna (men det ska inte ses som ett binärt svar utan ett flytande Ja beroende på mängd).
 

Christoffer

It's all pig.
Joined
18 Mar 2008
Messages
4,537
Location
Umeå
Har vi bytt ämne/frågeställning från "Är världsbygge av någon nytta" till "Riskerar världsbygge att hämma läsarens fantasi"?
Det är nog bara en liten avstickare på det ämnet utifrån en text av M. John Harrison (länkar i något inlägg några sidor bakåt) som det är rätt olika reaktioner på.
 
Joined
20 Oct 2023
Messages
866
"Världsbyggande är tråkigt. Människor som sysslar med världsbyggande är kontrollfreaks som längtar efter att styra världen, och det gör mig rädd. Det här handlar inte om fantastiklitteratur eller spel, utan om politik, om nyliberalismen. Coca Cola och George W Bush håller på med världsbyggande när de försöker omforma verkligheten för att gynna sina intressen. Det här håller på att förstöra världen."
Jag läser det inte riktigt så, men det är ju i vart fall en läsning av texten och något man kan ta avstamp ifrån.

Att världsbygge är tråkigt är ju det första han säger, och det är ju väldigt uppenbart en åsikt han har. Jag tycker själv inte världsbygge är tråkigt, varken som kreativ aktivitet eller när man stöter på det i fiktion, så som generell princip håller jag inte med. Däremot kan absolut världsbygge vara tråkigt, men utöver den första meningen så lägger han inte särskilt mycket mer tid på världsbyggandets eventuella tråkighet, så jag upplever inte att just den punkten har särskilt mycket relevans för textens vidare poänger.

Men om man kan kärna ut någon sorts grundpremiss i texten är det ju att grunden till hans ogillande av världsbyggande främst är politiskt och ideologisk (det är han väldigt tydlig med), och att han anländer till vad det har för effekter på fiktion, samspel mellan text och läsare, läsupplevelse etc "baklänges". Här upplever jag att hans syn på världsskapande i fiktion är en reflektion av hur han upplever samhället, och det är det perspektivet i mångt och mycket jag tycker gör texten så pass intressant just för att han inte väljer att ändra sitt sätt att bemöta frågan på när blicken lämnar de stora frågorna (samhällsideologin) för att betrakta de mindre frågorna (fantasyböcker). Istället hittar han, och kritiserar, det stora i det lilla. Om världen är full av konstruktioner som reducerar den ned ifrån en oändlig komplexitet vi aktivt måste interagera med för att kunna förstå till någonting vi kan få färdigförpackat och serverat till oss, så gör det också något med oss som människor, och det resulterar i saker som i slutändan kan bli katastrofala.
Parallellen han drar till skapandet och läsandet är att om vi bara blir passiva mottagare av Författarens vision, snarare än aktiva deltagare i att forma vår egen upplevelse av och ge vår egen mening och betydelse till det vi läser, om vi inte för ett samtal med texten, utan bara tar emot den och accepterar den som sann, så både reflekterar det vart vi är som samhälle och kultur i det stora, och reproducerar det förhållandet i det lilla. Harrison menar att detta är ideologi, grundat i (min tolkning) ett autoritärt dominansförhållande där den mäktige berättar för den maktlöse "hur saker och ting ligger till", och där den maktlöses roll är då att erkänna det som sant. Harrison menar (i min tolkning) att revolten mot det är att inte acceptera den premissen, och i det specifika fallet att delta i att förkasta den relationen genom att skapa för deltagande, läsa sådant som bjuder in till det, och i förlängningen då och agera och leva som ett politiskt subjekt i den verkliga världen. Det är min tolkning av de delarna av texten.

Jag upplever sedan att han går vidare med att förklara detta mer specifikt i relation till världsskapande inom litteraturen, inte så mycket för att det är vad som är viktigast i den diskussionen utan helt enkelt bara för att det är vad som är kontexten av de samtal och tidigare texter som den aktuella texten vi just nu diskuterar är en komponent i. Samtalet alltså varken startar med eller avslutas med den aktuella texten, och därför kanske vi heller inte skall bemöta den som någon sorts manifest, utan som ett brottstycke ur ett pågående samtal.

Men den då av Harrisons teser som kanske mest är aktuell här är "Världsbyggande är fantasihämmande" (vilket jag tycker är mer relevant än "Harrison sa att världsbyggare är kontrollfreaks"), vad kan vi då säga om den?

Jag skulle nog utan att skämmas kunna säga att ja, världsbyggande är fantasihämmande ofta, eller väldsbyggande kan absolut vara fantasihämmande, men jag tror inte jag delar Harrisons mer kategoriska hållning att det måste vara det, eller att det är det per definition. Jag tror absolut att det går att skapa världbyggande som är fantasifrämjande, att det går att världsbygga för att skapa engagemang och deltagande, och att det Harrison verkar söka efter
best and most exciting aspects of fantastic fiction, [...] the uncontrolled, the intuitive & the authentically imaginative [...] and [...] psychological, poetic & emotional logic
Nog absolut kan och bör vara möjligt i världsbygge, om det är viktigt för en.

Kritiken Harrison levererar i sin text mot världsbygge i fantastiken är inte unik, utan påminner mig exempelvis ganska mycket om den typ av kritik som David Lynch har uttalat om den moderna hollywoodfilmen (även fast Lynch iaf inte så tydligt beskriver kritiken som i grunden politisk). Kritiken handlar i grunden mycket om skillnaden mellan deltagare och mottagare, och vad den typen av relation gör med människan som kulturell, social och politisk varelse.

För mig är det mer intressant än om Harrison sa någonting lite taskigt eller inte, men det är ju samtalet jag vill ha om texten (och idéerna i den), det behöver ingen annan delta i om den inte vill.
 
Last edited:
Joined
20 Oct 2023
Messages
866
Men kan vara att jag har läst alldeles för många postisar för mitt eget bästa.
Tänker väl att
The distinction I would make between the two kinds of worldbuilding is in a sense Baudrillardian.
Är något av en giveaway för vart Harrison själv kommer ifrån, om det liksom inte räckte med att en av rubrikerna är "Being & Simulating".

Jag är själv en sketen, outbildad halvdyslektisk svetsare, men jag tänker mig ändå att texten nog i vart fall bör vara enklare att närma sig om man är i vart fall ytligt bekant med postmodernisterna.
 
Last edited:

krank

Lättkränkt cancelkultur-kommunist
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,724
Location
Rissne
Jag måste nog säga att "världsbyggande är fantasihämmande" är en för mig så helt främmande tanke att jag knappt kan ta i den. Man måste kanske ha en mer romantiserad bild av vad man menar med "fantasi" för att det ska bli begripligt? För mig är ju världsbyggande dels i sig något som kräver och väcker inspiration och fantasi, och dels något som ger fantasin bränsle när man seden läser eller på annat sätt tar del av världsbyggandet.

Samtidigt har jag förstått att en del människor tänker sig "fantasin" som något mer… "fritt", något som typ mår bäst om man inte har några begränsningar eller något att utgå från alls. Det är det jag upplever som lite mer romantiserat. Om man då dessutom vill skapa äkthetshierarkier där vissa sätt att fantisera är mer äkta än andra… Well. Jag har lite svårt för det.
 
Joined
20 Oct 2023
Messages
866
Jag måste nog säga att "världsbyggande är fantasihämmande" är en för mig så helt främmande tanke att jag knappt kan ta i den. Man måste kanske ha en mer romantiserad bild av vad man menar med "fantasi" för att det ska bli begripligt? För mig är ju världsbyggande dels i sig något som kräver och väcker inspiration och fantasi, och dels något som ger fantasin bränsle när man seden läser eller på annat sätt tar del av världsbyggandet.
Ja, och jag tror att det mycket är i det här Harrison förlorar folk, och kanske till och med i mångt och mycket helt förbiser potentiellt väldigt viktiga aspekter av kreativitet och skapande.

För jag tror att mycket vägen till det Harrison någonstans lyfter upp som ett ideal ("the best and most exciting aspects of fanstastic fiction") för många går via den typen av fantastik han kritiserar. Att de inte nödvändigtvis alls existerar i en antagonistisk relation till varandra utan att den "fria och okontrollerbara" fantasi som Harrison lockas av får mycket av sitt bränsle från de "förtryckande" styrda världsbyggen som han förkastar. Vi får komma ihåg att vi pratar om en text med snart 20 år på nacken, av en författare som publicerade sin första SF roman 1971, han har haft tid att gå igenom massa kreativa tankeprocesser innan många som deltar i den här tråden ens var födda, det han upplever som hämmande och begränsande kan för andra upplevas som främjande och frigörande. Det handlar inte om "rätt eller fel", utan om perspektiv.
Det betyder också att det han ser som kontrollerande kan vara ett redskap för andra att just släppa kontroll, det han läser som nedtryckande kan vara någon annans uppror etc.

Det kan mycket väl vara så att Harrison här är den rutinerade vildmarkslevande frisoloklättraren som förklarar för människorna på klättergymmet hur säkerhetsrep påminner om slaveri och hur klätterväggarna av plywood och plast är ett dött simulacrum av bergets autentiska verklighet och att gymmets väggar är ett självvalt fängelse för att klättrarna att undvika att möta klättringen i dess sanna form. Och kanske kommer han på ett sätt ha rätt, men dels blir det lite "Sir, this is a Wendy's" utav det, och dels så kanske det då är han som inte förstår att människorna han pratar med är oändligt mycket närmare den typen av "autentisk klättring" han idealiserar än alla de som inte är där, och att det största steget faktiskt inte är från klättergymmet och nån vrålsvår frisololed ute i djungeln, utan från soffan till klättergymmet.

Det är också ett perspektiv jag kan förstå och sympatisera med, precis som jag kan förstå och sympatisera med Harrisons perspektiv.
 

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
11,243
Location
Värnhem, Malmö
Tänker väl att

Är något av en giveaway för vart Harrison själv kommer ifrån, om det liksom inte räckte med att en av rubrikerna är "Being & Simulating".

Jag är själv en sketen, outbildad halvdyslektisk svetsare, men jag tänker mig ändå att texten nog i vart fall bör vara enklare att närma sig om man är i vart fall ytligt bekant med postmodernisterna.
Jag tror mig vara hyggligt bekant med postmodernistiska teorier och upplever ändå att texten skjuter bredvid målet. Min uppfattning är att vår samtids sätt att ”skapa verkligheter” ligger oerhört långt från världsbygget, utan snarare arbetar med dess motsats – det tomma spektaklet, slående ord och bilder som kan laddas med vilken mening som helst beroende på situation. Den typ av fokus på det i narrativa termer onödiga som världsbyggandet utgör innebär också en inneboende mångfald – man presenterar något som är spretigt och inte låter sig sammanfattas i en lättförklarad soundbite.

Men jag är fortfarande inte villig att släppa tonen i texten – jag står ju ändå, i egenskap av världsbyggare, bland de anklagade. I mitt tycke är det ett oskick att i sin tes väva in påståenden om meningsmotståndarens psykologi på det vis Harrison gör. Till att börja med är det illa underbyggt, och därtill skapar det en negativ dynamik i diskussionen där den ena parten har att välja mellan att svälja förolämpningarna eller gå i svaromål. För ja, det är förolämpningar. Ingen vill tillskrivas dessa egenskaper i kraft av vad hen gillar att skapa eller läsa.
 
Top