Tips om spelgruppens sammansättning:
Reglerna bygger på att dina spelare är ett muntert gäng på 4 personer, fördelade över 1 Fighter, 1 Rogue, 1 Cleric, 1 Wizard. Dessa är i viss mån utbytbara mot de andra klasserna, en Fighter kan ersättas av t.ex. en Barbarian och en Wizard av en Sorcerer; men om inte de olika rollerna är täckta behöver du som DM oftast anpassa om äventyr och liknande (vilket inte alls är svårt, jag har själv spellett en Fighter+Rogue-kampanj i Fritz Leiber-stil).
Saknar du en Fighter finns det ingen som kan ta stryk, så då får du välja monster som inte gör så mycket skada. Saknar du en Cleric finns det ingen som kan hela, så då måste du fylla monstrens håla med annan läkning som t.ex. potions och scrolls. Även odöda blir mycket svårare. Saknar du en Wizard finns det inte så mycket area-effekter som slår mot många motståndare samtidigt, så då bör du inte ha så många varelser. Saknar du en Rogue finns det ingen som kan dela ut skitmycket stryk i en smäll, och så blir det svårt med problem som kräver skillranks.
Dessutom, Barden är helt värdelös, så en spelare som vill vara bard måste vara beredd på att vara sämre än de andra och mest vara med som flavour.
Tips om regelupptrappning:
Oavsett hur häftigt det vore att direkt dyka på strid i luften med 15e nivåns rollpersoner ridandes på flygande monster så blir det för mycket på en gång. Under första spelomgången räcker det egentligen ganska bra med de absolut mest grundläggande förflyttningsreglerna. Jag menar här främst Charging, Flanking och Attacks of Opportunity. Charging gör att om du springer rakt mot din fiende och attackerar så får du en bonus. Flanking är när två stycken står på varsin sida om en motståndare och får stridbonus, medan Attacks of Opportunity är gratis extra attacker man får göra om någon motståndare går förbi en ruta som ligger brevid ens figur. Dessa tre regler bör, i kombination med de grundläggande stridreglerna, räcka ganska långt i början.
Sedan kan man börja titta mer på cover, och hur man kan använda sig av sin placering vid väggar och liknande för att få skydd mot motståndares attacker.
Efter det kan man titta på de trick som alla har tillgång till, som Trip, Bull Rush och annat.
Så här fortsätter det i princip hela spelet. Det är inget att vara rädd för eller störa sig på, utan något som är roligt och gör att spelet räcker mycket länge. Själv har jag inte ens använt allt som finns i 3.5ans corebooks, och då finns det massor med extraböcker med nytt spännande material.