Re: 45 riddare bor det i Drunok.
Ymir said:
Jordbruket är självfallet den mest betydande faktorn vi tar hänsyn till när vi uppskattar folktätheten, näst efter de rent geografiska, jag ser inte hur km2 som måttstock är missvisande; jag har liksom redan redogjort för att ju mer stäpper och skogar man bedömer att Drunok består av, desto lägre borde folktätheten vara.
Also, Edos en miljon invånare var på 1700-talet, efter att den demografiska boomen kommit igång; Kina kom mot mitten av sjuttonhundratalet upp i över tvåhundra miljoner invånare, vilket var mer än dubbla dess medeltida topp.
Innan 1700-talet hittar du bara miljonstäder i Kina, samt i hjärtat av extremt mäktiga imperier, aldrig i en avkrok som Japan.
Japan levde under, precis som på medeltiden, ett feudalsystem. Nyckeln till Kinas storlek var förmågan att skapa ett gigantiskt överskott från våtrisodlingar från -relativt- få bönder, dvs att upp odlatareal i kontrast till befolkningens storlek var mindre än man kunde väntat sig från Europeiskt jordbruk tex.
Men i övrigt;
Vad har landet för andra naturresurser? Hur ser handelslagarna ut, höga tullsatser? Skyddar man medvetet jordbruket eller föredrar man att importera billigt spannmål? Hur är jordmånen, bördig eller kass? Feudalsystem? Storlek på jordbruken i sig (flera mindre jordbruk har sämre förutsättningar att skapa ett ekonomiskt överskott och återinvestera i jordbruket, för att skapa ytterligare högre avkastning).
En, två, tre sädes eller växelbruk?
Sjukdommar? Barnadödlighet? Hur är det med infrastruktur från jordbruken, är det lätt att skapa ett överskott och transportera det till staden? Anses det viktigt att ha städer?
Finns det en stark centralmakt eller är det feudalherrar som styr -egentligen-? Hur högt är skattetrycket? Krig? Svält? Missväxt? Klimat?
Finns det incitament till att odla upp sämre jordar, hur är synen på teknologiska framsteg? storgods? hur stor del fria bönder hur stor del livegna? Främjar instutitionerna demografisk tillväxt?
Det är inte helt självklart att bara för att man har massa bördig jord att man utnyttjar den på bästa sätt för att främja demografisk tillväxt, eller ens att man kan använda den på bästa sätt. Man kanske har stora områden med bördig jord men odlar dem ineffektivt och skapar ett alldeles för lågt överskott, man kanske kan producera överskottet men infrastrukturen är så kass att möjligheten att forsla överskottet till närmsta stad är för långt. Man kanske inte har så mycket bördiga jordar men utnyttjar landets andra resurser för att handla sig till spannmål från andra länder.
Min poäng är, att landets storlek inte riktigt kan avgöra rakt av hur stor befolkningen är utan det är en mängd andra faktorer som spelar in. Ta Amerikanska staterna till exempel, enorma frodig areal och naturresurser som tyvärr inte kunde brukas på grund av bristande infrastruktur och brist på arbetskraft.