Äsch då- klart det faktum att de hade os starkt bidrog till att de tio år senare inte fanns- i alla fall itne lika mycket....Well, Nazityskland och Sovjet föll ju uppenbarligen inte p.g.a. att de blev bojkottade i OS i alla fall utan av radikalt andra skäl, det hoppas jag att vi kan vara överens om... :S
Att champagne ska vara torr, kall och gratis?det låter som det är läge för det där Churchill-citatet snart...
Alltså, jag är helt med på din poäng - diktaturer funkar inte för att de är för stabila, "demokratier" är mer flexibla. Det jag däremot var emot var att du jämförde å ena sidan diktatorers önskningar och å ena sidan demokratiers utveckling. Och jag menar att de folkvalda i demokratier kan vara nog så bakåtsträvande eller stasisförespråkande.Jaja, det som brukar hända med diktaturer är att de kraschar eftersom de har svårt att hänga med i det 21:a seklets föränderliga värld. När jag var ung fanns det knappt en demokrati i Latinamerika; nu finns där få diktaturer istället. Los Caudillos hade helt enkelt svårt att tackla sina länders snabba utveckling. Däremot är det numera sällsynt att en västerländsk demokrati ersätts med en diktatur.
och som Mekanurg påpekat.. landet har aldrig vart en västerländsk demokrati, bara "halvvägs inne"... för det krävs saker som fri press, fria domstolar, osv, osv...
Åja, visst bryr sig folk. Annars skulle inte media varit så på, och du skulle inte ha skrivit det här inlägget. Att bojkotta ett OS har väldigt stor politisk symboliskt värde. Så ja, folk det skulle defenetivt få reaktioner.Sovjet bojkottade OS i Berlin 1936, USA och dess satelliter bojkottade OS i Moskva 1980 och Sovjet med satelliter bojkottade i sin tur OS i Los Angeles 1984. Resultatet? Ingenting. Ingen bryr sig.
Och ha betydligt större Impakt på dom politiska världspolitiska relationerna. Jag skulle nästan gå så lågnt att ett handelsförbud gentemot Kina av Västländernas kultur skulle kunna orsaka väldigt stora konflikter (Krig). En bojkottning av OS är en mycket mildare och humanare demonstration på omvärldens åsikter i frågan.En ekonomisk handelsblockad mot Kina hade varit mycket mer effektiv i sånt fall, men det verkar vara långt borta ifrån de härskandes agendor.
Nej inte ifall systemen är folkvalda Smilysar åsido. Ifall folket inte får säga sitt och har grundläggande mänskliga rättigheter så nej, det är inte diktatur att fördöma ett politiskt system. Däremot kan det diskutteras om det är etiskt försvarbart att störta en diktatur med militära medel (Irak, Afghanistan m.m)– om inga andra system än vårat accepteras, hamnar vi inte då i alla fall i en diktatur
Å andra sidan, de senaste gångerna västvärlden utövade kraftig press på Kina ledde detta till en -cementering- av en konservativ, diktatorisk politik, och ströp de demokratiska processer som var i gryende.Lösningen ligger i att pressa Kina till att bli ett mera folkstyrt land med en mycket huminitär politik. Till exempel med hjälp av Bojkottning av OS.
Just av den anledningen är jag emot en sådan drastisk åtgärd som handelbojkott men för en OSbojkott. En OS bojkott är en utav dom kraftfullaste symboliska handlingar som finns som inte orsakar någon egentligt skada för landet ifråga (skadar ekonomin exempelviss).Å andra sidan, de senaste gångerna västvärlden utövade kraftig press på Kina ledde detta till en -cementering- av en konservativ, diktatorisk politik, och ströp de demokratiska processer som var i gryende.
Nja alltså återigen missuppfattar du min poäng. Jag menar inte att Bojkotten i sig självt skulle vara en anledning till kriget utan snarare en indikation på vad som komma skall. Nu säger jag inte att Sverige kommer att gå i krig med kina, däremot är en bojkott en indikation på missnöje gentemot Kina. Och en väldigt bra indikation.Alltså... jag tror inte Hitler invaderade Sovjet och masslaktade nästan alla han kom över bara för att ryssarna fem år tidigare hade bojkottat hans OS.
Visst försämrade bojkotten de tysk-sovjetiska relationerna men å andra sidan så slöt de båda länderna en icke-angreppspakt inte många år efter det och allt blev frid och fröjd igen.
Återigen så menar jag inte att bojkotten skulle vara anledningen till dessa händelser utan en indikation på ländernas missnöje gentemot varandra. VIlket en bojkott utav OS är, en indikation på att man som land inte tycker att dom beter sig korrekt.Angående USA:s och Sovjets ömsesidiga bojkotter på 1980-talet så var ju redan relationerna mellan de två länderna kassa. Att bojkotterna skulle vara "kraftigt sammanflätade" med VK2 samt kalla kriget är nog en smärre överdrift, inte någon av historiaböckerna jag läst har gett särskilt mycket historisk cred till dessa händelser
Du tänker för kortsiktigt. En handelsbojkott skulle ha mycket drastiska följder. En handelsbojkott skulle också medföra ett export stopp ifrån kina, vilket skulle medföra att intresset om Taiwan och övriga högproduktiva asiatiska länder skulle hamna i ett väldigt utsatt läge. Dom politiska efterspelen skulle bli enorma när övriga asiatiska länder läggs in i kalkylen. Relationerna Nordkorea/Japan/Taiwan/Kina är ju knappast varma.Kanske, kanske inte...
Undantaget olja så är väl Kina mer eller mindre självförsörjande när det gäller naturtillgångar (och olja får de in i alla fall genom att smöra för afrikanska diktaturer), men visst skulle deras ekonomi bli lidande av en bojkott - det är ju liksom meningen.
Att de skulle gå i krig för att öppna upp marknaden för dem igen vore rent suicidalt och jag tror att Kinas härskare är mer realpolitiska än så.
Men skulle det ge de reaktioner som västvärlden vill ha?Så ja det skulle få reaktioner, framförallt i den klättrande medelklassen.
Uhm...Tibet är en autonom region i Folkrepubliken Kina. Detta innebär att provinsregeringen har mer lagstifande befogenheter än i en vanlig kinesisk provins. Övriga autonoma regioner är Ningxia, Guangxi, Xinjiang och Inre Mongoliet, som alla är hem åt specifika icke-hánkinesiska etniciteter, vilket är bakgrunden till deras autonoma status. I praktiken är hánkineserna numera i majoritet i samtliga autonoma regioner -utom- just Tibet.Samtidigt så kommer det styrande kommunistpratiet aldrig gå med på någon maktdelning eller autonomi.