Nekromanti mellanöstern och danmark

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Religion och Politik i USA

Mjo, men WW2 var också liiiiiite mer destruktivt, to say the least. Inte undra på att återuppbyggnaden tog längre tid. Sedan ska man inte glömma det allmänt bortglömda Afghanistan, där man installerat trevliga typer som Rashid Dostum på maktpositioner. Var faen tog USA och 'demokratins' och 'godhetens' förkämpar vägen i det landet?

- Ymir, inflikar och undrar
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Religion och Politik i USA

dom har ju i alla fall fått RÖSTA för första gången där...
 
Joined
18 Apr 2002
Messages
957
Location
Dalaupprorets centrum och bostadsorten för Troberg
Re: Politik i Paris

USA hade sina egna läger under andra världskriget usa har inlått hur många olagliga krig? Hur många civila irakier har det dött bara i usas faktiskt olagliga anfall mot sagda land? Du måste nog räkna in dem också i dina data om du ska låta lite trovärdig.

Räknar du in alla som dött då usa stöttade både iran och irak i kriget mellan dem? På den relativt korta tid usa har existerat misstänker jag att det här landet är skyldigt till relativt många fler döda/år i krig än de flesta andra stormakterna. Fast dom gör ju det för att dom gud på sin sida och är ett handlingskraftigt folk!

Förövrigt jag har alltid varit intresserad av att veta hur många fångar kina och nordkorea har inspärrade så vänligen skicka trovärdiga länkar där du din information om hur många som dom har inspärrade.

Speciellt angående nordkoreas HALV MILJON.
 
Joined
18 Apr 2002
Messages
957
Location
Dalaupprorets centrum och bostadsorten för Troberg
Re: Religion och Politik i USA

Du verkar vara lite av en ordvrängare om man tittar på dina tidigare inlägg.. så då¨ska jag väl påpeka för dig att det faktiskt fanns en regering innan USA's anfallskrig också...

Och fall inte in på att jämföra med nazityskland och mr H är du snäll det finns en regel som tar upp det! Och nu håller jag på att bli sen till jobbet :p
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Religion och Politik i USA

Jag tänkte att många av oss yngre har ju aldrig sett de där totalitära regimerna på riktigt. Jag var 6 år gammal när muren föll, liksom. Det kan delvis innebära att vi i större utsträckning faktiskt kan tillåta oss att se problemenen med att envist stå upp för frihetligheten och demokratin, och därmed kanske också tillhöra nästa steg i utvecklingen.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,048
Location
Port Kad, The Rim
Demokrati och problematisering

Jag måste fråga, problematiserar ni aldrig den frihetlighet och de demokratiska värderingar ni så envist står upp för?
Jodå, jag har en akademisk utbildning i sån problematisering. :gremwink: (Fil Kand i statskunskap och nationalekonomi.) Skämt åsido, de alternativ till västerländsk demokrati som jag har studerat har skrämt mig.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,048
Location
Port Kad, The Rim
Re: Politik i Mellanöstern

men det är skillnad på att förinta israel och döda dess befolkning.
De arabiska politikernas retorik övertygade israelerna om att någon sådan skillnad inte förelåg i regeringshögkvarteren i Damaskus och Kairo. I Tel Aviv litar man nog inte på en regim som sätter in armén för att bekämpa upplopp på hemmaplan: när syriska armén krossade upploppen i Hama i början av 1980-talet räknar utomstående bedömare med ca 20.000 civila dödsoffer.

Jag förstår israelsernas bristande tilltro till grannländernas ledare. Det var först Sadat som vågade lägga om kursen och det kostade honom livet.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,048
Location
Port Kad, The Rim
Faktakoll

Läser du Dagens Nyheter? Där har det funnits mycket om Kina och Nordkorea under de senaste åren.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,048
Location
Port Kad, The Rim
Genomgång av karikatyrskeendet

Denna länk innehåller en bra genomgång av skeendena efter Jyllands-Postens publicering.

OK, den är på norska men det ska väl inte hindra. Där finns bland annat intressanta redgörelser för danskfientlig desinformation:

I begynnelsen av desember reiste så den første delegasjonen av danske muslimer til Egypt for å informere egyptiske religiøse og politiske ledere om den voldsomme fornærmelse som etter Islamisk Trossamfunds oppfatning var blitt begått i Danmark.

Etter dette besøket begynte en mediekampanje i Egypt der det het at danske aviser førte en systematisk kampanje mot islam og profeten Muhammed. Det ble også spredt påstander om at Jyllands-Posten var en statseid eller statskontrollert avis.

Det dukket dessuten opp påstander om at danske myndigheter var i ferd med å produsere en antiislamsk film og en falsk oversettelse av Koranen.

I tillegg bragte delegasjonene med seg Muhammed-tegninger som overhodet ikke hadde stått på trykk i danske aviser, men som er blant dem ytterliggående muslimer har hisset seg mest opp over: Profeten med grisetryne og profeten med griseører.

Mer enn noe er dette bildene man har elsket å hate.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Kina

Jag bor i Hong Kong och har både rest på egen hand i fastlands-Kina samt pratat med mängder av fastlandskineser. Bilden av Kina utomlands är oftast felaktig. Javisst, Kina är inte en demokrati, långt ifrån, men situationen i Kina är inte särskilt hemsk. Folkmord, massinterneringar, etc är inte en del av moderna Kina.

Vi kan konstatera att Kina försöker kontrollera sitt folk och att de är ganska skickliga på det. De gör det för att de inte vill tappa greppet om den centraliserade och auktoritära makten. Samtidigt är kapitalismen i full blom i Kina och i praktiken går man pengarnas väg, inte idealens väg.

Frågar man normala kineser om de känner sig förtryckta svarar de alltid "Öhm, va?". Dagens kineser i allmänhet visar en märklig ignorans för allt vad politik och ideologi heter (vilket också har varit fallet historiskt sett). De är pragmatiker ut i fingertopparna (och ynka 50 års kommunism kan inte ändra på det). Vad Beijing måhända gör är att försöka behålla denna pragmatism och ignorans hos folket, genom bröd och skådespel i sådan form att det kunde kopierats direkt från USA (bröd och skådespel är i dagens läge snarare mobilspel, 100 TV-kanaler och Gucciväskor).

Ja, Beijing blockar internet - men blockaden funkar bara ibland och den gäller framförallt rent Kinafientliga sidor. Ja, Kina brottas med miljöproblem och piratkopiering, men Beijing har anslagit enorma summor pengar för att lösa detta det senaste decenniet och situationen i Harbin var en väckarklocka. Ja, Beijing har en väldig försvarsbudget, men så har också deras duellant i väst, USA.

Min egna förutsägelse - inom 10 till 20 år är Kina som USA, fast större och starkare (och med tvåpartisystem :gremwink: ). Det finns inte en chans att den gamla kommunismen kan stå emot vad som sker just nu i Kina.

Vad gäller Hong Kong - här funkar allt som i Sverige, fast bättre :gremlaugh: Det finns inte ett jota som påminner om diktatur här, även om det inte är en regelrätt demokrati. I centrala delar av Hong Kong finns stående utställningar som protesterar mot Kinas hantering av Falun Gong (oftast med bilder på tortyroffer). Internet fungerar utmärkt, men precis som i fastlands-Kina struntar de flesta i politik - vad som händer på börsen är mer intressant.

/RipperDoc - rapporterar live från Hong Kong
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Religion och Politik i USA

"Det kan delvis innebära att vi i större utsträckning faktiskt kan tillåta oss att se problemenen med att envist stå upp för frihetligheten och demokratin, och därmed kanske också tillhöra nästa steg i utvecklingen."

Uhmmm... jag vill förstås inte tillskriva dig några "farliga" åsikter, men... ehrm... jag får rätt så starka vibbar av Weimar-republiken och "demokratins misslyckande".

Jag är rätt så rädd för att historielöshet leder till att de där gamla misstagen med de totalitära regimerna återupprättas. Visst är det bra att demokratin ständigt ifrågasätts och utvärderas, men i så fall endast på villkor att alternativen också ifrågasätts och utvärderas. Och hittills har alternativen fallit rätt platt varenda gång de har varit på tal, antingen på grund av att de har varit rätt ruttna från början eller på grund av att de snabbt har perverterats. För mig som var nitton år när muren föll och som har ett allmänt historieintresse så står det liksom ganska klart att faran med demokrati är när den slutar vara en demokrati.

Och visst finns det problem med demokratin, men som Winston Churchill lär ha sagt, "democracy is the worst form of government except for all those others that have been tried".
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,048
Location
Port Kad, The Rim
Tack för detta

Inget slår en rapport från platsen i fråga. Skriv gärna mer om livet därborta.
 

Bastardo

Swordsman
Joined
30 Dec 2002
Messages
492
Location
Stockholm
Kina, modernism och identitet

Väldigt bra och intressant skildring måste jag instämma!

Ja Kina tycks onekligen vara ett av den kapitalistiska erans sista superprojekt och arv till postmodernismen och den nya eran. Särskilt intressant är ju det resultat som det totalitära systemet skapat, nämligen det genompragmatiska tänkandet och avsaknaden av politiskt/ideologiskt intresse hos medborgarna. Detsamma resultat har vi sett i stort sett samtliga av de gamla M-R projekten. Hörde en liknande berättelse tidigare av en snubbe som bott och arbetat i gamla DDR innan kollapsen. Fullständigt ointresse för politik bland medborgarna.

Men detta är väl samtidigt en ganska allmän motreaktion mot de stora 1700-1900tals ideologierna, liknande resultat ser vi ju också (om än i delvis annan omfattning) i USA, Europa och Skandinavien.

Kanske därför vi i "väst" inte har förståelse för de reaktioner som Mohammedkarikatyrerna ger upphov till i Mellanöstern, där idétänkandet fortfarande är betydelsefullt i en helt annan utsträckning än vad vi är vana vid.
 

Svarte Faraonen

Sumer is icumen in
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,866
Location
Värnhem, Malmö
Re: Religion och Politik i USA

Med tanke på hur opinionsmätningarna har svängt den senaste tiden tycks det som om de inställt sig på att ge sig in där, hitta massförstörelsevapnen och fånga Usama bin Ladin. :gremsmirk:
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Religion och Politik i USA

"democracy is the worst form of government except for all those others that have been tried".

Ja, det är väl hela min poäng? Finns det ingen bättre demokrati än den vi har? Har vi i Sverige ens samma demokrati som den som finns i USA? Demokratin i Schweiz, hur ser den ut jämfört med vår? Vilka är nackdelarna med majoritetsprincipen? Finns det lösningar? När Mekanurg och tomasarfert står upp för frihetligheten, vilken frihet är det de står upp för? Människans rätt att mörda djur för att äta dem? Människans rätt att håna andra? Människans rätt att bomba den som inte håller med? Eller är det människans rätt att få uttrycka sig själv, och välja sitt liv? Hör de ihop? Som i Ghost World, snubben som gör fejkad barnpornografi, är det något som ska kunna säljas på Pressbyrån för att vi ska kunna leva fritt? Om nu Pressbyrån kollektivt bestämmer sig för att inte ta in den tidningen, vems frihet är det som går före? (Tidsam-ETC-konflikten, som ett mjukare exempel).

Vi kan väl med enkelhet se bakåt och avfärda de flesta alternativa statsformer, men det är ingen anledning att acceptera den vi har.

Och du visade prov på precis vad jag menar. Rädslan för det gamla hindrar dig från att leta efter något nytt.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Religion och Politik i USA

"Finns det ingen bättre demokrati än den vi har?"

Det är därför som den konstant måste utvärderas.

"När Mekanurg och tomasarfert står upp för frihetligheten, vilken frihet är det de står upp för?"

Ungefär samma som jag står upp för: den frihet som bygger på människans värde som individ, inte bara mitt värde utan även ditt värde.

"Rädslan för det gamla hindrar dig från att leta efter något nytt."

Snarare, jag är mycket skeptisk inför oprövade system och direkt fientlig till system som när de prövats tidigare visat sig gå fullständigt väck. Dessutom, när det gäller samhällssystem så anser jag att förändringar ska ske långsamt och försiktigt. Det har inte så mycket med konservatism att göra som att i stort sett alla snabba samhällsförändringar har genomförts med satans mycket blodsspillan.

Slutligen är jag rätt pragmatisk: demokrati funkar ändå rätt hyfsat. Jag är inte helt beredd att byta ut det mot ett oprövat kort.
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Omformulerat

Jag avser alltså INTE att hoppa på någon eller lägga åsikter i någons mun, och det tycker jag faktiskt inte heller att jag har gjort. Men för säkerhets skull då:

Finns det ingen bättre demokrati än den vi har? Har vi i Sverige ens samma demokrati som den som finns i USA? Demokratin i Schweiz, hur ser den ut jämfört med vår? Vilka är nackdelarna med majoritetsprincipen? Finns det lösningar? När vi här talar om frihetligheten, vilken frihet är det vi talar om? Människans rätt att mörda djur för att äta dem? Människans rätt att håna andra? Människans rätt att bomba den som inte håller med? Eller är det människans rätt att få uttrycka sig själv, och välja sitt liv? Hör de ihop? Som i Ghost World, snubben som gör fejkad barnpornografi, är det något som ska kunna säljas på Pressbyrån för att vi ska kunna leva fritt? Om nu Pressbyrån kollektivt bestämmer sig för att inte ta in den tidningen, vems frihet är det som går före? (Tidsam-ETC-konflikten, som ett mjukare exempel).

Vi kan väl med enkelhet se bakåt och avfärda de flesta alternativa statsformer, men det är ingen anledning att acceptera den vi har.

Jag ska förtydliga vad jag menar. Rädslan för det gamla kan hindra en från att leta efter något nytt.


Och Mekanurg, du får hemskt gärna svara som användare också. Jag är inte intresserad av någon slags aggressiv sätta dit-diskussion om det nu verkade som det, jag är mer bara nyfiken.
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Religion och Politik i USA

"Det är därför som den konstant måste utvärderas."

Det är väl att fly undan frågorna lite, tycker jag. Finns det inga som helst grundläggande problem i den demokratiska majoritetsprincip vi använder idag? Är det verkligen frihet och demokrati? Jag känner att om man envist tänker stå upp för något, borde man också kunna beskriva vad det är. Vilken frihet är det vi talar om? Vilken demokrati?
 
Top