Recensera ett rollspel som inte finns - licensspel! [RECENSIONER]

Jocke

Man med skägg
Joined
19 May 2000
Messages
4,121
Location
Sthlm
Angående Auteur X tidigare spel så är halva texten i [redacted] censurerad, Borges rollspelet är så meta att man spelar det genom att köpa det och ställa det i bokhyllan och No Mask är så artsy och pretantiöst att jag i alla fall inte tänker spela det.
 

luddwig

Lawful evil
Joined
30 Jan 2013
Messages
5,843
Problemet med ett sådant här upplägg är att det kräver spelare med god fantasi för att få någon styrfart på berättelsen. Och spelare som har god fantasi kan antagligen spela utan de stöd och de regler som spelet erbjuder. Spelare som saknar fantasi och föredrar en mer färdig berättelse de kan interagera med kommer antagligen få svårt att komma igång. En tillräckligt driven spelledare kan förhoppningsvis få det att fungera ändå.
Jag rekommenderar att alla som tänker spela spelet ser den charmiga gamla tv-serien för att komma i stämning: https://www.svtplay.se/loranga-masarin-och-dartanjang
 

Ackerfors

Alas, your rapids!
Joined
21 Jan 2001
Messages
7,475

Loranga, Masarin och Dartanjang är det nya rollspelet från LEON RPG, som tidigare gjort sig kända för att skriva spel baserade på licenser som är så obskyra att de borde få betalt av licensinnehavarna för att publicera dem. Det här spelet är uppenbarligen ett undantag, eftersom det är baserat på en licens du antagligen hört talas om, i alla fall om du är ett barn fött på 70-talet. (Det är möjligt att även dagens barn känner till den – det ligger bortom min kunskap och den research jag utförde innan jag började skriva den här recensionen.)

Rollspelet är alltså baserat på en surrealistisk barnbok från 60-talet, skriven av Barbro Lindgren. Den handlar om en arbetsskygg man som klär sig i morgonrock och tevärmare, och bor på en sorts gård tillsammans med sin tjocka son och sin hypokondriske och sinnesförvirrade far. Garaget har blivit en pool med gäddor i, en giraff som äter sängar sover på soptippen och ladan är fylld med tusen tigrar.

Spelet är i första hand avsett för barn, eller för vuxna som vill spela med sina barn. (Men kommer antagligen mest spelas av vuxna som uppskattar att hitta på fåniga saker.) Det erbjuder en rad olika spelformer: med spelledare, med roterande spelledare, utan spelledare, med figurerna från böckerna, eller med figurer spelarna hittar på själva. Det här skulle kunna betyda att spelet inte riktigt vet vad det vill, men alla de olika spelalternativen beskrivs tydligt, med tips på hur de ska genomföras bäst, precis som det ska vara.

Det gör alltså att spela som Loranga, Masarin och Dartanjang (och som Tjyven Gustav, Arga Gubben och Korvgubben, om man skulle vara fler än tre spelare). Om spelarna föredrar det kan de hitta på helt egna figurer. Det finns ett omfattande exempel som handlar om besättningen på en båt där kaptenen (utan besättningens vetskap) är en papegoja, som aldrig visar sig utan bara ger konstiga order över högtalarsystemet, och livbåten är en levande valross. Om man väljer det alternativet bygger man både rollpersonerna och deras omgivning tillsammans. Det finns flera knäppa arketyper att välja på, och bra valmöjligheter som gör dem till excentriska och intressanta personer.

Själva reglerna är “powered by the apocalypse” i ordens lösaste bemärkelse. Det bygger på Wanderhome, som i sin tur bygger på Dream Askew, som bygger på Apocalypse World. Man skulle kunna säga att det knappt finns några regler, utan bara strukturer som ska styra upp berättelsen och ge spelarna tips om vad deras rollpersoner vill göra, men ibland ska man faktiskt slå ett tärningsslag, mer för att se vilken riktning berättelsen tar än för att se om en rollperson lyckas med någonting. Det finns tydliga instruktioner för att starta berättelser. Man turas om att inleda dem genom att beskriva något ens rollperson vill göra eller fått för sig, och sedan ska de andra haka på med egna infall eller frågor. När den uppkomna situationen spelats ut blir det nästa persons tur att inleda en berättelse. Varje sådan berättelse bör vara 15-30 minuter lång, som ett kapitel i en bok. För de som saknar fantasi, eller vars fantasi behöver en spark i baken, finns det flera sidor med förslag. Det ska inte uppstå några speciellt allvarliga konflikter. Rollpersonerna förväntas komma överens och hitta på galenskaper tillsammans.

Problemet med ett sådant här upplägg är att det kräver spelare med god fantasi för att få någon styrfart på berättelsen. Och spelare som har god fantasi kan antagligen spela utan de stöd och de regler som spelet erbjuder. Spelare som saknar fantasi och föredrar en mer färdig berättelse de kan interagera med kommer antagligen få svårt att komma igång. En tillräckligt driven spelledare kan förhoppningsvis få det att fungera ändå. Det finns ett gediget kapitel med tips för spelledaren, speciellt användbart om spelledaren är en vuxen som agerar lekledare för ett antal barn.

Illustrationerna är, på gott och ont, i samma stil som Barbro Lindgrens egna bilder i boken. De ser alltså ut som om en inte speciellt talangfull tecknare har klottrat ner dem med en svart kulspetspenna på baksidan av ett kvitto under ett kort telefonsamtal.

Det är ett intressant spel, som erbjuder en annan typ av spelupplevelse än de flesta rollspel. Förhoppningsvis blir det en framgång försäljningsmässigt, men troligen är barn i den ålder spelet vänder sig till mer intresserade av laserpistoler och drakar än av stolliga gubbar.

Betyg: Fyra röda ugglor i en brevlåda
Jag vill spela detta. Jag kan nästan tänka mig att skriva det också, men framförallt vill jag spela det.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
7,062
Jag rekommenderar att man ser den gamla tv-serien för att få inspiration: https://www.svtplay.se/loranga-masarin-och-dartanjang
Folk gör ofta det misstaget, men det där är ju faktiskt baserat på dockkrigsspelet - Krigsknivar Fantasy Battles - som gavs ut av Heartbreaker Dolls and Miniatures i ett ganska genomskinligt försök att casha in på figurspelsvågen. Reglerna är inte ens kompatibla och tonen så annorlunda att många anser att rollspelet och dockkrigsspelet utspelar sig i olika kontinuiteter av Barbroverse!
 

luddwig

Lawful evil
Joined
30 Jan 2013
Messages
5,843
... många ...
Det där är faktiskt en missuppfattning. Rollspelsverkets granskning visar att det var en handfull medlemmar i en spelförening i Gnesta som helt missuppfattade dockspelet - som alltså inte är ett krigsspel utan mer en slags interaktiv dockteater - och därifrån spred sig sedan ett illasinnat rykte om dockspelets brister. Det är i själva verket ett väldigt välskrivet spel, och passande i tonen. Däremot inte kompatibelt med rollspelet (dockspelets konfliktresolution bygger på att spelarna så snabbt som möjligt ska äta upp ett antal kanelbullar - så kallad player skill med andra ord - men LEON RPG ville inte uppmuntra till onödig sockerkonsumtion och valde därför en mer klassisk lösning med tärningar).
 

Jocke

Man med skägg
Joined
19 May 2000
Messages
4,121
Location
Sthlm
Folk gör ofta det misstaget, men det där är ju faktiskt baserat på dockkrigsspelet - Krigsknivar Fantasy Battles - som gavs ut av Heartbreaker Dolls and Miniatures i ett ganska genomskinligt försök att casha in på figurspelsvågen.
Tjuvar Gustavar var dessutom ett för bra lag, så man slutade spela ganska snabbt.
 

Martin3

”Ulv”
Joined
7 Sep 2020
Messages
976
talespin.jpeg

Ok, jag måste erkänna att jag grät lite av glädje när jag fick se att TaleSpin skulle komma som rollspel genom Brödbane förlag (och Disney så klart). Att de gör det som en Kickstarter förvånar nog ingen i den här branschen men det tog ändå sin goda stund att få spelet.

När jag väl fick spelet i handen så var det magnifikt! Vackert omslag med Ville virvel och Baloo såklart med Louies bar och flygplan snurrande i bakgrunden.

Jag var dock lite orolig. Ibland ska Disney förenkla och göra saker tillgängliga för alla men här har de gjort ett riktigt lyckoskott! De har verkligen riktat sig till en specifik målgrupp, de som är uppväxta på 90-talet och såg serien då och dagdrömde hur det skulle vara att flyga runt som fraktpilot i sitt eget plan. Kostnaden är rejält saftig för hela paketet men det är en köpstark målgrupp och Kickstartern är ett av top 10 spelen genom tiderna genom crowdfunding.

Ok, så vad finns med och vad saknas. Det är ganska enkelt, de har ett fantastiskt luftstridsystem där piloten styr och gör undanmanövrer och andrepilot kan påverka slagfältet genom att t.ex. bemanna andrakanonen, flyga ut med sin vinge och skära av bränsleslangarna till förföljarnas motorer eller dumpa lasten. Man skulle kunna säga att spelet är en fin blandning mellan Crimson Skies och klassisk Swashbuckling. De har även ett stort antal zeppelinare och ett eget system för hur du sätter ihop och uppgraderar ditt flygplan som de flesta nog skulle beskriva som simpelt och elegant.

Men det är inte allt, de har även anpassat det för de som vill föra vidare TaleSpin till en yngre generation genom att införa en barnvänligare version (det var stretchgoal 10). Här har flygplanen inga vapen och fienderna kommer alltid i drivor, istället gäller det att hitta på sätt som piraterna kan misslyckas på. Kanske genom att få frukt i ansiktet, träffa bergväggen eller flyga för högt upp. Alla fienders piloter överlever alltid och kan ta sig tillbaka och laga sitt plan för nästa omgång så ni behöver inte vara oroliga, iaf i barnspelet...

Vad är då dåligt i spelet? Innehållsmässigt finns allt där men det skulle gärna få vara lite mer av allt, det är ganska få klasser, det finns bara en beskriven karta, exempelrollerna är bara de från filmerna.

Sist men inte minst har vi det coolaste i hela systemet, jag vet att det från början nog egentligen bara var en sidonotis men de har skapat en socioekonomisk miljö där det faktiskt är möjligt att flygplan skulle vara lika vanligt i den här världen som bilar är i vår värld, de flesta familjer har ett flygplan. Hemligheten tänker jag inte avslöja här utan låta er själva upptäcka i er egen kopia av TaleSpin - The Roleplaying Game.

5 av 5 flygplan helt klart, jag skulle köpt det igen, om det inte vore för att… Jag redan köpt en kopia till som jag behåller i “mint” condition och hoppas att jag kan spara som min pensionsförsäkring, nu när världen inte tillåter ett flygplan i varje garage…
 

anth

Vetefan
Joined
24 Feb 2003
Messages
10,271
Location
Fjollträsk
Gjorde an snabb (och ful) sammanställning

Khan recenserade Ture Sventon av Gamiel
Leon recenserade Fantomen av Mekanurg
Jocke recenserade Twin Peaks av gabrielldebourgh
nano recenserade The Big Lebowsky av Man Mountainman
Brödbane recenserade Offret av aknaton
Anchorman recenserade Karius och Baktus av Martin3
Hellzon recenserade August Strindbergs Inferna av Arbiträr
God45 recenserade Pendragon: The Crown av Hellzon
aknaton recenserade Ordinary People av nano
Martin3 recenserade TaleSpin av Brödbane
Mekanurg recenserade Ahlgrens bilar av God45
Gamiel recenserade The Human Caterpillar av Kungfetti
gabrielledebourg recencerade Pokémon av Lukas
Man Mountainman recencerade Neil Strauss The Game av Sysp
anth recenserade Plupp av Ackerfors
Lukas recenserade Supar Mario av Khan
Gurgeh recenserade Loranga, Masarin och Dartanjang av Leon
Frans Witting recenserade The Office av Jocke
BiobunkerVII recenserade coq Rouge av Gurgeh
Kungfetti recenserade The Before Trilogy av Frans Wittling
Ackerfors recenserade Trolltyg i tomteskogen av Biobunker VII

Det som imponerade mest var att mer än 90 % av de anmälda lämnade bidrag.
Jag hade inte ens förväntat mig att hälften av deltagarna skulle komma i mål.

Och jag inser nu att det nog var en jättebra idé att man fick lämna flera nomineringar och vi antagligen skulle ha betydligt färre recensioner om recensenterna inte hade flera val att välja mellan.
Framför allt ger det mersmak, för det är flera av de orecenserade nomineringarna som jag vill se recenserade i framtiden.

Slutligen är jag superimponerad av fantasin och det var flera av recensionerna som fick mig att vilja spela spel som inte finns.
 

Khan

Kondottiär
Joined
23 Apr 2014
Messages
4,532
Om min matte stämmer har vi en vinnare!

Flest reaktioner på sitt inlägg hade @Leon med sin recension av fantomenrollspelet En Fasa för Onda Män. Hela 19 personer hade åsikter om den recensionen. Bra jobbat och hurra! Ett tvättäkta jubelrop och en applåd levereras på nästa GothCon.

Med 18 reaktioner kom @BiobunkerVII på andra plats, med sin recension av Coq Rogue - ett actionrollspel. Nästan att vi fick en delad första plats. Grattis även till silvermedaljören!
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,527
Location
Göteborg
Kul utmaning och grattis till vinnarna!

Det som är tråkigt med den här sortens utmaningar är att folk har idéer på en massa spännande och kreativa spel, men sedan publiceras bara ännu fler spel om äventyrare i en värld med monster och magi. :/
 

anth

Vetefan
Joined
24 Feb 2003
Messages
10,271
Location
Fjollträsk
Kul utmaning och grattis till vinnarna!

Det som är tråkigt med den här sortens utmaningar är att folk har idéer på en massa spännande och kreativa spel, men sedan publiceras bara ännu fler spel om äventyrare i en värld med monster och magi. :/
Det får bli nästa projekt:
välj en av de skrivna recensionerna och skriv spelet som recenseras. :)
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
7,062
Jag är hedrad och glad att denna pärla från Mekanurg Förlag äntligen får den uppmärksamhet den förtjänar! Stort grattis till medvinnaren Coq Rogue och alla andra fantastiska recensioner & recensenter!

EFOM är ju sedan länge OOP, och licensen har återgått till konglomeratet Egmont-Paradox, men jag är ändå ganska sugen på att se om det inte går att skriva en lite retro-klon... ;)
 

BiobunkerVII

Kaoskardinal
Joined
19 Sep 2013
Messages
1,950
Jag tar sådär klädsamt av mig hatten för att min recension uppmärksammas på detta sätt, och ett grattis till Leon som slog mig med en ynka flinande emoji.
Rolig utmaning, och som nämndes i tråden var det ju flera spel man gärna skulle prova att spela.
 

Jocke

Man med skägg
Joined
19 May 2000
Messages
4,121
Location
Sthlm
Och jag inser nu att det nog var en jättebra idé att man fick lämna flera nomineringar och vi antagligen skulle ha betydligt färre recensioner om recensenterna inte hade flera val att välja mellan.
Det tror jag också. Även om jag blev orimlgit nöjd över att få Twin Peaks bland mina val.
 
Top