Flurtis
Hero
Re: Jag tror att du missar poängen
Att det inte är solklart vad termer som problemlösning, samberättande, prestationsrollspel, narrativism, simulationism innefattar för var enskild individ är ju uppenbart. Det har förts åtskilliga diskussioner och missförstånd om dessa, även hos den så kallade "term sidan".
//Flurtis
Det var den smalaste förklaringen av gameism jag någonsin sett.... Tror att många utav forumets "gameister" skulle vilja utöka den ordentligt."Du spelar för att vinna" - "När de tar slut så dör man"
Eller får dom förklarat för sig, vilket tar max 5min. Annars skulle många spelmöten där man introduserat ett nytt rollspel dö ut i snabb tristress läsning av regelböcker.Nej, snarare tvärtom. För att kunna diskutera erfarenhetspoäng måste man läsa om hur erfarenhetspoäng fungerar, och jag kan enkelt diskutera features som finns i regelsystem bara jag läser reglerna. Jag behöver inte spela dem. Men jag måste läsa dem - det finns ingen chans att jag kan förstå en spelterm utan att jag först läser dem noggrannt.
Här visar du missförståndet mellan oss i debatten. Jag debatterar inte för att termer inte ska finnas i hobbyn, utan att den ska stanna på "spelmakarplanen". Man ska inte förvänta sig att "vanliga rollspelare" skall kunna dom, likaså ska dom inte finnas i konventfoldrar och i core-böcker. Det ska vara termer som branschens konstruktörer använder för producera högkvaletiva produkter, inget annat.Snarare tvärtom. När ska man dela ut XP? Det är en krånglig fråga, men den underlättas av att man tar till termer såsom Encounters och Challenge Rating.
Samma sak med spelstil-terminologin. Jag lovar dig; även om "problemlösning" är den mest vilseledande termen av de tre jag kommit på, så är det ändå klart färre missförstånd nu för tiden, än när jag försökte använda vanliga ord. Jag skrev saker som "amen den här tråden riktar sig till dem som försöker spela så framgångsrikt som möjligt" så svarade alltid folk med; "ja, jag försöker leva ut min rollpersons känslor så framgångsrikt som möjligt".
"Jag menar framgångsrikt såsom i ett spel, där det finns ett uttalat mål"
"Ja? Mitt uttalade mål är att leva ut min rollpersons homosexualitet så trovärdigt som möjligt - inom spelet"
"Jag menar att man som spelare har en brädspelsmålsättning, där man försöker överkomma hinder och vinna konflikter"
"Min rollperson har konflikter han försöker vinna. Såsom den med hans konservative fader"
"Jag menar utmaningar som försätter en i ens rollpersons situation"
"Ja men det är ju det jag pratar om! Jag försöker leva mig in i min rollpersons känslor!"
"Jamen din rollperson är ju inte medveten om att du försöker gestalta hans känslor. Det jag talar om är när ens utmaning är samma utmaning som ens rollpersons. Såsom att man försöker lösa en mordgåta lika intensivt som din rollperson."
"blu blu blä"
osv.
Det är asjobbigt, just för att ord som "konflikt", "mål", "regler", "framgångsrikt" är så godtyckliga, och kan användas både om det sociala spelet såväl som det systemhanterade.
Så även om "problemlösning" är den jobbigaste termen, så bedömer jag det ändå såsom att jag ägnar mindre tid åt att klargöra missförstånd nu för tiden än vad jag brukade göra.
Precis det här jag vill ha sagt. Problemlösning är liksom samberättande och narrativism krångliga och avancerade termer, därför att dom är så diffusa. På grund utav detta bör dessa termer stanna på spelmakarplanen till man kan lägga fram en distinktiv förklaring till varje term som även en oinsatt kan greppa.Så även om "problemlösning" är den jobbigaste termen, så bedömer jag det ändå såsom att jag ägnar mindre tid åt att klargöra missförstånd nu för tiden än vad jag brukade göra.
Att det inte är solklart vad termer som problemlösning, samberättande, prestationsrollspel, narrativism, simulationism innefattar för var enskild individ är ju uppenbart. Det har förts åtskilliga diskussioner och missförstånd om dessa, även hos den så kallade "term sidan".
//Flurtis