Nekromanti Rollspel - fattig genre (?) (nu i rätt forum)

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,344
Location
Enköping
Re: Svarar på alla era inlägg.

Ja, eftersom det där var riktat till oss alla..

Jag skrev inte att jag inte vill se någon speciell film, jag skrev vad jag gillar och jag gav mina åsikter om ett par filmer som du nämnde, men jag har inte föringat dina åsikter eller anledningarna till att du tycker som du tycker, utan enbart berättat vad mina referensramar för "bra" film är.

Jag har rätt att gilla saker som massan gillar och jag har rätt att inte tycka om saker som massan gillar. Jag anser mig vara tämligen öppen för andras åsikter också förutom de som hävdar att bra är en viss typ av film, en viss typ av vin etc. Jag reserverar mig rätten att bestämma själv över vad jag gillar eller inte utifrån min egen smak. Jag är i mångt och mycket en känslostyrd person som går efter min initialreaktion tempererad av min reflektion, men jag kommer aldrig att tycka att hågot är bra för att andra tyckt det, oavsett hur mycket vetande och erfarenhet som ligger bakom det.

Så film x må vara hyllad av varenda filmkritiker i världssamfundet, men tycker jag inte att den var värd att se så är den inte bra enligt mig.

Men jag reserverar inte mina rekommenderingar för vissa personer utan har jag sett något sjysst tipsar jag alla jag kan när vi kommer in på ämnet. Tycker jag det är bra hoppas jag att andra också vill ge det en chans. Skjuter de sedan det i sank är det deras smak och givetvis helt okej.

Och är jag som tillhör masskonsumtionens offer någon med ett särintresse? är det inte finsmakarna som är färre som har särintresset? Och om du säger att jag har ett särintresse baserat på mitt tyckande om 2 filmer, ja, då vill jag väl ta chansen och förolämpa dig med att säga att du är alldeles för snabb att dra slutsatser.

Och nej, jag är inte ett dugg rädd för att konfronteras med insikten om att ha ett särintresse, det har jag massor av, jag menar landskapsarkitektur, prinsessan Leia-actionfigurer, serier och rollspel är inte direkt breda intressen.

Och om du nu vill tycka om allt, köp alla Limp Bizkits skivor och gilla dem :gremsmile:
 

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,344
Location
Enköping
Re: Nappen [OT]

jag tycker ett gamlingforum har både för och nackdelar men jag vill helst inte se det överhuvudtaget, det finns tillräckligt med klyftor ioch stridsämnen redan och jag vill gärna tro att rollspel är ett allgenerationsspel.

Jag har pratat med flera av de frekventa inläggarna men även om de inser att ingen kommer ändra åsikt så vill de bemöta inläggen och förklara sina ståndpunkter. Det är huvudanledningen till att det drar iväg. Att de börjar med motsatta åsikter gör inte saken bättre heller för då ska man inte bara vara saklig utan också berätta vad som är bra och rätt i sin egen åsiktsvärld, och dåligt och fel i andras. Själv lackar jag till sådär när jag tycker någon är inskränkt och då kan jag diskutera tills armar och leder värker.

Att yngre vill ha bara svar beror på att man inte kan ta hela steget fullt ut och bli en inläggsglad person och överleva utan erfarenhet och kunskap i bakfickan.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Odöd genetik?

Bra argument angående vampyrerna. Jag tycker iofs att vampyrer är magiska varelser och därför inte borde behandlas i vetenskapliga termer, men du lägger fram orden så övertygande att jag står handfallen. Fast det står ju ändå ganska klart och tydligt att vampyrerna resonerar i väldigt olika vägar, beroende på klantillhörighet. De väljer olika paths och har olika förmågor, de verkar på det hela taget influeras av deras vampyrtillhörighet i rätt stor grad. Fast nej... äh, jag börjar hålla med dig. Jo, jag tar nog nästan och kapitulerar helt. Konstig känsla. -Fniss

Kulturell identifikation kan vara ganska så direkt avhängig just fördomar. Dåligt exempel; Svenskar har fördomar om sig att vara stela, trista och inflexibla. Dessutom har vi egna fördomar mot vad som är typiskt "svenskt"; nämligen bilden av de trista personerna som åker på semester och har med sig svensk mat, aldrig provar på nya saker, dricker mellanmjölk och är typiskt "lagom".

Det säger inte mycket om hur vi svenskar ÄR som folkgrupp, men från dessa observationer kan man direkt säga en hel del om hur enskilda svenskar förhåller sig till sin person. En svensk som verkligen INTE vill äta svensk mat när han är utomlands tar OFTA och bryter mot ANDRA fördomar om sig också. Han gör sitt bästa för att var flexibel, utåtriktad och försöker bjuda på sig själv, han försöker med ens vara så lite "lagom" som möjligt. På samma sätt tycker jag man kan dra liknande hårddragna sanningar om en Ravnous som inte är en sorglös rackarsprattare, osv. Eller läser vi in olika betydelser i begreppet "fördomar"?

/Rishögen
 

Bjorn

Hero
Joined
24 May 2000
Messages
1,221
Location
Stockholm
Undrar vem det är som är lurad...

Varför skulle någon som har en marknad att tänka på, ägna tid åt artister som det inte finns ett almänintresse för? Det är bara public service som kan det.

Tja varför, jo helt enkelt för att man kan ju inte i FÖRVÄG veta vad det finns allmänintresse för. Som ett exempel kan jag nämna en intervju jag läste med någon skivbolagsrepresentant i nån sån här musiktidning för några år sedan. Han berättade att man på deras skivbolag "signade" up om det var 10 000 eller 100 000 nya artister varje år, varav på sin höjd högst en 5-10% någonsin skulle komma att betala sig. Mäniskor är helt enkelt inte så enkla att man kan säga att ok, det här kommer funka, vräk på med reklamen bara. Jag tycker man skall vara glad att det finns artister som Britney (även om jag inte direkt diggar musiken själv) som säljer en gazilion skivor för fanns det inte det så skulle det förmodligen inte finnas någon som gav ut, distribuerade etc "insert obskyrt källarband" heller.

Har du hört Pluxus? Inte? Då vet du inte om att du kunnat välja på det.

Nej visst, jag vet inte om ALLA olika band som finns och med största sanolikhet så gäller detsamma dig och det flesta andra. Med tanke på hur mycket musik/böcker/filmer/tv-serier det görs så får man ju förutsätta att i varje ögonblick lär 99%+ vara ohört/osett/oläst. (Och det är väl positivt?)

Du kan ju inte välja på något du inte känner till, så det är så storföretagen får dig att köpa deras saker ändå. Du har ingen valmöjlighet.Jag skulle vilja se fler avsnitt av "nollor och nördar"- men tv-bolaget var osäkert eftersom tv-serien innehöll svordomar och kunde uppreta annonsörer och därför sattes den på idiotisk tid i amerika och fick inga tittare. Därför lades den ned. Jag hade ingen valmöjlighet. TV-bolaget och annonsörerna har valmöjlighet.

TV-bolaget och annonsörerna har bara den valmöjlighet vi ger dom. Visar dom TV som vi inte vill se så kommer dom "röda siffrorna" som ett paket på posten och fortsätter det så så är man snart på väg till ruinens brant. FÖRSÖK FATTA, folk vill inte se "röda rummet", sedan må det vara hur "bra tv" som helst enligt nån slaggs "konstnärlig standard" som helst, tittar ingen (eller väldigt få iaf) så är det ju meningslöst. Jag kan ju inte säga hur det är för dig men jag har då valt bort bra många fler TV-serier än vad jag väljer att titta på, är inte det valfrihet?

Poängen med konsumptionssamhället är ju att är ju att man kan köpa BÅDE kalle anka och "neorealistisk japansk manga på orginalspråk" om man så vill. Visst, har man "udda" smak så får man kanske bege sig till "obskyr butik på söder" istället för åhlens och man får kanske betala ett högre pris men man kan faktiskt välja.


Kapitalism är ett överdjävulskt samhällsystem i många avseenden, men tro inte för ett ögonblick att det är konsumenten som tjänar på det i längden. Det är lika dumt som att säga att folket tjänar på statens förtjänster, om jag vänder på det. Inte övertygad? Fråga hur många Limp Biscuit-fans som känner till The Strokes, så får du se.

Poängen är att UTAN konsumptionsamhället så hade de flesta inte ens känt till Limp Bizkit. Jag tycker att du glömmer hur mycket det faktiskt finns att välja på, man behöver inte gå tillbaks speciellt långt tillbaka i det här landet för att komma till en situation där vi inte var så lyckligt lottade.

Men du tycker säkert att socialism är bra också?!?

/Bjorn
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Gäsp #1

Jag baserade mina åsikter om din smak egentligen mer på våra diskussioner om serier. Tittar du tillbaka på våra inlägg (och ICQ-diskuterande (förlåt, jag somnade igår, förresten)) ser du att vi har diskuterat just inställningen på kultur rätt mycket.

Och visst framgår det tydligt att du är en känslosam person. Jag är en rationell analytiker. Därav våra meningsskiljaktigheter. Det är alltså själva benämningen på vad som menas med "bra" som är kontentan. Den diskussionen är t.om. för vag för mig (och jag är ändå vääääldigt lös i konturerna ibland!) så jag finner oss ståendes vid en återvändsgränd.

/Rising
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Hmm #2

En bra film (till skillnad från en film som jag tycker är rolig att titta på) är ju en som kan säga något till många människor, en film som kommer påverka sättet vi ser på film och som kommer vara bra ett par dagar efter jag lämnat biosalongen. Jag kan säga "Okej, den här filmen är en bagatell, men visst är den kul!" som rekommendation, men det är inte samma sak som en "bra" film. Ser man många filmer och filmer av många olika genres och slag märker man ju ganska snart att två filmer som liknar varandra fort tar ut varandra. Den ena blir blott en plagiering av varandra.

Jag gillar tex. inte "återstoden av dagen" för att jag har lite personliga problem med den här formen av intriger. Kostymdraman är inte riktigt min kopp heller, men visst är det en bra film. Det ser jag ju i alla detaljer. Berättartekniken är fantastisk, skådespeleriet oklanderligt, samtidigt hålls berättartonen elegant och sofistikierat och det är mästerligt berättat med alla lösa trådar och paralellhändelser. Jag hade stor behållning första gången jag såg den, kände mig oinspirerad andra och var oäven den tredje gången. Jag finner den helt klart "bra", men jag vill nog inte se den fler gånger. JAg tycker defenitivt att alla ska se den en gång, och om någon bara rynkar på näsan och säger "blä, jag gillar inte tjejfilmer" så måste jag (även om jag kan respektera hans filmsmak och smak i övrigt) ändå konstatera att han inte vet vad han pratar om. Kan han lägga fram en åsikt och komma med argument varför det inte är en bra film, så kan jag ge med mig, men då måste det vara smartare saker än "det är ju inga explosioner, jööö".

Hoppas det är klarare nu.

/Riskakan
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Fördomar fördummar

"Fast det står ju ändå ganska klart och tydligt att vampyrerna resonerar i väldigt olika vägar, beroende på klantillhörighet."

Och det var just det som jag vände mig emot, och blev rejält avhyvlad när jag hävdade att jag hade skäl att vända mig emot det. Jag fick rätt snabbt en tredje utgåva med hårdpärm i huvudet som bevis på att vampyrernas klantillhörighet inte alls påverkade deras psykiska profil så mycket som jag trodde.

"Dåligt exempel; Svenskar har fördomar om sig att vara stela, trista och inflexibla."

Det är inte de fördomar som jag har fått höra, och då har jag ändå rest en hel del. Engagerade men utan politisk kraft, genomreglerade och tämligen vänsterorienterade är de fördomar som jag har fått höra. Den enda fördomen som jag har hört som stämmer överens med dina är ordet "lagom". Annars är den vanligaste fördomen förväxlingen med landet med choklad och gökur alternativt den om isbjörnar på gatorna.

"En svensk som verkligen INTE vill äta svensk mat när han är utomlands tar OFTA och bryter mot ANDRA fördomar om sig också. Han gör sitt bästa för att var flexibel, utåtriktad och försöker bjuda på sig själv, han försöker med ens vara så lite "lagom" som möjligt."

...men av största sannolikhet inte på grund av att han vill motbevisa fördomarna, utan på grund av att individen är flexibel, utåtriktad och nyfiken. Han äter marockansk mat när han semestrar i Marocko för att han är genuint nyfiken på den lokala matkulturen, inte för att han inte vill vara svensk.

Jag tror att du har snöat in i en annan fördom, nämligen industrisemestern på Mallorca, med kyparen Manuel som kan svenska och serverar svensk mat utom på söndagen då en tämligen mjäkig paella (med spanska mått mätt) serveras för att svensken ska få med sig lite lokalfärg i bagaget. Bryt den fördomen. Den stämmer inte.
 

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,344
Location
Enköping
Re: Gäsp #1

"Jag baserade mina åsikter om din smak egentligen mer på våra diskussioner om serier. "

Då får du jättegärna berätta det också, helst innan jag frågar, jag är inte bara känslomänniska utan har dåligt minne också, jag kan inte komma ihåg saker som inte är intressanta nog, eller som inte ständigt tas upp.

"Det är alltså själva benämningen på vad som menas med "bra" som är kontentan"

Fasen, är det ordboksdags igen? ;)

Skillnaden är väl att bra finns både som subjektiv och objektiv definition.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Stön #3

Alltså åsikter är ju en sak, och det respekterar jag, men nu diskuterade vi ju inte vad folk skulle "tycka" var bra eller inte, utan vod som "är" bra film. Då ska den vara bra i stort. Och här utgår man alltid från folk som har stora referensramar. För om det har gjorts tre kannibalfilmer som heter "Blod","Slafs" och "Tarmätarens Återkomst" och du endast sett de två första filmerna, medans någon som sett alla tre menar att just "Tarmätarens Återkomst" är mycket bättre och finurligare än de två föregående, så kan ju inte du på allvar tro att dina åsikter om "Blod" och "Slafs" väger särskilt tungt i en diskussion om kannibalfimer förrän du sett mästerverket "Tarmätarens Återkomst". Du kan förstås "tycka" om vilka filmer du vill fram tills dess, dina åsikter är lika mycket värda som någon annans, men dina argument är inte mycket att hänga i julgranen. Och ska man prata om filmer som "är" bra, inte bara som du "tycker" är bra, då ska det till att kommas med argument!

Och tja, riktigt så hårddraget är det ju inte att jag avskyr filmer som jag anser är bra. Jag älskar de flesta första gången jag ser dem, och sedan tröttnar jag. Då slutar jag tycka att de är bra. Men har filmen några kvaliteter överhuvudtaget så är det väl klart att jag gillar dem. Men -alltså- det har inte med vad de tycker på filmkrönikan eller så. Jag tycker Truman Show är en väldigt överreklammerad film, jag inte bara "tycker" den är dålig, jag hävdar att den inte ens "är" särskilt bra. Men det gör jag alltså med argument. Inte bara genom att säga "äh, den var inte blodig och full med explosioner" -Det var ju inte meningen, heller!

Så det handlar alltså om skillnaden mellan vad man "tycker" är bra, och vad man kan komma fram till "är" bra. Och det krävs en del förkunskaper i det andra fallet. Jag skulle aldrig kunna ge mig in i en litteraturdiskussion, utan där är jag tvungen att använda mig av mina personliga åsikter.

/Rising
 

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,344
Location
Enköping
Re: Hmm #2

"En bra film (till skillnad från en film som jag tycker är rolig att titta på) är ju en som kan säga något till många människor, "

Det är inte en bra film, det är en film med budskap. Budskap återfinns i väldigt många filmer, speciellt frekvent i de två finkulturella filmformerna reklamfilm och propagandafilm"
Det finns även bra och dåliga budskap, och de finns olika bra sätt att föra fram budskapet på också. En del säger ju saker till folk rättframt och klart medan andra använder metaforer och en del kanske till och med kräver en förkunskap från betraktarens sida, en förståelse inte bara för filmen utan vad som lett fram till betraktelsen i filmen.

"en film som kommer påverka sättet vi ser på film"

Nej, det är inte en bra film, det är en innovativ film. Innovation i sig är bra men det behöver inte göra filmen i sig bra, men det kan gott och väl göra att filmen får sin plats i filmhistorien. Pionjärer behövs men som sagt, det kan oftast göras bättre.

"och som kommer vara bra ett par dagar efter jag lämnat biosalongen."

Hmm, ja all film som jag tyckte var bra när jag såg den på bio var bra när jag köpte den på video och när jag såg den igen och igen och igen.

En bra film för mig är helheten, inte alla beståndsdelarna för sig hur bra de än må vara. A Nightmare before christmas har underbar musik, fantastisk design och en cool premiss, men det är en tråkig musikal t.ex.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Är och tycker

"Så det handlar alltså om skillnaden mellan vad man "tycker" är bra, och vad man kan komma fram till "är" bra."

Jag hävdar då att man inte kan komma fram till att något "är" bra. Man kan däremot utan problem komma fram till att filmen har ett antal olika kvaliteter - välgjorda specialeffekter, ett budskap, iögonenfallande foto, skickligt skådespeleri, sjuk humor et cetera. Var och en av dessa komponenter kan utan problem bestämmas, och som du säger, det krävs en smula förkunskaper att identifiera dem. Dessa kan diskuteras mer eller mindre objektivt (men inte alltid).

Men att över huvud taget kunna förväxla de olika kvaliteterna och slå ihop dem till betyget "bra" är elitistiskt, kultursnobbigt, förnedrande och rent ut sagt uppåt väggarna. Det visar att den som inte tycker om ett något som är "bra" (dvs har många positiva kvaliteter, ofta lyfta ur sitt sammanhang) har åsikter som är mindre värda än den ofta självpåtagna eliten av kännare. Det är en stämpel och en inställning som jag helt enkelt vägrar att ha med att göra.

För att få någon återknytning till rollspel igen, vi har diskuterat hur nydanande Kult är. Jag hävdar att Kult inte är mer nydanande än något annat rollspel, du hävdar att det är det. Bra, då talar vi om ett av spelets olika kvaliteter, och det relativt objektivt. Det krävs en kasse förkunskaper om tidiga rollspel för att kunna föra den diskussionen.

Vi talar inte om hur "bra" spelet är, för det är totalt subjektivt. Vi diskuterar en av spelet kvaliteter, och inte ens de behöver vara särskilt objektiva - ta vår lilla korta passus om klanerna i Vampire. Jag hävdade att de var blöja, du hävdade att de var bra. Är klanindelningen i Vampire en bra eller en dålig kvalitet? Faen vet. Det enda jag vet är att jag inte tycker om den en centimeter.

Själv anser jag att spelet inte är "bra": det må vara välproducerat och ha god svenska, det kanske till och med är nydanande (vilket jag, med bakgrund av en skitlass andra och tidigare rollspel, hävdar att det inte är), men det skiter jag fullständigt i. Jag tycker inte om Kult. Således är det inte bra. För mig.

Du, å andra sidan, hävdar att spelet är totalt nyskapande, genialiskt i sitt användande av miljö och rollpersoner och interaktionen dem emellan et cetera. Och vem vet? Dina åsikter om spelets kvaliteter kanske stämmer. Jag kanske till och med håller med dig på ett par av punkterna. Summan av kardemumman är dock att du tycker om Kult. Således är det bra. För dig.

Men försök inte ens att hävda att din åsikt är Sanning, för det är den inte. På sin höjd är det din åsikt, understödd av en viss mängd argument, som ställs mot min åsikt som också är understödd av en viss mängd argument. Och som sådan har din åsikt precis lika stort värde som min.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Undrar vem det är som är lurad...

Jag har lite svårt att finna det relevant att diskutera saker med folk som har klart förutfattade meningar. När de dessutom skanderar politiska pamfletter skakar jag mest på huvudet, och mycket riktigt ställer jag mig frågan om värdet av att bjäbba med dig här. Just i politiska diskussioner blir det ju så extra tragiskt eftersom folk som TVEKLÖST kastar sig in i en ideologi och håller på den i "vått och tort" är rätt svåra att sympatisera med överhuvudtaget. Det påminner mer om den ställning man har till ett fotbollslag eller liknande. DE kan man förbehållslöst älska över alla gränser, men när det gäller politiska ideologier fungerar det inte så. Varje politisk åtgärd har en fördel och en nackdel, och vi måste försöka väga de där så att inga behandlas oschysst. Det här är förstås inga åsikter som ni får intutade i er på nyliberalernas hjärntvättarläger, så att ägna mer tid på att förklara demokratiprinciper känns lönlöst.

För just dina åsikter här är enkla att se hur de fungerar i den verkliga världen. Kolla bara i bokförläggarbranschen där de stora förlagen har en absolut förkrossande majoritet i omsättning, men där det ändå är de små bolagen som ger ut de flesta av de nya förmågorna. Inte superföretagen. TROTS att de sitter på de riktiga storsäljarna. Så devisen om att Britney gynnar småartisterna kan du glömma. Det är en fiktion, inte helt utan sanning, förvisso, men att använda den som ett argument för konsumtionssamhällets suveränitet har du inte mycket för.

Sedan är det lätt för TV-Bolagen att ge oss skit med reklam och kampanjer. Kolla bara om undersökningar i stil med "vilka filmer tycker du har varit bäst i år" stämmer överrens med biljettförsäljningarna. Jämför man de personer som har SETT alla angivna filmer i undersökningarna blir skillnaderna uppenbara. Att välja är inte detsamma som att gilla. Och det är lätt för bolagen att "konstruera" succeer. Sambandet mellan svenska reklamradiokanaler och musikbolag är allmänt känd, bland annat.

Sedan är jag iofs något av en förespråkare för rena "förmyndarsamhällen". Jag tycker folk var smartare när de bara hade två kanaler att titta på (och du -kulturprogrammen hade höga tittarsiffror då) - men de är politiska åsikter och de vill jag inte blanda in i den här diskussionen. Till skilnad från dig håller jag mig till riktiga argument, och inte tom retorik och innehållslösa floskler. Många av kapitalismidéerna är bra. En del är genialiska. Men jag blundar inte för riskerna.

Så till sist hoppas jag att du är elva år och har många år på dig innan du får rösträtt. Men jag har förmodligen fel där också.

/Röde Rising
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Undrar vem det är som är lurad...

"När de dessutom skanderar politiska pamfletter skakar jag mest på huvudet"

Politiska pamfletter eller inte, jag är tillräckligt insatt i både skivbolagsvärlden och bokförlagsvärlden för att faktiskt veta att du har fel.

Har du hört talas om bandet "Einmal kommt die liebe"? Vet du vilket deras förlag är? Håll i dig: Sony, ett av de största skivbolagen i världen. Bandet är för övrigt norskt och spelar något som bäst kan liknas vid fransk kafétango på norska. Genom insikterna i skivförlagsvärlden genom "Einmal" (en av tjejerna i bandet är min storasyster) så har jag fått reda på att det är precis så det går till: skivbolagen ger ut skivor från alla möjliga artister, i hopp om att någon ska slå igenom och bli de superstjärnor som drar in megabucksen. Jag kunde för övrigt lika gärna ta till med "Almighty", det band som min föredetta flickvän drog igång under Virgin och som ännu inte har slagit igenom och knappt ens dragit in de pengar som Virgin lagt ner.

Och vet du vilket förlag som gav ut "De övergivnas armé", nittitalets största skräpbok, både betraktat som skönlitterärt verk, debattinlaga och faktagranskning? Jo, Norstedts, ett av Sveriges största förlag.

Allt detta sagt utan någon som helst partipolitisk eller ideologisk baktanke. Verkligheten får tala för sig själv.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Fördomar fördummar

Hela POÄNGEN är ju att inte fördomar stämmer! I amerika är det förresten en vanlig fördom att svenskar är stela och trista. Se reklamen för Ed på kanal 5 texempel. Det finns många historier om jänkare som hållt konferenser och någon snubbe bara suttit tyst och inte sagt ett ord. Efter konferensen har man frågat "Who was that Swede?"

Jag har något vykort här någonstans med fördomar som jag fick av nån kompis... Hmm, det handlade om den europeiska medborgaren.. äh, det var i alla fall något i stil med "lagar mat som en engelsman, trevlig som en fransos, pigg som en spanjor, lugn som en tysk, flexibel som en svensk, nykter som en dansk osv"

De här skillnaderna jag pratar om är förstås helt och hållet omedvetna. Titta bara på vår mansroll, killar som inte känner igen sig i fördomar om män "gillar actionfilm, pratar inte om känslor, tycker om saker som brummar" hamnar mindre ofta på tillställningar som är utpräglat "manliga" enligt förutfattade meningar. Jag (som inte stämmer in på mansrollen alls) har alltså inte VALT att inte tycka om fortboll, jag har bara säkert undermedvetet inte anammat den kulturen för att jag tagit avstånd från alla utpräglat "manliga" saker, ting som jag inte kan relatera till. Faktum är att min mamma sagt att jag älskade böcker om bilar när jag var liten, idag är jag så helt ointresserad, och jag trodde till och med att peugeot uttalades "Pjugått" upp i mellanstadiet...

Så fördomen om män stämmer inte på mig. Men den kan användas skrämmande effektivt på mig, omvänt sett. Alltså är de där psykologiska profilerna något jag gillar. Det handlar bara om att tolka dem, inte följa dem blint.

/Rising
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Fördomar fördummar

"Så fördomen om män stämmer inte på mig. Men den kan användas skrämmande effektivt på mig, omvänt sett."

Det här får du fanimej förklara. Hur sjutton kan det faktum att du inte stämmer in på fördomen låta bli att vara ett bevis på att du är en individ?

För min del, ta samma fördom om mansrollen: "gillar actionfilm, pratar inte om känslor, tycker om saker som brummar". Jag gillar actionfilm, för att det är en kul upplevelse. Jag pratar sällan om känslor på grund av en jefla massa skäl (till exempel att jag är för blyg, anser att det har andra inte med att göra om de inte redan står mig nära nog för att bry sig - välj skäl själv). Jag tycker om saker som brummar (speciellt subwoofern i hammabion när en av de där actionfilmerna går på den stora 32"-widescreen-TVn...). Jag hamnar aldrig på de där tillställningarna som du talar om.

Inte nog med att jag krossar din fördom om män, jag krossar dessutom din fördom om män som passar in på fördomen om män.

Det här ser inte jag som att fördomen kan användas "skrämmande effektivt" vare sig framlänges, baklänges eller åt höger. Det här ser jag som ett bevis på att du är en individ. Liksom jag.

Och därmed så anser jag att Vampire psykologiska profilklaner är uppåt väggarna.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Är och tycker

Här tar du upp bra saker, och jag tycker det är trevligt att vi återknyter till rollspelen, men jag måste faktiskt säga att jag drar en annan (och säkert oväntad) slutsats än du. För här hamnar jag i underläge. Du har spelat mer rollspel än jag, och dina argument genom våra diskussioner har varit genomgående bättre än mina. Jag har haft ÅSIKTER om kult och vampire, och ett par av dessa står fast (som att varelsebeskrivningarna i Kult är bra, bland annat) men jag har faktiskt fått vika mig på andra punkter. Jag vet inte om Kult är bra, eller inte. Jag trodde det var supernydanande och en milstolpe i rollspelsvärlden (nja, nästan iaf) men här har du ju enkelt kunnat visa för mig att det inte riktigt är så. Det tycker jag har varit skitintressant. Jag gillar ju fortfarande Kult, det är fortfarande ett favvospel, men om jag ska berätta om olika rollspel för någon utomstående så kommer jag fortsättningsvis inte säga att Kult "är" det bästa rollspelet någonsin eller något liknande. Det har jag inte fog för. Nä, här har diskussionen varit den omvända. Du har den stora referensmaterialet, jag har de personliga, vinklade åsikterna. Det är alltid kul när du börjar namedroppa spel och äventyr, för jag försöker alltid göra lite anteckningar och kollar upp det du nämner ofta. Det är ju kul! Så jo, jag tycker att tankesättet fungerar bra. Jag tar ju inte dina åsikter som SANNINGAR som ingen får rubba på, men det är ju väl underbyggda argument, och sådana väger alltid tungt när man diskuterar någots storhet.

Jag ser förvisso begreppet "bra" som något lösare än vad ni gör. Jag menar att "bra" innehåller allt med någon form av anmärkningsvärd talang eller kvalitet. Så om du skulle räkna upp rollspel som du menar är bra, så skulle jag faktiskt ta för givet att de hade något som var värt att kolla upp. Det "är" bra. Om det finns två spel med liknande kvaliteter och det ena är vassare än det andra i alla avseenden kan man ju kalla den "dålig" tills någon kommer med ett motargument. Det är ju så det funkar, det måste alltid grunda sig på konkreta motiveringar. Medans jag kan tycka att chock är kul av personliga skäl (vilket jag också gör) - fastän jag håller det utanför diskussionen i stort.

/Pladder-rising
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Undrar vem det är som är lurad...

Ojdå, i mitt förra inlägg försökte jag ju för en gång skull vara lite demokratiskt. Jag sade faktiskt att det FANNS fördelar med storföretag, och även med det kapitalistiska systemet i allmänhet. Så det känns ju inte juste att du brakar på med ångvälten nu, när jag jag för en gångs skull varit duktig och lämnat ryggen fri.

För de exempel jag tagit upp är ju riktiga de oxå.

Vad jag opponerar mig emot är ju inte storföretag, utan mot den attityd som vissa människor har i politiska diskussioner. Den här sortens förbehållslösa dyrkan av en ideologi är nämligen farlig. Jag blir rädd när jag hör människor som Bjorn basunera ut sig politiska dumheter utan eftertanke. Nu antar jag förvisso att det bara var ett sätt att generalisera och uttrycka sig korthugget, så vi är nog på samma spår egentligen.

Att du sedan använder Nostedst utgivning av "De övergivnas armé" förstår jag inte. Det är ju just sambandet mellan storföretag och skräp som jag försökte bevisa. Nu stryker du under den tesen. Well, sak samma. Poängen är ju förstås att det finns uppenbara risker med att bara svälja vad storbolag sköljer över oss, och att det alltid måste finnas en informationskanal för de alternativa bitarna, och den mellanalternativa. Det måste alltid finnas en Benno och ett P3 -med andra ord.

/Rising Sun
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Undrar vem det är som är lurad...

"Att du sedan använder Nostedst utgivning av "De övergivnas armé" förstår jag inte."

Mycket enkelt: de stora förlagen ger ut verk av nya talanger. Man behöver inte vara rik, känd eller omtalad för att de ska ge ut ens verk. Utanför rollspelskretsen är nog Didi Örnstedt och Björn Sjöstedt totalt okända, och även inom rollspelskretsen var de nära nog okända fram till De Övergivnas Armé. Likförbannat fick de ut sin bok.

Vilket de inte borde ha fått enligt din retorik, emedan storföretagen bara ger ut kända talanger och säkra kort som man kan tjäna pengar på.

Således, De Övergivnas Armé bevisar att ditt argument inte stämmer.
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
Re: Ahaa

<blockquote><font size=1>Svar till:</font><hr>

Det du fann nyskapande med vampire (den nya målgruppen) fann jag blev nådd redan i Kult (om du menade tjejer, gother, kulturella friformspretton och teaterfolket), så det tyckte jag inte var anmärkningsvärt med vampire alls.

<hr></blockquote>



Besserwisserläge intaget: Vampire och Kult kom ut mer eller mindre samtidigt, under 1991. Jag är dock inte säker på vilket som kom ut först av dem, men jag är tämligen säker på att Vampire var avsevärt mer inriktat på "tjejer, gother, kulturella friformspretton och teaterfolket". Jag har iofs inte läst första upplagan av Vampire, men i alla fall senare upplagor har avsevärt mycker mer tjafs om att inte se till tärningarna, spela live-action och sånt än vad Kult har.
 
Top