Nekromanti Tips på vanlig, enkel satans vardagsmat?

solvebring

Superhero
Joined
19 Mar 2004
Messages
13,027
Location
Fellingbro/Arboga
Blablabla ... svårt med variation ... Blablabla ... Kräsen sambo ... Kräsna barn ... Blablabla ... Dåligt med tid ... Svårt att sätta ihop en komplett matlista för veckan ...

Så, vad brukar ni ha för rätter på veckans matsedel?
... Ja, let´s talk mitt-i-veckan-vanlig-enkel-jävla-vardagsmat!
 

Stövelkatten

Mästerkatt
Joined
13 May 2005
Messages
805
Location
STHLMKRTLLSTHLMKRTLLSTHLMKRTLLSTHLMKRTLLSTHLM!!!!!
Tacopaj. Sjukt onyttigt men jävligt gött. Och mer svennebanan blir det inte.
Recept på skiten lär det väl finnas på internet. Ett tips är att hacka och ha i lite jalapeno, chili eller något annat starkt som gör att det gör ont att gå på toaletten.
Ymir said:
Om du vill veta vad 'ont att gå på toaletten' -verkligen- innebär kan jag posta ett par recept från Daifolket som äter bird's eye-chilipasta till frukost....
Stövelkatten said:
Alltid är det nån asisat som ska vara värst. :)
 

solvebring

Superhero
Joined
19 Mar 2004
Messages
13,027
Location
Fellingbro/Arboga
  • Currypanna på kyckling / kassler / kryddkorv och ris
  • Korv och makaroner / stuvade makaroner
  • Köttbullar och makaroner / stuvade makaroner
  • Bacon och makaroner / potatis och stekt ägg
  • Köttfärssås och spaghetti
  • Kycklingwok med nudlar / ris
  • Lasagne / lasagnette
  • Hamburgare med pommes
  • Korv i bröd med riktigt potatismos
  • Pannkaka (då brukar jag käka ärtsoppa istället)
  • Ugnspannkaka
  • Korvstronanoff och ris
  • Tacos
  • [Edit] Paj
 

solvebring

Superhero
Joined
19 Mar 2004
Messages
13,027
Location
Fellingbro/Arboga
Stövelkatten;n3433 said:
Tacopaj. Sjukt onyttigt men jävligt gött. Och mer svennebanan blir det inte.
Recept på skiten lär det väl finnas på internet. Ett tips är att hacka och ha i lite jalapeno, chili eller något annat starkt som gör att det gör ont att gå på toaletten.
Yeah, recept har vi nog för sambon brukar göra lite olika pajer ibland, bland annat ost- och skinkpaj och just tacopaj. Väldans gött! =)
 

Stövelkatten

Mästerkatt
Joined
13 May 2005
Messages
805
Location
STHLMKRTLLSTHLMKRTLLSTHLMKRTLLSTHLMKRTLLSTHLM!!!!!
Lite vad som brukar konsumeras hemmavid i veckorna (när vi inte käkar ute):
  • Pasta med bacon och någon jävla sås gjord på smaksatt creme fraiche
  • Pytt i panna med ägguleägg (man steker alltså ägg med bara äggulan och lägger på en till äggula på den stekta äggulan)
  • Borsjtj (rödbetssoppa)
  • Hamburgare med cream cheese
  • Grytor med allt möjligt i.
  • Parmesanost. Till allt.
 

krank

Lättkränkt cancelkultur-kommunist
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,183
Location
Rissne
Det här täcker väl in c:a 99% av den mat jag lagar:
  • Kyckling med ris och pulvercurryså¨s
  • Spaghetti med köttfärssås
  • Makaroner med köttbullar
  • Stuvade makaroner med köttbullar/korv
  • Makaronipudding
  • Makaroner med laxsås (kokad creme fraiche med stekta laxtärningar och lite örtkryddor)
  • Potatis, panerad fisk, pulver-dillsås
  • Potatis, pepparstekt lax, något slags pulver-fisksås
  • Spaghetti Carbonara
  • Makaroner med bacon och ärter-majs-paprikablandning
  • Pytt i panna med stekt ägg (ok, inte så mycket "laga" som "köpa på påse och steka upp")
  • Potatis, brunsås, köttfärsbiffar
  • Hemlagad pizza
  • Lasagne
  • Tacos
  • Pannkakor
 
Joined
28 Sep 2013
Messages
966
Location
Stockholm
Nötfärs, tärnad potatis, lök plus whatever (eller inget) i en gryta, mängd efter personer, grönsaker till.
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
8,077
Location
Nordnordost
* Korv stroganoff och ris. - Korven hinner man göra medan riset kokar.
* Kycklingklubbor och ris. - De frysta klubborna skall vara inne i ugnen i en timme, men de sköter sig själva där (om man inte vill ösa lite för att få krispigare skinn)
* Potatisbullar och fläsk/bacon. - Sköter sig självt i ugnen när man väl slagit igång det.
* Hamburgare och pommes. - Kör burgarna i ugnen samtidigt som pommesarna, lättare än att steka dem. Går att köra korvar eller fiskvarianter också om man nu inte kan komma överrens.
* Spagetti och köttfärssås. - Köttfärssåsen kör man storkok på och fryser i batcher efter vad som går åt varje gång man äter. Då tar inte matlagningen längre tid än pastakoket.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,599
Location
Ludvika
Karékottletter kokta i tomatsås (passerade tomater, hackad lök, salt och peppar) i 30-60 minuter (ju längre dessto bättre, normalt sett). Gott med ris till.

Grön ärtsoppa: Koka upp buljong (från tärning eller hemgjort eller vad som helst) med en påse gröna ärtor i. Tillsätt någon deciliter grädde och mixa med stavmixer. Lägg i lite skalade räkor, ett kokt ägg eller en klick creme fraiche (Eller en kombination). Gott, och tar ungefär så lång tid att göra som det tar att koka upp buljongen.
 

soda

Warrior
Joined
13 Feb 2014
Messages
345
Köttfärssåser (går ju att variera oändligt)
Isterband med stuvade makaroner/stuvad potatis/potatismos
Risotto
Vad som helst (grytliknande saker) som innehåller (potatis)gnocchi
Saker i ugn (kyckling eller korv oftast, helst med något annat i ugn - som potatis/pommes/rotfrukter)
Sill och potatis!!
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,901
Location
Stockholm
Olika sorters bönröror.
Humus + oliver + gherkins
Gnocci med salvia
Quesadilla
Halloumni stroganof
Portabelloburgare. Eller qourn-bugare.
Morotsoppa.
Sötpotatissoppa
Linssoppa
Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. Pasta. (Gärna med ost.)
Ymir said:
hur blir ni inte extremt feta av all ostpasta ni äter? < - - avundsjuk
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,738
Location
Helsingborg
Sweet chili panna.

1. Skiva kyckling/fläskytterfile/annat mört kött.
2. Grovhacka lök, skiva lite paprika
3. Ta en djup järngryta alt en traktörpanna och värm upp lite olja
4. Blanda mjöl med ljummet vatten
5. Bryn köttet och löken
6. Häll i mjöl/vatten, paprika, sweet chili, pressad lime och en buljongtärning.
7. Koka ett tag. Blanda i mer vatten om blandningen bli för tjock.
8. Servera med ris.
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Gör en stor jävla gryta av nåt slag, kanske boeuf bourgogne, coq au vin eller varför inte en schysst chili. Det finns många bra alternativ. Gör den när ni har tid. En massa portioner. Det ni äter upp direkt kan ni lägga i frysen till flera middagar senare i veckorna framöver. Perfekt när man inte orkar mer än att koka ris eller potatis. Grytor är enklare att göra än man tror.
Ymir said:
alltså, medan Boeuf Bourgogone förvisso är, för att citera en fransk kokbok, "den förnämnligaste kötträtt som människan har skapat", tror jag inte riktigt den kan kvala som 'vanlig, enkel jävla vardagsmat' i någon som helst kontext, givet att den involverar generösa mängder nötkött och andra grejer man bara har råd med på vardagsbasis om man antingen är anmärkningsvärt rik eller anmärkningsvärt dekadent.
Arfert said:
I grytor kan man använda billigt kött, då de ska puttra länge. I min lokala butik i Bredäng brukar det ligga på under 50 kr kilot.
Ymir said:
oj! ja, det kan ju funka då.
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Meh, det jag hade tänkt skriva här var ju redan taget. Är ju en he del bra mat här... =)
Det enda i så fall jag har att tillägga är att det skall vara hemmagjort det mesta, att köpa färdiga rätter är enligt mig inte så himla gott + att man har mer koll på vd man stoppar i sig när man gör maten ifrån grunden.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Jag gick ned 20 kg på att bara äta kinamat. Så pröva lite lättlagad och billig, tvättäkta kinamat:

Fläsk med svartpeppar

Stek/woka lite fläskfilé, skuren i lagom stora tunna bitar, ihop med skurna champinjoner och bitar av chili (eller paprika, om nån är mesig). När det hela är nästan färdigt, släng på någon sked asiatisk soja, generöst med ostronsås, och generöst med svartpeppar. Det ska vara fuktigt och saftigt, men inte så mycket att det liksom bildar en sås. Stek en kort stund tills lite av vätskan kokat bort, servera med jasminris.

Mungbönor med suancai i ostronsås

Köp de två ingredienserna som syns på bilden i en asiatisk specialbutik nära dig; detta är mungbönor samt en inlagd senapskål som kallas suancai (??) och säljs i en liten plastförpackning. (Mungbönorna är antagligen fyrsta; tina dem). Dessa ingredienser må verka exotiska men de är extremt billiga (cirka 10 kronor/förpackning) och väldigt goda. Stek dem i olja, släng på hackad chili (thaichili om du är macho, finns i samma butik som bönorna och suancai:en), och sedan nån sked ljus soja och nån sked ostronsås.Stek en kort stund tills lite av vätskan kokat bort, Servera!

Surstarka potatisstrimlor

Det här är en annan extremt billig och extremt lättlagad rätt. Den kräver den lätt exotiska men fantastiskt användbara och goda ingrediensen vit risvinäger, som du kan köpa i alla asiatiska specialbutiker nära dig. Skala och finstrimla potatis, stek den fort i olja på hög värme ihop med skuren chili och om du vill lite bönor; när det är nästan klart, släng på en sked risvinäger per 400 gram potatis (ungefär, mer risvinäger skadar absolut inte), samt en halv kyckling- eller grönsaksbuljongtärning per 400 gram; återigen skadar det inte att överdriva. Du kan också krydda med lite salt. Potatisen ska vara guldgul men inte bränd eller torr, och smaka surt och gott av vinägern. Servera med ris eller, bättre, ha som sidorätt till annan mat.

Misshandlad gurka

Den här rätten står inte för sig själv, utan är mer en sallad som kompletterar din kinesiska budgetmåltid. Den är extremt god och billig, men kräver lite mer skills för att få till perfekt. Du behöver brun risvinäger (finns i specialbutik nära dig), samt någon typ av gurka som inte är så förbaskat hård som vanlig svennegurka är; i invandrartäta områden eller helt enkelt invandrarägda butiker hittar du av någon anledning ofta en slags mindre gurkor som kallas Kirby cucumbers på engelska, dessa passar perfekt. Ta dessa gurkor, kapa dem i några stora bitar, och börja helt sonika brutalt misshandla dessa gurkbitar med något tillhygge; en köttyxa eller annan jättekniv är idealisk. (Den här biten av processen är för övrigt jätterolig). Strax kommer gurkan naturligt separera sig själv i mindre bitar då den bryts och krossas; vad du vill uppnå här är att gurkan ska splittras i lagom ätpinne-anpassade bitar som har mycket hack, sprickor och mosade partier där den göttiga såsen kan ansamlas. Denna sås gör du genom att mixa hackad/pressad vitlök, två delar brun vinäger, en del ljus soja och en del sesamolja, samt lite salt&peppar. Det funkar att bara hälla den på gurkan och servera, men bäst är att lägga gurkan i såsen i en påse i kylen och låta den marinera en stund. Den här rätten är, om den blir så bra som den kan bli, extremt beroendeframkallande, och smakar fräscht som en sallad yet väldigt asiatiskt.


Ska du bjuda på en balanserad brakmåltid kan du laga alla dessa fyra rätter. Du serverar dem sedan på fat i mitten av bordet, och ger gästerna/måltidsätarna varsin skål med jasminris, så får de plocka fritt från faten med sina ätpinnar och lägga ovanpå riset (människor med bacill- och/eller hepatitskräck får helt enkelt inte vara med). Komplettera med coca cola-marinerade kycklingvingar om du vill ha lite mer socker & protein. I Kina tror man att kall vätska är dåligt för levern, så ska du vara så autentisk det går dricker ni blaskigt te, blaskig ljummen öl, och eventuellt hembränt av medioker kvalitet, tills ni är extremt berusade. Ät också gärna något vidrigt typ grisfötter som ni i spritfryntligt tillstånd kan lägga i gästernas skålar i förväntningen att de ska tycka om det.

 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Kinesisk Budgetmeny #2, Comic Sans-edition!

Den här menyn är marginellt mer svårlagad och lite dyrare än den förra, men det rör sig fortfarande om billig vardagsmat.

Kyckling med groddar, Svenne-edition

En mycket god rätt; du behöver vit risvinäger, som som sagt kan införskaffas i asienshoppen nära dig. Strimla önskad mängd kyckling, och marinera bitarna en stund i en del potatismjöl, en del matlagningsvin, och en nypa salt. Strimla under tiden upp paprika och dela purjolök i bitar av önskad form (finskuret går bra, men större är mer autentiskt). Stek kycklingstrimlorna på hög värme i olja (se till att de inte klibbar ihop), tillsätt purjolök och sköljda böngroddar (det är viktigt i det här receptet att du använder färska böngroddar, böngroddar på burk känns ofräscht och sabbar hela smaken. En normalstor förpacking med färska böngroddar är lagom till ungefär 400 gram kyckling och 1 en hel paprika; detta resulterar i en ganska stor mängd mat, tillräckligt för två tjocka nördar). Stek under omrörning på fortsatt hög värme (detta är en generell regel för all kinamat; massor av olja, hög värme). Krydda med lite salt och socker, samt två matskedar risvinäger, två matskedar ljus soja, och en smulad kycklingbuljongtärning. Tillsätt paprikastrimlorna, och stek under omrörning en kort stund till. Färdigt!

Skogsöronsvamp med ägg och spenat

Till den här rätten behöver du skogsöronsvamp, som kan köpas torkade i en asiatisk specialbutik nära dig; lägg dem i blöt några timmar. Blanda ägg med lite salt, och vispa/rör det med pinnar; släng det därefter i en panna och stek till s det blivit fast och gult; dela det då i småbitar. Lägg åt sidan for now. Stek upp lite vitlök i olja, släng i bladspenat och skogsöronsvampen, ha i äggbitarna när det stekt en stund, slå på salt och ostronsås. Färdigt!

Celestial lax med gudanektar

Det här är ett lite dyrare recept då det involverar lax, men sådan där sunkig pinklax som kostar 50 spänn för fyra bitar på Willys funkar bra. Det något höga priset och den lätt komplicerade tillagningen vägs väl upp av att den här rätten är relativt gudomlig i termer av smak; till och med barn och svenskar älskar den! Skär laxen i några hyfsat stora bitar; fyra filéer delade i två-tre bitar var är lagom. Gör en sås av, exakt dessa mängder: 1 tsk salt, 1 msk strösocker, 1 msk matlagningsvin, ½ msk risvinäger, ½ msk ljus soja, saft från ½ citron, 1 smulad kycklingbuljongtärning, 1 vitlöksklyfta. Stek laxen i lite olja och häll denna blandning på laxen medan den steker. Efter en kort stund, tillsätt 1 dl vatten. Koka på stark värme några få minuter (fem är lagom). Ta bort laxbitarna och lägg på en tallrik (strö över salladslök!), medan såsen som är kvar i pannan drygas ut med 1 msk vatten som blandats med 1 msk potatismjöl. Värm i någon minut tills den tjocknat, och häll den över laxen. Servera! Blir som vanligt gott med jasminris.
Ymir said:
Om ni vill laga dessa recept och behöver tydligare instruktioner för något moment eller för att få tag i en viss exotisk ingrediens, tveka inte att fråga mig. Men personalen i asiatiska specialbutiker är generellt extremt hjälpsamma mot förvirrade svennar som letar efter konstiga saker.
 

Tell

Hero
Joined
21 Feb 2008
Messages
1,083
1. Chili con Carne,
2. Lök i mikro (tag lök, skala, snitta ned till kärnan ovanifrån, in i mikron) med Bacon/något annat snabbt och risotto (tag avorioris, fräs i panna med olja, lägg i kokande buljong, skär ned vad ni eventuellt vill ha i den).
3. Tortillias
4. Omelett
5. Grön ärtsoppa med pepparrotscremefräsh (koka ärtor, stavmixra, köp tub pepparrot och vänd ned i creme fräsh, servera. Klar.)
6. Äppelsallad (två sorters sallad, äpple, mozzarella, tonfisk/grillad kyckling. Dyrare än ovnastående, men snabb och djävulskt god)
7. Pasta/köttfärssås/carbonara (tips, komplettera köttfärsen med morot och sellerirot för bättre smak) - båda tar dock tid.
8. Köttstycke--> fusktornedå m.h.a. diverse marinader eller sätt att omstycka köttstycket.
9. Grekisk kycklingsoppa (koka fryst kyckling, tag ur den, använd buljongen för att koka avorioris i, tag av, lägg tillbaka den nu finrivna kycklingen (i fibrernas riktning), låt svalna, lägg i två citroner uppvispade i fyra ägg. Blanda. Servera med lite fetaost och mycket svartpeppar.
 

Zorbeltuss

Hero
Joined
7 Nov 2012
Messages
1,105
Potatismos med pepparrot, någon krämig sås till delvis för att det är gott och delvis för att få ner styrkan för de som inte vill ha så mycket styrka och getingbon (hackad bacon inbakat i panbiffar formade som getingbon) är alltid en hit.

/Luna Lovegood som kan påpeka att man ska smaka av moset kontinuerligt när man tillsätter pepparroten så det inte blir för starkt också
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,292
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Jollof-ris, Svenne/Comic Sans-edition.

Detta är en västafrikansk risrätt som är övernaturligt billig och jättegod, men tar ganska lång tid att göra och inte är helt lätt att få till perfekt.
Men! Den är perfekt ungkarlsmat då du kan göra en gigantofantisk sats direkt och spara i kylen och värma i stekpanna hela veckan ut. Den gör sig också bra för knytkalas då alla kommer bli imponerande av dina exotiska afrikanska cooking skills, utan att inse att maten du bjudit på kostar cirka en tiondel av vad alla andra tog med sig...

Häll generöst med chilipeppar och kanske lite cayennepeppar i -mycket- generöst med kokande olja, göjsa runt, ha i lite hackad gul eller röd lök. Ingefära är optional. Låt koka en kort stund, ha sedan i tomatkross och låt koka på medelvärme cirka 30 minuter tills oljan liksom flyter upp till ytan. Tillsätt nu basmati- eller jasminris, ungefär 200 g per burk tomatkross, och sjud på svag värme; tillsätt vatten då och då. Detta är det knepiga stadiet av tillagningen; meningen är att riset ska suga upp allt det göttiga och att slutresultat ska bli ett gulaktigt och jättegott rispytt; du behöver tillsätta lagom mycket vatten för att riskornen ska bli mjuka och slutresultatet inte alltför kladdigt (men det behöver inte vara helt torrt!). På slutet kan du ha i kycklingbitar eller räkor eller korvslantar eller något annat gott som du stekt vid sidan om, och därigenom fylla din proteinkvot. Jollof-ris tål att varieras in i oändligheten och på slutet kan du slänga i nästan vad som helst och få det att funka.
 
Top