Nekromanti USAs inträde i 2:a världskriget

Gastono

Hero
Joined
14 Oct 2003
Messages
1,532
Location
Göteborg
Re: Blitzkrieg - en brittisk uppfinning

Alright...

Men talar vi om korkade strategiska beslut så får vi faktiskt inte glömma de brittiska och franska ledarnas beslut, exempelvis nedmonteringen av det nybildade Royal Air Force, Maginot-linjen, samt hur man helt glömde bort lektionen av Ardennerna från det förra kriget samt ovan nämnda pansarerfarenheter. Det resulterade ju i att det inte fanns några pansardivisioner i vare sig den brittiska expeditionskåren eller den franska armén - istället delades pansaret ut till infanteridivisionerna relativt jämt, så det kunde vara flera kilometer mellan varje stridsvagn.
Samt att man inte brydde sig när Tyskland byggde sin arme långt mycket större än de fick efter WW1.
 

Krille

Lord
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Missar och missbedömningar

"Men tycker du då inte att det var en strategiskt miss?"

Det var ett misslyckande och en felbedömning, ja, baserat på felaktiga data. Men jag vill nog inte hävda att det var ett korkat beslut - det fanns fog för beslutet givet den data man hade tillgängligt.

Så att säga, jag ser en viss skillnad på inkompetens och misstag. I fallet Slaget om Storbritannien så ser jag mer av ett misstag än inkompetens. Hanteringen av Ryssland ser jag däremot som inkompetens, men inte så mycket misstag.
 

Krille

Lord
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Att bry sig lagom mycket

"Samt att man inte brydde sig när Tyskland byggde sin arme långt mycket större än de fick efter WW1."

Brydde sig gjorde man, men Tyskland hade lite fett försprång. Sen kunde man ju inte bry sig för mycket, eftersom man kunde förlora val om man var för krigshetsig - en faktor som Hitler aldrig behövde bry sig om efter 1933. Och då var det ju bara sex år kvar.
 

ZaiToh

Warrior
Joined
21 Mar 2005
Messages
257
Location
Linköping
Re: Blitzkrieg - en brittisk uppfinning

En annan kul anekdot är ju att Tyskarna var över lite i Sverige för att ta fram taktik och träna störtbombning...

Nog fanns det missar på den allierade sidan också. Att strunta i en viss gräns bara för att 'de gick ju där förra gången' är ju lysande ;) Dessutom var det väl så att Frankrike hade mer stridsvagnar än Tyskland, men det gick som det gick av inägget ovan nämnda anledning.

Historia... "Det är humor, det är humor, det är humor..." :p

/ZaiToh
 

ZaiToh

Warrior
Joined
21 Mar 2005
Messages
257
Location
Linköping
Re: Missar och missbedömningar

Hmmm, måste säga att du har en poäng där. Så stor att jag medger att du har helt rätt.

/ZaiToh
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,402
Location
Lund
Lite spekulerande från min sida...

Vad hade hänt om tyskarna av någon anledning INTE förklarat USA krig?
Alltså, jag tror nog att på något sätt så hade USA blivit indragen i det hela, varken de ville eller inte. Jag tro att Storbritanien hade tillslut blivit hyfsat försvagat & därigenom hade Hitler blicvt för stark. Så de skulle säkerligen hitt någon bra anledning att hjälpa Britterna. Vet inte riktigt hur det hade blivit med ryssen heller.. Deras relation blev väll inte så bra efter kriget.. =/

Det är gasnka kul att filosofera kriong alal dessaom & kansken när det gäller historia. Ibland känns sdet som slumpen har spelat en ganska stor roll i det hela !!
 

Gastono

Hero
Joined
14 Oct 2003
Messages
1,532
Location
Göteborg
Re: Att bry sig lagom mycket

Visst är valen en stor faktor men man borde tänkt på att han trots sina fina ord gjorde något som man försökt undvika sedan versaillesfreden efter WW1, ha möjlighet att starta ett nytt krig.

Detta nedan är väl något som säger annorlunda men man hade koll på hans truppantal i stora drag och det var ett misstag att inte gå till de som stod enade som ententen så lite som 20 år tidigare och be alla att göra en gemensam uppmaning att hitler skulle sluta rusta upp.

"May 17, 1933: "The German Government wish to settle all difficult questions with other Governments by peaceful methods . . . Germany will tread no other path than that laid down by the Treaties . . . The German people have no thought of invading any country.""
 

Krille

Lord
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
"Man"?

"Visst är valen en stor faktor men man borde tänkt på att han trots sina fina ord gjorde något som man försökt undvika sedan versaillesfreden efter WW1, ha möjlighet att starta ett nytt krig."

Vem är "man"? Menar du politikerna som satt vid tiden så hade de faktiskt en hel massa tankar om saken, vilket om inte annat bevisas av smygupprustningen och alla turer kring förhandlandet med Hitler.

Menar du väljarna, näe. De flesta väljare såg ju ett starkt ekonomiskt Tyskland som höll på att bygga upp sin ekonomi - och som man i mångt och mycket faktiskt sympatiserade med.

Och eftersom väljarna var de som kunde avsätta politikerna om de var missnöjda, så hade politikerna inte så mycket annat val än att vara ytterst försiktiga.
 

Gastono

Hero
Joined
14 Oct 2003
Messages
1,532
Location
Göteborg
Re: "Man"?

Man = vem som helst som inte ville att Tyskland skulle bryta mot den 5'e delen av versailles fördraget, alltså maximalt antal trupper Tyskland fick ha.

Det man borde gjort tycker jag är att helt enkelt tala upp om att Tyskland rustar upp och sedan försökt göra något åt det.
 

Krille

Lord
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Självbedrägeri anno 1933

"Det man borde gjort tycker jag är att helt enkelt tala upp om att Tyskland rustar upp och sedan försökt göra något åt det."

Mr Smith: "Så du menar att hela det där dravlet med kriget för att göra slut på alla krig inte funkade? Att alla våra unga pojkar gav sina liv i onödan vid Somme och Verdun? Sitt på den här, mr Churchill, och rotera i motvind: den här Chamberlain vet i alla fall vad han talar om med "fred i vår tid"! Låt tysken ta Tjeckoslovakien och ruttna! Dessutom är det väl inte mer än rätt att Tyskland åtminstone får bygga upp sin armé så att han kan matcha oss."

Msieur Dupont: "Det är ingen som helst fara. Vi sitter säkert bakom vår befästningslinje. Fritz kan göra vad han vill - han kommer bara att stånga sig blodig mot Maginot-linjen. Dessutom är det väl monsieru 'Itlers problem om han vill slösa bort Tysklands återuppbyggda ekonomi på en massa gevär och kanoner. Vi har inte kommit ur vår depression än, så vi har faktiskt inte råd. "

...vilket är ungefär vad gemene man tänkte, fullt medveten om att Tyskland rustade upp. Folk var rätt bra på att lura sig själva.
 

Gastono

Hero
Joined
14 Oct 2003
Messages
1,532
Location
Göteborg
Re: Självbedrägeri anno 1933

Folk var bra på att lura sig själva och det var misstaget de gjorde.
 

ZaiToh

Warrior
Joined
21 Mar 2005
Messages
257
Location
Linköping
Re: Blitzkrieg - en brittisk uppfinning

Eller den väldigt brittiska synen på ubåtar: "det är ett smutsigt vapen, så vi skiter i dem, igen." Ett värdigt beslut av förste sjölorden, Winston Churchill.
Jag kommer inte riktigt ihåg i vilket sammanhang han sa det. Menade han att Storbritannien inte behövde dem tycker jag nog nästan han hade rätt... menade han att Tyska ubåtar inte kunde utgöra något hot så hade han naturligvis mycket fel.

/ZaiToh - söker upplysning
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,687
Location
En mälarö
Väl värt att notera var att USA öppet stod på Storbritanniens sida i och med Leand-lease-lagens upprättande. USA skickade massor av krigsmaterial och förnödenheter till de brittiska öarna utan att kräva full betalning. Amerikanska örlogsfartyg eskorterade brittiska konvojer i västra Atlanten och utkämpade skärmytslingar med tyska ubåtar. I Atlant-deklarationen i slutet av sommaren 1941 formulerade Roosevelt och Churchill ett gemensamt politiskt program mot Tyskland. Amerikanska medborgare hade lov att ta värvning i den brittiska krigsmakten. Och så vidare.
Ja, att USA stod på britternas sida var ingen hemlighet. Men jag förstår fortfarande inte varför tyskarna skulle ta initiativet till att dra in dem i kriget. Jag menar, tyskarna måste ju förstått att om USA gick med så skulle de mångdubbla sitt engagemang i jämförelse med sitt fredstida lend/lease-program. Dessutom skulle de stå som angripare mot USA och inte tvärt om, vad nu det kan ha haft för påverkan på sådant världsoppinion och hemmamoral.

Den enda anledningen jag ser till att de skulle vilja ha med USA som motsåndare vore att de då kunde ägna sig åt oinskränkt konvojbekämpning.

/Anders
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,687
Location
En mälarö
Om nu Tyskland inte förklarat krig så misstänker jag att USA hade väntat något år, kanske så sent som 1943 innan de klampade in i Europa och Nordafrika. Lite tid att bygga upp sin arme är inte fel om man ska kriga.
Vilket i praktiken inte är långt från hur det gick till. USA engagemang under 1942 var väl inte mer än symboliskt (dvs landstigningarna i nordafrika under Operation Torch)? De amerikanska ansträngningarna kom väl igång, vad jag förstått, för fullt först året efter i och med kampanjen i Italien.

/Anders
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,687
Location
En mälarö
ust bombningen av Strobritannien är ju intressant... Vem var det som kom på att det vore en himla smart idé att sluta bomba militära mål och ge sig på civila istället? Inte för att något reelt invasionshot fanns, men ganska korkat var det väl ändå?
Rejält korkat t.o.m! Och det till största delen pga att britternas bombplansflotta var vida överlägsen tyskarnas, både vad gäller antal och lastkapacitet. Faktum är att britterna jublade över möjligheten att få bomba skiten ur tyskarna, och dessutom kunna säga att de slog tillbaka, när luftkriget i huvudsak blev en kraftmätning mellan bombflottor. Britterna hade tidigt insett bombplanens värde och började redan på 20-talet bygga upp en luftflotta som skulle kunna bomba en fiende till underkastelse. Klicka här och kom till ett utdrag ur Peter Englunds "Brev från nollpunkten" som handlar om bombningar under vk2. Ett annat lästips i ämnet "bombande" är "Nu dog du - Bombernas århundrade" av Sven Lindqvist. En av de mest fascinerande (och skrämmande) böckerna jag nånsin läst.

/Anders
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,687
Location
En mälarö
Re: Blitzkrieg - en brittisk uppfinning

Idén med blitzkrieg, eller pansarkrigföring i största allmänhet, utvecklades av brittiska armoured corps under 1916. Det implementerades dock aldrig under kriget,
Brukar man inte säga att tyskarnas offensiv under 1918 använde någon slags "proto"-blitzkriegstaktik? (Små grupper av specialistutbildade stormtrupper som anfaller svaga punkter med eldkastare och kulsprutepistoler, medans "vanliga" infanterienheter anfaller bredvid för att binda upp fienden och omöjliggöra motattacker.)

En av pionjärerna på området var Hans Guderian, som skrev en av de första texterna på ämnet.
Nitpickavdelning: Han hette "Heinz" och inget annat.

/Anders
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Re: Meningslösa anekdoter

"Under mitt realiapluggande när jag läste engelska fick jag lära mig att makthavarna i USA, framförallt Roosevelt men även hans största politiska motståndare, gärna ville gå in i kriget på Storbritanniens sida, men förutom rent praktiska problem så var folkopinionen emot detta - det ansågs vara ännu ett av européernas krig som de fick göra upp själva."

Men vad tyckte Huey Long? Va?


Storuggla, undrar
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Re: Meningslösa anekdoter

Och Huey hade ju i alla fall en sportslig att få presidenttiteln från Roosevelt 1936, till skillnad från Kuhn. Men det är tveksam att han ville det, titeln på hans självbiografi som gavs ut efter hans död lämnar en del tvivel; »My First Days in the White House«.


Storuggla, Kingfish
 
Top