Vätgasbilar i verkligheten
"jag har för mig att nån körde en sån bil och att de däringa snubbarna på island redan har tagit fram en! Det tuffa är att de inte använder knallgasgrunkor i sina bilar, utan låter elektronerna passera igenom någon slags katalsyator... Man fick nog rätt mycket energi med den processen."
Gamla nyheter.Även Tyskland och Japan arbetar på samma idé, och i Tyskland finns en experimentell "vätetankningsstation" för vätgasdrivna bilar.
Idén kallas "bränsleceller" och utvecklades för rymdprogrammen under 60-talet. Principen går ut på att man låter väte gå igenom ett skikt och där förena sig med syre från luften. Resultatet är den kemiska reaktionen 2H<sub>2</sub> + O<sub>2</sub> --> 2H<sub>2</sub>O + elektrisk energi. Det är samma reaktion som händer med knallgas, fast med knallgas får man värmeenergi istället för elektrisk energi.
Effektivitetsgraden hos bränsleceller är bra mycket högre än hos en förbränningsturbin, men det räcker fortfarande inte för att dela upp vatten till väte och syre. 2 kg väte och 16 kg syre ger nämligen precis så mycket energi som krävs för att dela upp 18 kg vatten till 2 kg väte och 16 kg syre - det blir inget överskott att driva bilen med.
Däremot kan man dela upp vatten till väte och syre på annan plats och tanka bilen med vätgas. Problemet just nu med sådana vätgasbilar är bränsletanken: väte är inte piggt på att tryckas ihop, och till och med flytande väte tar plats, så man kommer inte så värst långt på det. Dessutom är väte, som bekant, tämligen eldfängt och osäkert. Man arbetar dock på ett antal intressanta lösningar, bland annat med nanografit (en massa som ser ut ungefär som en svart tvättsvamp och består av mikroskopiskt små korn av grafit = kol), som gör att man dels får in 25 ggr så mycket väte per kubikcentimeter som i en vanlig trycktank, och dels gör det näst intill omöjligt för tanken att explodera. Nackdelen är att man inte får ut hur mycket väte som helst samtidigt, så man kan inte skjuta upp en rymdfärja med det, men det räcker för att driva en bil, ge elenergi åt rymdfärjan när den väl är uppe och lite sådana möjligheter.
"är det ingen som läser illustrerad vetenskap?"
Som om man skulle kunna lita på den tidningen... /images/icons/wink.gif
- Krille
<A HREF="
http://www.foxtail.nu" target="_new">
http://www.foxtail.nu</A>