Svarte Faraonen
Sumer is icumen in
När Island först blev kristet skedde detta med tre förbehåll: Man skulle fortsatt tillåtas äta hästkött, sätta ut barn och blota i lönn.
Vi konverterade den till DoD23 för ett tag sedan. Den kommer med i Kopparhavskrönikan till Ereb AltorOrm på kroken till Kopparhavets Hjältar är ett förträffligt äventyr med mat som tema.
.Nu när vi fått en massa matfakta, hur kan det användas konkret för att göra rollspelsupplevelsen bättre?
Finns det en topp fem på vad man som SL ska undvika för att inte helt förstöra inlevelsen för spelarna?
1. Ingen potatis innan 1700-talet
2. Inga ruttna tomater kastas i protest eller för att kränka någon innan 1600-talet
3. Inga chilligrytor innan 1400-talet
4. Gröt och öl kan med fördel serveras i vilken tidsepok som helst
5. Semlor har ätits sedan 1500-talet, men den moderna semlan blev populär sent 1800-tal
Med det som framkommit i denna tråd, kan vi skapa en lista över vad som trovärdigt äts i en fantasyvärld inspirerad av medeltiden? Och vad skulle den listan innehålla? (annars har vi snart bara räknat upp en massa mat)
Ja, min kollega Joachim Östlund har forskat om den svenska 1700-talsmodeflugan att äta mumier: https://urplay.se/program/212590-ur...eori-och-praktik-i-1700-talets-mumievetenskap. (Han har skrivit en bok också).Mumie var poppis ett tag.
Sen är väl just detta också en aspekt av språk och färg, mer än att det saknades färger.vinfärg
I alla fall i England där nejönöga paj var extremt vanligt på gästabud och ett måste på kungliga sådana. I Frankrike och på iberiska halvön så var den också omåttligt populär bland medeltidens adel. Det går i princip inte att hitta ett gästabud där det inte serverades nejonöga-paj, lamproie a la bordelaise (nejonöga kokt i rött vin och sitt eget blod), lamproie galatyne (samma fast med bröd och vitt vin) och andra nejonöga rätter.Den absolut viktigaste frågan är - var nejonöga-paj så populärt som GRRM framställer det?
Förutom i Japan då, där de som hade råd att uteslutande äta vitt ris led allvarliga bristsjukdommar medan fattiga bönder som var tvunga att äta vad de än kunde få fatt på var betydligt friskare.För den som hade råd att välja mellan olika matvaror var det viktigt att ha en diet som inte hade dåliga sidoeffekter, föreställda eller verkliga.
Det är för att fromma medlemmar av japans överklass åt en vegetarisk diet som inte hade tillräckligt med thiamin i sig. Medans mindre religösa samurajer och adel som åt kött inte hade det problemet.Förutom i Japan då, där de som hade råd att uteslutande äta vitt ris led allvarliga bristsjukdommar medan fattiga bönder som var tvunga att äta vad de än kunde få fatt på var betydligt friskare.