Paal
Imaginär fantast
- Joined
- 10 Nov 2011
- Messages
- 1,433
Bryta is.Vad ska man kalla den aktivitet man ägnar sig åt när man "cybersurfar"? Tycker Cybersurf låter lite lökigt och Cyberspacing också. Hacking är för mundant.
Förslag?
Bryta is.Vad ska man kalla den aktivitet man ägnar sig åt när man "cybersurfar"? Tycker Cybersurf låter lite lökigt och Cyberspacing också. Hacking är för mundant.
Förslag?
Man kan väll inte spela en snut i Cyberpunk och göra det MER hopfullt? Det är väll att spela kängan som stampar på ett mänskligt ansikte för alltid? Dredd, Deckard och alla andra snutar jag kan komma på i genren är monster. Och det är huvudpersonerna! Den enda vettiga snuten jag kommer på i hela genren är John Spartan i Demolition Man. Och det är rätt för en genren med punk i namnet. Cyberpunk 2022 låter en spela en polis men de rankar polisen mekaniskt som det största gänget och din specialförmåga är att vara korrupt.Jag vill inte spela rollspel utan hopp. Ren och skär dystopis lockar mig inte. I en cyperpunk värld är jag hellre snut eller son till elit med utvecklad psikraft.
Jag vill ha familj, som inte är ett gäng pundare.
Jag tycker att hoppet är fint i tw2000 man vill göra saker bättre( än så länge)
TelesurfaVad ska man kalla den aktivitet man ägnar sig åt när man "cybersurfar"? Tycker Cybersurf låter lite lökigt och Cyberspacing också. Hacking är för mundant.
Förslag?
Håller helt med, men skulle vilja göra ett undantag för japansk cyberpunk. Där är polisen ofta genomkorrupt, men det finns typ en eller två snälla poliser med hög moral. Budskapet där blir nästan konservativt ibland, att den liberala kapitalismen dränerat landet och därmed polisen på moral, men skulle det finnas människor med hög moral inom polisen så skulle det inte vara nåt fel på systemet.Man kan väll inte spela en snut i Cyberpunk och göra det MER hopfullt? Det är väll att spela kängan som stampar på ett mänskligt ansikte för alltid? Dredd, Deckard och alla andra snutar jag kan komma på i genren är monster. Och det är huvudpersonerna! Den enda vettiga snuten jag kommer på i hela genren är John Spartan i Demolition Man. Och det är rätt för en genren med punk i namnet. Cyberpunk 2022 låter en spela en polis men de rankar polisen mekaniskt som det största gänget och din specialförmåga är att vara korrupt.
Det är en sjukt bra poäng! Ghost in the Shell har några sådana karaktärer när jag tänker efter.Håller helt med, men skulle vilja göra ett undantag för japansk cyberpunk. Där är polisen ofta genomkorrupt, men det finns typ en eller två snälla poliser med hög moral. Budskapet där blir nästan konservativt ibland, att den liberala kapitalismen dränerat landet och därmed polisen på moral, men skulle det finnas människor med hög moral inom polisen så skulle det inte vara nåt fel på systemet.
Precis, finns i Appleseed också om jag inte minns fel. Och jag tror att det egentligen är meningen att vi ska tycka om överste Shikishima i Akira trots att jag tycker att han är en skitstövel och att historien blir bättre om han är det.Det är en sjukt bra poäng! Ghost in the Shell har några sådana karaktärer när jag tänker efter.
Ja, Shikishima har det där ”Han hade varit en bra snubbe om det inte var för systemet” skimret över sig och jag köper inte heller det.Precis, finns i Appleseed också om jag inte minns fel. Och jag tror att det egentligen är meningen att vi ska tycka om överste Shikishima i Akira trots att jag tycker att han är en skitstövel och att historien blir bättre om han är det.
Problemet med att göra det i en setting/genre som utforskar de teman som Cyberpunk gör är att du fantiserar om att terrorisera och skada fattiga människor och skydda folket som orsakar orättvisorna. Det är en dröm om att vara en fascist. När du beskriver det på sättet du gör är det… Det är direkt äckligt för mig. Att vilja ha coola pistoler och skjuta ”junkies”…Nej tack.Jag vill spela snut och beskydda normies. Statisterna i spelet de som inte räknas de som myllrar förbi på gatan och blir rånade på sin klocka eller sin regnrock av någon cyberjunkie. Eller elit på glid.
Fast detta beror nog mest på att jag vill vara riddare/tank eller dekadent adel i alla spel jag spelar.
Det är ju en jävligt snäv tolkning för någon som inte känner mig. Bli kallad fascist så här på förmiddagen gör mig inte bara ledsen utan också lite upprörd. Du känner inte mig, du vet inte vad jag har upplevt. Du har dessutom en tolkning av polisen som jag inte delar. Jag kanske övertalar måns att sätta in en god jävla snut i kåren och så spelar jag den.Problemet med att göra det i en setting/genre som utforskar de teman som Cyberpunk gör är att du fantiserar om att terrorisera och skada fattiga människor och skydda folket som orsakar orättvisorna. Det är en dröm om att vara en fascist. När du beskriver det på sättet du gör är det… Det är direkt äckligt för mig. Att vilja ha coola pistoler och skjuta ”junkies”…Nej tack.
Du kan absolut spela personen som är i det fruktansvärda systemet och gör dess smutsiga arbete innan de inser att de är en del av problemet. Men det är inte:Det är väl inte konstigare än att man spelar Montag från Fahrenheit 451. Det är ju ett klassiskt sätt att belysa totalitarism.
Fast behöver cyberpunk vara skriven ur gängens och gatans perspektiv? Varken boken Ambient eller filmen Blade Runner innehåller det och båda verk får väl ändå anses stilbildande inom genren. Cybersurf och dylikt finns inte heller i dessa verk.Jag skulle vilja hävda att Mutant 2089 inte är renodlad cyberpunk.
Det har givetvis alla ingredienser för cyberpunken i sig, men det har också väldigt mycket mer ingredienser, som; kalla kriget, 80-tals actionfilmer (alla), noir deckare (delvis via Blade Runner, delvis de klassiska), efter katastrofen/post-post apokalyps, företagskrig (inte bara mot de lägre i samhället utan mellan företagen), spion-thrillers.
Men spelet är inte skrivet ur gängen på gatans synvinkel, utan blandar utslagna, kriminella, knegare, poliser och företagsfolk. Hur många av äventyren berör gängen på gatan annat än som antagonister? Inte jättemånga. Cybersurfar/hackar-ingrediensen kom ju inte in på riktigt förrän i Cyberzonen och även efter det så var den mer som en eftertanke, iallafall en ingrediens bland många, inte något fokus.
Det jag vill ha sagt är att tolka Mutant 2089-världen rakt av som cyberpunk med dess inneboende teman, kan man absolut göra, men det är knappast den enda, eller den "rätta" tolkningen av den världen.
Nä, det måste den väl inte. Men om "punk"-delen av cyberpunk ska vara viktig behöver de ha en betydande roll.Fast behöver cyberpunk vara skriven ur gängens och gatans perspektiv? Varken boken Ambient eller filmen Blade Runner innehåller det och båda verk får väl ändå anses stilbildande inom genren. Cybersurf och dylikt finns inte heller i dessa verk.