Först. Jag vet inte om du tycker att jag ska tycka att du är duktig som överlevt på 45 kr/dag. Men du är frisk, du har inget missbruk, du har inga skulder, inte skyldig ”fel folk” pengar, ingen psykisk ohälsa. Du har vuxit upp i en familj som lärt dig att hushålla med pengar. Så, vad bra att du kan leva på lite och mindre. De allra flesta klarar av att leva på lite och mindre. Men de som inte klarar det? Det är de som jag försöker lyfta fram. De som inte har sin fattigdom och sin utsatthet genom ekonomin endast, utan genom det sociala arvet, samhället och byråkratin, hälsa, arbetslöshet och utanförskap.
Sedan, så gillar jag inte din ton genom alla inlägg du skrivit hittills och det färgar vad jag skriver nu. Du är nedlåtande och uppläxande och jag gillar det inte alls. Att du försöker läxa upp mig med din attityd och dina lekar är inte ett dugg roligt eller underhållande. Om du har en tes så skriv den. Istället för att hatta runt som katten kring het gröt.
Men nåja. Jag får väl försöka att hålla mig lite saklig. Det du har skrivit är dock inga argument. Du har stolpat upp saker som du vill att jag håller med dig om och om jag inte håller med dig så kan vi lägga ner diskussionen. Så gör det då. För det nedan kommer inte falla dig i smaken.
#1: Jag har en hypotes och denna lyder:
"De som lever inom det svenska välfärdssystemet och aktivt söker hjälp behöver ej svälta eller frysa till döds."
Jag accepterar att extrema undantagsfall finns men i stort ser samhället till att ekonomiska förutsättningar för tak över huvudet och mat på bordet finns. Jag är även medveten om att det finns ett stort antal hemlösa men jag vill påstå att den del av dem som finns "i systemet" i den stora merparten av fallen har problem med att behålla en bostad som inte är direkt kopplade till deras månadsinkomst. Kan vi vara någorlunda överens på den här punkten?
Det här kräver, precis som Minne redan påtalat att man kan hantera det svenska välfärdssystemet. Vi brukar ganska krasst skämta om att man inte får vara sjuk för att kunna vara sjuk men det är dagens sanning. För en del spelar det ingen roll hur aktivt man söker hjälp. Man klarar helt enkelt inte av byråkratin.
Jag har varit med om att hitta en man som svultit ihjäl hemma. Han söp också och var gammal och isolerade sig. Han hade alltså inte verktygen för att söka hjälp innan det var försent för honom. Han föll igenom skyddsnätet. Han finns inte mer.
Så om din hypotes hade varit ”De som lever och klarar av att ta sig in i det svenska välfärdssystemet och därefter klarar av att hålla sig kvar där, behöver inte svälta eller frysa.” Hade jag varit benägen att hålla med dig.
#2: Jag förstår att det här är en hjärtefråga för dig och att det ligger nära till hands att berätta hur hemskt människor har det och jag ser absolut ett värde i att göra detta i viss utsträckning. "Att det är dåligt att människor mår dåligt" är dock något vi är överens om, att det är dåligt att folk är "fattiga är vi överens om, detta är uppenbart och behöver inte avhandlas vidare här. Kan vi vara någorlunda överens på den här punkten?
Min upplevelse av det du skrivit hittills är just det att det inte alls känns som vi är ”överens” om det här. Det känns som, alltså jag upplever, att du tillskriver människor en form av ”skyll er själv” mentalitet som jag inte är beredd att skriva under på. Inte under några omständigheter. Att det däremot är illa att folk far illa. Det kan vi vara överens om.
#3: Anekdoter är intressanta men säger inte mycket om hur det ser ut i stort. För att säga något om ett stort och komplext system räcker itne enstaka fall utan påståenden på den skalan måste backas upp med statistik i matchande magnitud. Detta gör inte anekdoterna mindre tragiska och hemska, bara mindre intressanta för den aktuella diskussionen. Kan vi vara någorlunda överens på den här punkten?
Anekdot: När jag var ute med min hund häromdagen så blev han skrämd av en fågelflock och drog omkull mig på en isfläck.
Det jag har skrivit handlar om människor. Riktiga människor med riktiga liv och riktiga problem. De är inte anekdoter! De förtjänar inte att nedvärderas till ”anekdoter”. Deras öden och liv förtjänas inte att omskrivas på det nedvärderande sätt som du talar om dem. Som om de vore något underhållningsvärde i deras öden. Och för att kunna förstå verkligheten måste vi se den som den är, inte gömd bakom papper och siffror. Människor är aldrig siffror och mätbara kurvor.
Det lär man sig inte på universitetet. Det lär man sig inte förrän man träffat dem. Suttit ned och pratat med dem. Burit deras barn i famnen, härbärgerat deras sorger och ångest, hållit om och tröstat, skällt på, blivit skälld på av.
Du kryddar dessutom dina egna inlägg med berättelser om hur du och din familj lever på lite pengar. Är det relevant om mina ”anekdoter” inte är det? På vilket sätt?
____________________________________________________
Om vi kan hitta någon form av gemensam mark kring de här tre punkterna så kan vi sedan gå vidare. Jag kräver itne att du ska skriva under på mina formuleringar och exakta uttryck, bara att du i stort kan acceptera att det jag säger är ett acceptabelt förhållningssätt till frågan. Ok? Bra!
Då vill jag faktiskt börja med att ställa en fråga till dig, bara för att se om vi är på samma blad:
Kan du beskriva med egna ord, kortfattat på ett par meningar, vad det innebär att något är socialt konstruerat?
Varför ska jag acceptera det du säger? Det jag fortfarande upplever är att du reducerar människor till siffror, har en ”skyll er själv”-mentalitet och ser ner på alla som inte klarar av att manövrera det svenska välfärdssystemet eller gör som DU gör. Jag kan inte alls acceptera det.
Socialt konstruerat? Du menar som när skolan ser romska barn och inte ger dem samma förutsättningar eller redskap som svenska barn för att de ändå inte bryr sig om skolan?
Eller som när en flicka lär sig under sin uppväxt att pojken som knuffar henne är kär i henne så när hon är tjugo och blir slagen så tänker hon att han slår av kärlek?
Eller du kanske menar att begreppet fattigdom är konstruerat av ett samhälle som satt en etikett på ”exixtens minimum” och att det är fattigdom, punkt?
Socialt konstruerat är när samhället lär ut att saker ska vara på ett visst sätt, lär oss att agera och tänka på ett visst sätt, att handla utifrån fördomar.
Om du är ute efter att fattigdom är socialt konstuerat så vill jag gärna höra hur du förklarar det. För det som jag kan se som konstruerat runt begreppet är inte fenomenet i sig utan hur det bemöts. Det är socialt konstruerat att fattiga får skylla sig själva, att de inte försöker tillräckligt mycket eller att de inte alls är fattiga egentligen. Utanförskapet och stigmat är socialt konstruerat. Människorna och problemen är det inte.
Liknelsen med romska barn. Romska barn har en annan förutsättning att klara den svenska skolan. Den sociala konstruktionen här handlar om att det hör till deras kultur och inte går att göra så mycket åt därför så försöker vi inte.
Men jag vet faktiskt inte vad du är ute efter här.
En sista sak. Om du ska hålla på att mästra andra deltagare i tråden så gör det. Men håll inte på att larva dig med att inte svara på frågor med hänvisning till att dina frågor inte blivit besvarade. Minne svarade på dina frågor. Vad har hon fått för det kloka och insiktsfulla inlägget?
Och snälla, förminska inte mina upplevelser av människor med förklaringen "individer som Cissi träffat" därför inte en representativ del i debatten. Jag skulle vilja att du berättar för mina klienter att de inte är representativa för sina problem.