Brotherhood
Divination
"Tidningsartikel" om att Nathaniel Durand stått vid ett podium och berättat företagshemligheter han inte borde kunna känna till. Tydligen eftersom megaföretagen inte svarat på hans ultimatum. Jag förstår inte riktigt varför, men det är viktigt för skribenten att det Durand säger är torrt och sakligt, "excruciating detail", men framförs "the fervor of a sermon". 150 lönnmördare har försökt mörda honom, och nu ber han dem istället gå med honom, och de som vägrar låter han gå. Sen använder han Ljuset för att döda en av dem, i självförsvar.
The brothers
Till skillnad från i första utgåvan så syns bröderna Durand här först i och med att de i egenskap av rika filantroper i tiden vid det första korporationskriget, när Mörkret först spred sig, sysslade med att försöka mäkla fred och agera socialt skyddsnät. Välgörenhet, soppkök och försök att mäkla fred. Sedan försvinner de ett tag, och när de kommer tillbaka är de inte bara rika och inflytelserika utan agerar också som predikanter och helare, och nu praktiserar de också Konsten. Nathaniel gav ett ultimatum till korporationerna – sluta slåss, annars gör jag så ni slutar. Så, när tidsfristen gått ut avslöjar Nathaniel en massa företagshemligheter och krigsplaner, vilket tydligen gör att korporationerna slutar slåss. Sen grundar bröderna Brödraskapet och Nathaniel sätts som den förste Kardinalen. Men allt detta är alltså EFTER Imperials brytande av sigillet och Ilians uppfuckande av de tänkande maskinerna. TIll skillnad från i 1e, där Brödraskapet grundades INNAN.
Så, Brödraskapets mål är trefaldigt: bringa hopp, jaga Legionen och försöka hantera megakorporationerna.
Det här kapitlet fokuserar på Dark Symmetry-tiden (alltså den ovan beskrivna precis efter att maskinerna besegrats). Här finns alltså ingen gigantisk organisation; vill man jobba för Durand i den här perioden så är Brödraskapet en underdog och det är extremt få som tränas i Konsten.
The will of the cardinal
Kardinalen är supermäktig. Den nuvarande, Dirand XVII, är den tjugofemte på tronen och hans "drive and compassion arr seen as akin to Peter Durand". Precis efter att han utsågs tog han initiativet till en fredskonferens eftersom han tyckte att det verkade dra ihop sig till korporationskrig. Konferensen anfölls, och detta ledde typ till att andra korporationskriget startade.
Det finns en lista här över vilka de tjugofem kardinalerna varit. Inte ett ord, dock, om vilka av dem som i själva verket varit någon av de tre bröderna – överlag innehåller Brödraskapsboken inga liksom metaplotgrejer om just Brödraskapet. Jag antar att det är bra för att få kan spelare läsa hela utan att spoilas?
I alla fall, under kardinalen finns Kurian – 16 av de "visaste och mest erfarna" brödraskaparna. Åtta är kardinaler med ansvar för varsin region och katedral, sedan två från varje direktorat.
Här finns också personporträtten av Dominic och Chang Dang-Vu. De är typ samma personer som i 1e. De joinas av en militär ledare, Lord Inquisitor Hanno Hamilkar. Han får inte heller speciellt mycket intressant skrivet om sig; att han är militär ledare och duktig sammanfattar typ allt. Der är ganska sällan, upplever jag, som de här personporträtten egentligen fördjupar eller nyanserar eller gör SLP:erna spelbara.
Sedan beskrivs The Fury, som är kurians elitgarde typ, och Guardiani Oblati som är ännu mer extra-speciella Furies.
The first directorate
Här beskrivs första direktoratet, men mest är det en lista med balla krafter. Direktoratet består av Distorters (som förändrar verkligheten), Changellors (som läser tankar), Siarna (som… siar) och Konstens väktare, som att döma av rubriknivåerna är en del av Siarnas cell? Oklart. Men de är mäktiga Konst-användare iaf. Som antingen är researchers eller engineers.
Men ja, en massa Konsten-krafter inom olika aspekter, och det sköts såklart inom ramarna för MC3es färdighets-träd. Alltså, varje skill har sitt eget lilla träd med specialiteter, lite som ett datorspel. Här väljer man specifika krafter inom en aspekt genom att välja specialiteter.
Kapitlet beskriver också mystiska artefaker som exorcisthandskar och "gates" – portaler.
The second directorate
Den hårdföra militärmakten, indelad i Inkvisitorer, spioner (cell of intelligence), heliga krigare och militärer. Texterna beskriver olika sorter, inklusive hur de funkar som yrken under karaktärsskapandet. Överlag är boken rätt… intressant upplagd; vill man skapa en brädraskapsrollperson så är de olika bakgrunderna utspridda över hela boken. Nästan allt är organiserat in i kapitlen om respektive direktorat.
I alla fall, andra direktoratet är ju inkvisitionen så här finns också "The book of law", som är samma sak som i 1e. Jag tror rentav delen som beskriver boken är rakt av plockad från 1e-boken. Hur man jagar kättare, etc.
Kapitlet avslutas med utrustningslista – vapen, rustningar, fordon, rymdskepp.
The third directorate
OK, så tredje direktoratet är Missionen. De består av tre celler: Artefakter, Missionen och Nedtecknarna (Scribes). Det mesta i det här kapitlet kan man räkna ut utifrån det. Artefaktcellen består av Locators och Caretakers. De gör vad det låter som. Scribes är antingen Scribes eller Archivists. Scribe-scribes skriver av saker. Archivers arkiverar och administrerar arkiven. Joråserru.
Missionen är lite bredare, här finns massor av ordrar – armorers, bankirer, chroniclers (som sköter Brödraskapets nyhetsmedia), jurister, läkare, predikanter, rekryterare, tjänare, lärare…
I det här kapitlet samlas också info om de olika Krönikorna och katedralerna. Det är typ samma som i 1e – första krönikan är "the arrival of the Darkness and the Call of the Cardinal", den andra är "Ilian and the dark symmetry" även om rubriknivån får det att se ut som att denna (och de följande) är en del av den första… Den tredje är "the corporate wars", den fjärde "the arrival of Semai and Muawihje", den femte är "Algeroth and Demnogonis", den sjätte är "The crusades and the inquisition", den sjunde "The venusian fury" och den åttonde "The corporations and the cartel". Tillsammans berättar de… Brödraskapets bild av historien. Det är ändå lite intressant; här står det t.ex. uttryckligen att det som står om korporationskrigen inte stämmer. Att det är en falsk bild Brödraskapet prånglar ut. Det är intressant, eftersom en av de uttalade syftena med Krönikorna ju var att liksom bevara Sanningen. Sedan har det väl alltid varit högst tveksamt ifall det faktiskt varit sanningen som stod där men… det här är nog första gången det uttalat sägs att åtminstone delar av det som nedtecknats är bullshit.
Något mer intressant i krönikorna här? Tja, Exodus inspirerades tydligen delvis av Mörka Symmetrin, för den kunde även innan sigillet bröts påverka människor som redan var typ korrumperade och "onda". Det är också intressant att Semai och Muawihje här kommer som nummer två och tre, direkt efter Ilian, istället för sist. Det senare är dessutom officiell Brödraskapsdoktrin. Texterna beskriver annars också t.ex. vem som skrev respektive krönika och under vilka omständigheter. Det är för all del intressant information, men… hur ska man använda den i spel, är det tänkt? Kanske kan man tänka sig en Stor Megakampanj där man spelar sig från den ena MC3e-eran till den andra, och rollpersonerna faktiskt får möta de här typerna. Eller spela som den, för all del. Det vore ju lite coolt, faktiskt. Kanske som flashbacks?
En annan grej som känns väldigt "det här borde rollpersoner ha gjort" är att när Durand begav sig till Venus och slogs mot Algeroth så gjorde han det med "an elite strike force, hand-picked by the Cardinal". Det finns ett par såna grejer i 3es historia, där man liksom känner att "det här borde ha varit ett äventyr".
Här står det också, äntligen, om Durandbrödernas återkomst. Men det står alltså inte i krönikorna utan i typ en kommentar om vad som inte står där? Alexander blev den andre Kardinalen, Peter den tredje, och så turades de om till en icke specad period då de blev oense och separerade. Alexander stack och vi vet ju vad han gjorde, Peter är kvar själv. Han tog bara tronen ibland. Han återkom till exempel för att ersätta "Den galne" Durand XI, som i själva verket var en Semaikättare.
Lunakatedralen beskrivs, men inte alls i samma detaljrikedom som i 1e. Däremot beskrivs katedralerna i Heimburg, Longshore, Dan Dorado, Burroughs, Volksburg, Gibson och Fukido. Mest hur de ser ut, så man vet hur man kan beskriva dem… Jag hade nog gärna sett något mer plot-krokigt eller åtminstone något som skavde lite som man kunde göra något av. Som det är nu blir det lite "jahopp, en till katedral, den ser ut såhär". Inte ens vilken kardinal som hör till vilken katedral får man veta, eller hur deras inställning till saker och ting påverkar verksamheten etc.
The fourth directorate
Fjärde direktoratet är observatörer, administratörer, rådgivare och diplomater. Observatörerna är ute och observerar andra megakorpar – man kan också kalla dem spioner om man vill, men ja de är mest… med och ser till så saker går rätt till typ. Administratörerna är mer typ… säkerhetstyrkor. Livvakter. Rådgivarna är de mer traditionella administratörerna, de ser till så allt flyter på. Diplomaterna diplomatar.
I det här kapitlet finns också det här med relationer till andra organisationer. Bauhaus har starka band och har arbetat in Brödraskapets doktriner in i sitt fascistsamhälle, men det skaver lite iom att Bauhaus har band till Cybertronic och eftersom de har en massa anarkistgrupper som är enkla för Legionen att infiltrera. Nittio procent av Capitols befolkning är troende men det finns ingen formell ihopsmältning som i Bauhaus. Dessutom funkar Capitols "personlig frihet"-doktrin dåligt ihop med inkvisitionen, plus att Capitols fruktansvärda kapitalistiska dystopi också skapar otroliga mängder korruption.
Cybertronic har man ingen vänskaplig kontakt med, vilket är lite märkligt givet att det är en Durandbroder som chefar och, jag vet inte, bara skulle kunna prata med sin Brödraskapsbrorsa och reda ut det hela. Men ja, man är misstänksam mot Cybertronics cybernetik och ogillar att dess tech börjar sprida sig till befolkningen i stort.
Imperial hävdar sig vara Brödraskapets största fans, och de är väl åtminstone de mest vildsinta. Brödraskapet är skeptiska mot deras doktrin kring militära övertaganden som legitima. Mishima har Brödraskapet en awkward fred med, man är inte överens men heller inte fiender. Mishimas mystiker har tydligen rötter i Brödraskapets mystiker vilket skapar vissa band och grejer. Det finns de inom brödraskapet som tycker att Mishima närmast verkar genomkorrupt och eventuellt helt infekterat av Legionen, då de ser de mystikerna som avfällingar.
Brödraskapet är insyltat i Kartelen, men tycker den är ineffektiv. Brödraskapet är den enda organisation som har kontakt med Whitestar, ni vet Good Guy Scifi Russia.
Brotherhood characters
Precis som i 1 kan man joina Brödraskapet tidigt i livet, under bakgrundsgeneringen eller i spel. Det finns karriärer att välja; några i det här kapitlet och några utspridda i hela jämra boken. Nya händelsetabeller också.