Krickdala Krickdala universitet och annat grubbel.

Monokel

Korrektionsglas som fästs framför ena ögat
Joined
6 Nov 2019
Messages
520
Location
Uppsala
Tja, det här är precis korrekt i verkligheten också, så kör på det. :D (Etymologin är att man har licens att ta en till examen senare, typ, om du vill baka in något sådant.)
Fast däremot är en licentiat är inte en kvartsdels professor utan en kvartsdels docent. Men sånt är det väl bara korpar som håller koll på.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
768
Fast däremot är en licentiat är inte en kvartsdels professor utan en kvartsdels docent. Men sånt är det väl bara korpar som håller koll på.
Det var precis tanken. Jag vill ha känslan av att det här med doktorerande och fakulteter och examina etc är alldeles för komplicerat för de vanliga smådjuren i Krickdala. Rena rama grekiskan som de sa i Kalle anka när jag var liten. Fast de korplärda själva skulle förstås göra just den korrigering du gör här om någon råkade kalla dem en kvartsdels professor.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
768
Ska det vara lokala ungdomar med läshuvud som bildar sig, eller ska det vara tillresta unga vuxna som förkovrar sig i utdöda språk, medicin och juridik?
Tillresta unga vuxna tänker jag. Unga nog att ha ett roddlag som åker upp och tävlar i Krickdalas årliga båtlekar, vuxna nog att en del av dem inte bor i det lilla elevhemmet som är inrymt i slottets gamla fuktiga och dragiga och möjligen hemsökta tjänstebostäder, utan hyr in sig i rum och hus i den kringliggande lilla byn, och ligger och sover halva dagarna, och förstås förälskar sig i lokalbefolkningen, med diverse förvecklingar som följd. De är liksom antingen väldigt seriösa akademiker i motsvarande mänskliga sena tonåren eller tidiga tjugonånting, eller bohemer, Lord Byrontyper, Kenneth Branaghs Frankensteintyper.
 
Last edited:

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,958
Location
Stockholm
Lite grejer som kan vara inspirerande, om du inte har haft tillgång till dem:
Trolltider | SVT Play
Astrid Lindgren-klassiker | SVT Play
Ture Sventon privatdetektiv | SVT Play
Skymningssagor | SVT Play
Agaton Sax | SVT Play
Tomtemaskinen | SVT Play
Jul i Kapernaum | SVT Play


Leta också reda på Kalle Anka pocket som har äventyr i historiska miljöer.

"Akademin" kanske, eller, "kollegiet". Det kanske handlar mindre om ett universitet, som ju är en institution för just undervisning, och med om en sammanslutning av lärda män i stil med the royal society? Enstaka studenter kan man ju ha ändå, men kanske på mer informell basis.
jag valde lärosäte som term för att det är väldigt öppet med vad som menas samtidigt som det indikerar lärande men inte har någon snabb association till en viss typ av skolgång eller storlek på studentkåren.

Som skogshuggarna som bor uppför floden kanske bävrar passar in.
Om den här iden körs med, eller om det finns bävrar i allmänhet vill jag föreslå att leta reda på Yakari albumen där han hänger med bävrar.
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,777
Location
Helsingborg
"Kraxologiska fakulteten" låter ju som ett superbra öknamn, något som vandrande spelmän och diktare använder när de vill driva en Lektor till vredesutbrott. Att någon "Kraxar som en korp" blir då en förolämpning när någon talar med överdrivet avancerade ord.

P.S: Förövrigt så var i Japan studiet av västerländsk vetenskap känt som "Rangaku", från "gaku" (studier) och "ran" vilket är en förkortning på Oranda (deras namn för holländare). Så "Korpologi" hade ju inte varit ett helt konstigt namn på diverse former av metafysik.
 
Last edited:

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
768
Tack allihopa för deltagande i tråden. Det bidde inget universitet, utan ett Läroverk:


Lummerdala Läroverk

Om man tar tåget österut en morgon, kliver av på tredje sista hållplatsen framåt eftermiddagen — i stort sett bara en perrong utkastad i högt gräs — och sedan färdas söderut längs landsvägen, eller med båt längs en av stora flodens bifloder, som ringlar sig fram under viskande pilträd, når man till kvällen en liten by bestående av ett par dussin korsvirkes- och stenhus som kurar ihop sig under stjärnorna och de kretsande rovfåglarna.

Lummerdala har alltid har legat precis där det ligger. Där finns ett torg där bönderna säljer sin skörd på lördagsmorgnarna, sömmerska och skomakare och en lanthandel, och inte mycket mer.

Vid bryggorna nere vid flodkröken sitter gubbar och metar. Finns det nåt fint folk att tala om är det en familj grodor som påstår sig vara gammal adel från Amfibiekejsardömet, som drar nytta av det fuktiga sommarklimatet och väver och färgar tyger som de säljer till handelspråmarna som då och då passerar på väg till Krickdala.

Resenärer bör ha sett till att ha ordnat husrum innan de anländer, för Lummerdalas fönster och dörrar bommar igen vid mörkrets inbrott, och man öppnar inte gärna ens när någon knackar på.

En ensam gatlykta står på torget, och den lyser fram till midnatt, men inte med ett alkemiskt, skarpt sken som i Krickdala, utan med ett flackande, sotigt ljus som en vanlig oljelampa, vilket är precis vad det är.

På en höjd i utkanten av byn, bakom en tung järngrind, ruvar en stor stenbyggnad, i behov av reparationer med ännu praktfull, med höga tornspiror och valv, branta tegeltak och intrikat spröjsade fönster. Ofta hörs lågt mumlande och resonerande röster till långt in på nätterna, och piprök stiger från en innergård med en näckrosdamm och mossblupna stenbänkar.

En gång i tiden var den slottsliknande byggnaden Baronessan Elisabeth Albions sommarbostad, men efter en serie olyckliga händelser för en sisådär femtio vintrar sedan sålde hon det för en billig penning till en grupp excentriker och drömmare som inom dess murar grundade Lummerdala Läroverk För De Upphöjda Tankarnas Flykt i Oändligheten. Eller i folkmun: Läroverket.

De flesta av Läroverkets tolv grundare är nu döda, och i flera fall begravda under stenbyster på Läroverkets egna gravfält. De flesta var korplärda smådjur som ville sprida något av vad de fått sig till dels i Åskbergen, och därför präglas Läroverkets titlar och dess organisation av korparnas mycket större och äldre universitet: här finns en rektor, fyra professorer som huserar över varsin fakultet, samt en handfull adjunkter, doktorander och kandidater. All personal bedriver både egna eftersökningar och undervisar Läroverkets cirka hundra elever, som utgörs av en blandad skara unga vuxna som söker skönhet och visdom och som alla är, som man säger i korridorerna, antingen bemedlade eller begåvade, men sällan både och.

*

För tillfället har Läroverket fem små fakulteter, som styrs av varsin professor. En av professorerna väljs till rektor, av dem själva; för tillfället är det Fru Effendi Katarina Lala, en vänlig liten glasögonprydd padda som är professor i estetik vid konstnärliga fakulteten, som är rektor, därför att hennes elever, även om de är lata, nästan utan undantag är mycket rika aristokrater och är de som betalar mest till Läroverket.

*

Astronomiska fakulteten. Stjärnskådande och avancerad geometri. Kosmologi, som är den spekulativa läran om andra världars framträdande för sinnena och i folklore. Den nuvarande professorn i astronomi, Flavian Damass, en mycket gammal siamesherre, är mer intresserad av världsbrunnarnas eventuella existens än av vad som föregår på himlavalvet.

Filosofiska fakulteten. Filosofi, etik, retorik, samt historia och geografi. Om en korp, eller bara en vanliga landstrykare skulle bläddra i läroböckerna i de två senare ämnena skulle den nog anse att de mer än något annat demonstrerar hur lite smådjuren på Läroverket faktiskt vet om det som varit och det som finns runt landsvägens krök.

Medicinska fakulteten. Invärtes och utvärtes medicin. Naturliga och övernaturliga åkommor. Studiet av bortbytingars anatomi. Etcetera.

Naturvetenskapliga fakulteten. Alkemi, botanik, fysik, matematik.

Konstnärliga fakulteten. Måleri, estetik, poesi, teater. Konstnärliga fakultetens elever sover ofta halva dagarna och driver omkring på ängarna kring Lummerdala med stafflier, maskeraddräkter och lyror, och förargar eller förför, i enstaka och ovanliga fall, lokalbefolkningen.

*

En av grundarna, lövgrodan Fru Beya Mariam Taxmaspada, ägde en imponerande samling böcker från Amfibiekejsardömet: allt från sällsynta kejserliga sagoböcker illustrerade med bladguld och självlysande månsilver, till böcker i matematik och alkemi. Hon skänkte allihop till Läroverket: den så kallade Taxmaspadasamlingen utgör fortfarande en ansenlig del av dess numera omfattande bibliotek, som är inrymt i ett par större av slottets salar.

I naturvetenskapliga fakultetens lokaler finns en stor insektssamling, främst innehållande fjärilar och skalbaggar samlade från när och fjärran, fästa i glasskåp med nålar. Liksom mycket i Läroverket är insektssamlingen modellerad på en mycket större och mer sällsam sådan som finns i Åskbergen.

Ett av de huvudsakliga skälen till att Läroverket inte ligger i Krickdala, är att ekorren Sara Silversvans, som enligt legenden besökte självaste månpalatset i sin ungdom, ville konstruera ett obseravtorium, och Krickdalas gatlyktor hade stört hennes arbete.

Observatoriet ligger i Läroverkets norra torn: komplicerade mekaniska modeller av universum i mässing och silver, hoprullade stjärnkartor, och en enorm stjärnkikare, genom vilken det påstås att man vissa klara höstnätter, om det är fullmåne, kan se skuggorna som månpalatsets två högsta torn kastar över Tystnadens Hav. De som vet att månpalatset bara är ett påhitt av poeter och absintdrickare, eller att det tillhör det praeternaturala, det bortomnaturliga och effemära som inte går att mäta, menar förstås att vad man ser bara är förkastningssprickor i månskivans yta.

En vindlande stentrappa leder från Läroverket ner till floden, där det finns ett antal enklare före detta tjänstebostäder, som numera fungerar dels som elevhem för seniora elever, dels som bostäder för kollegiets lägre betitlade anställda. Det finns även ett båthus, i vilket inte bara ett antal roddbåtar förvaras om vintern, utan flera pokaler och priser: några av de mer atletiskt lagada eleverna har ett roddlag, som övar på flodens spegel om morgnarna, och deltar i tävlingarna under Krickdalas årliga båtlekar, som hålls strax före midsommarafton.

Elever som varken bill bo i elevhemmet nere vid floden, eller i sovsalarna och rummen som är inrymda i slottets gamla fuktiga och dragiga och möjligen hemsökta källare, hyr istället sig i rum och hus i Lummerdala by.

*

Jag skulle gärna ha något mysterie på Läroverket, som har att göra med den förre ägaren, baronessan, och hennes aktiviteter, och anledningen till att hon såldet egendomen så billigt. Få in lite Arkhamskt mörker. Kanske något som påverkar lokalbefolkningen också. Någon mörk hemlighet den sura råttgubben som röker pipa på sin stugtrappa vaktar. Men det kommer väl. Allt behöver ju heller inte finnas i den tänkta grundboken.
 

guldfink

Hero
Joined
6 Feb 2011
Messages
1,182
Tack allihopa för deltagande i tråden. Det bidde inget universitet, utan ett Läroverk:


Lummerdala Läroverk

Om man tar tåget österut en morgon, kliver av på tredje sista hållplatsen framåt eftermiddagen — i stort sett bara en perrong utkastad i högt gräs — och sedan färdas söderut längs landsvägen, eller med båt längs en av stora flodens bifloder, som ringlar sig fram under viskande pilträd, når man till kvällen en liten by bestående av ett par dussin korsvirkes- och stenhus som kurar ihop sig under stjärnorna och de kretsande rovfåglarna.

Lummerdala har alltid har legat precis där det ligger. Där finns ett torg där bönderna säljer sin skörd på lördagsmorgnarna, sömmerska och skomakare och en lanthandel, och inte mycket mer.

Vid bryggorna nere vid flodkröken sitter gubbar och metar. Finns det nåt fint folk att tala om är det en familj grodor som påstår sig vara gammal adel från Amfibiekejsardömet, som drar nytta av det fuktiga sommarklimatet och väver och färgar tyger som de säljer till handelspråmarna som då och då passerar på väg till Krickdala.

Resenärer bör ha sett till att ha ordnat husrum innan de anländer, för Lummerdalas fönster och dörrar bommar igen vid mörkrets inbrott, och man öppnar inte gärna ens när någon knackar på.

En ensam gatlykta står på torget, och den lyser fram till midnatt, men inte med ett alkemiskt, skarpt sken som i Krickdala, utan med ett flackande, sotigt ljus som en vanlig oljelampa, vilket är precis vad det är.

På en höjd i utkanten av byn, bakom en tung järngrind, ruvar en stor stenbyggnad, i behov av reparationer med ännu praktfull, med höga tornspiror och valv, branta tegeltak och intrikat spröjsade fönster. Ofta hörs lågt mumlande och resonerande röster till långt in på nätterna, och piprök stiger från en innergård med en näckrosdamm och mossblupna stenbänkar.

En gång i tiden var den slottsliknande byggnaden Baronessan Elisabeth Albions sommarbostad, men efter en serie olyckliga händelser för en sisådär femtio vintrar sedan sålde hon det för en billig penning till en grupp excentriker och drömmare som inom dess murar grundade Lummerdala Läroverk För De Upphöjda Tankarnas Flykt i Oändligheten. Eller i folkmun: Läroverket.

De flesta av Läroverkets tolv grundare är nu döda, och i flera fall begravda under stenbyster på Läroverkets egna gravfält. De flesta var korplärda smådjur som ville sprida något av vad de fått sig till dels i Åskbergen, och därför präglas Läroverkets titlar och dess organisation av korparnas mycket större och äldre universitet: här finns en rektor, fyra professorer som huserar över varsin fakultet, samt en handfull adjunkter, doktorander och kandidater. All personal bedriver både egna eftersökningar och undervisar Läroverkets cirka hundra elever, som utgörs av en blandad skara unga vuxna som söker skönhet och visdom och som alla är, som man säger i korridorerna, antingen bemedlade eller begåvade, men sällan både och.

*

För tillfället har Läroverket fem små fakulteter, som styrs av varsin professor. En av professorerna väljs till rektor, av dem själva; för tillfället är det Fru Effendi Katarina Lala, en vänlig liten glasögonprydd padda som är professor i estetik vid konstnärliga fakulteten, som är rektor, därför att hennes elever, även om de är lata, nästan utan undantag är mycket rika aristokrater och är de som betalar mest till Läroverket.

*

Astronomiska fakulteten. Stjärnskådande och avancerad geometri. Kosmologi, som är den spekulativa läran om andra världars framträdande för sinnena och i folklore. Den nuvarande professorn i astronomi, Flavian Damass, en mycket gammal siamesherre, är mer intresserad av världsbrunnarnas eventuella existens än av vad som föregår på himlavalvet.

Filosofiska fakulteten. Filosofi, etik, retorik, samt historia och geografi. Om en korp, eller bara en vanliga landstrykare skulle bläddra i läroböckerna i de två senare ämnena skulle den nog anse att de mer än något annat demonstrerar hur lite smådjuren på Läroverket faktiskt vet om det som varit och det som finns runt landsvägens krök.

Medicinska fakulteten. Invärtes och utvärtes medicin. Naturliga och övernaturliga åkommor. Studiet av bortbytingars anatomi. Etcetera.

Naturvetenskapliga fakulteten. Alkemi, botanik, fysik, matematik.

Konstnärliga fakulteten. Måleri, estetik, poesi, teater. Konstnärliga fakultetens elever sover ofta halva dagarna och driver omkring på ängarna kring Lummerdala med stafflier, maskeraddräkter och lyror, och förargar eller förför, i enstaka och ovanliga fall, lokalbefolkningen.

*

En av grundarna, lövgrodan Fru Beya Mariam Taxmaspada, ägde en imponerande samling böcker från Amfibiekejsardömet: allt från sällsynta kejserliga sagoböcker illustrerade med bladguld och självlysande månsilver, till böcker i matematik och alkemi. Hon skänkte allihop till Läroverket: den så kallade Taxmaspadasamlingen utgör fortfarande en ansenlig del av dess numera omfattande bibliotek, som är inrymt i ett par större av slottets salar.

I naturvetenskapliga fakultetens lokaler finns en stor insektssamling, främst innehållande fjärilar och skalbaggar samlade från när och fjärran, fästa i glasskåp med nålar. Liksom mycket i Läroverket är insektssamlingen modellerad på en mycket större och mer sällsam sådan som finns i Åskbergen.

Ett av de huvudsakliga skälen till att Läroverket inte ligger i Krickdala, är att ekorren Sara Silversvans, som enligt legenden besökte självaste månpalatset i sin ungdom, ville konstruera ett obseravtorium, och Krickdalas gatlyktor hade stört hennes arbete.

Observatoriet ligger i Läroverkets norra torn: komplicerade mekaniska modeller av universum i mässing och silver, hoprullade stjärnkartor, och en enorm stjärnkikare, genom vilken det påstås att man vissa klara höstnätter, om det är fullmåne, kan se skuggorna som månpalatsets två högsta torn kastar över Tystnadens Hav. De som vet att månpalatset bara är ett påhitt av poeter och absintdrickare, eller att det tillhör det praeternaturala, det bortomnaturliga och effemära som inte går att mäta, menar förstås att vad man ser bara är förkastningssprickor i månskivans yta.

En vindlande stentrappa leder från Läroverket ner till floden, där det finns ett antal enklare före detta tjänstebostäder, som numera fungerar dels som elevhem för seniora elever, dels som bostäder för kollegiets lägre betitlade anställda. Det finns även ett båthus, i vilket inte bara ett antal roddbåtar förvaras om vintern, utan flera pokaler och priser: några av de mer atletiskt lagada eleverna har ett roddlag, som övar på flodens spegel om morgnarna, och deltar i tävlingarna under Krickdalas årliga båtlekar, som hålls strax före midsommarafton.

Elever som varken bill bo i elevhemmet nere vid floden, eller i sovsalarna och rummen som är inrymda i slottets gamla fuktiga och dragiga och möjligen hemsökta källare, hyr istället sig i rum och hus i Lummerdala by.

*

Jag skulle gärna ha något mysterie på Läroverket, som har att göra med den förre ägaren, baronessan, och hennes aktiviteter, och anledningen till att hon såldet egendomen så billigt. Få in lite Arkhamskt mörker. Kanske något som påverkar lokalbefolkningen också. Någon mörk hemlighet den sura råttgubben som röker pipa på sin stugtrappa vaktar. Men det kommer väl. Allt behöver ju heller inte finnas i den tänkta grundboken.
Nu kanske du försökte stänga tråden och sätta punkt. Om det är så, är det bara att ignorera det här inlägget.

Väldigt stämningsfullt! Jag gillar hur du utvidgar associationerna till Hogwarts på ett helt naturligt sätt och går verkligen i gång på att det finns ett mysterium på Läroverket. Det uppslag jag får är att utforskandet av mysteriet kan ta nyfikna rollpersoner till källaren, kanske till katakomber, och att de där finner en port till en skuggvärld, noga vaktad av något slags nyckelbärare.

Jag har några frågor:
- Hur gamla är eleverna på Läroverket? Att de benämns "elever" och att skolan benämns "läroverk" associerar jag till att det rör sig om typ tonåringar (eller vad nu motsvarande skulle vara i ett djurs livslängd). Stämmer det eller är det en typiskt korpig association?
- Jag gillade det där du skrev i någon tidigare post om att utvalda elever hämtades till universitetet för att bli licentiater. Finns det kvar och kan man i så fall tänka sig att dessa, vid högtider, bär någon ceremoniell svart dräkt med korpnäbb (som de där gamla pestmaskerna)?
- På Läroverket finns fem fakulteter, men på universitetet finns bara fyra. Delar de bara upp ämnena annorlunda eller bektraktar korparna någon fakultets ämnen som trams?
 
Last edited:

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,958
Location
Stockholm
Jag gillar slumptabeller
Tror den här kan intressera dig: A red & pleasant land - den innehåller ett antal slump tabeller som har flera resultat som jag tror är vore av inspiration.

Jag har förresten några resultatidéer för en "quirk"*-tabell för akademiker om du är intresserad.
* har någon ett bra svenskt uttryck för som passar det här?


Ett av de huvudsakliga skälen till att Läroverket inte ligger i Krickdala, är att ekorren Sara Silversvans, som enligt legenden besökte självaste månpalatset i sin ungdom, ville konstruera ett obseravtorium, och Krickdalas gatlyktor hade stört hennes arbete.
Hur mycket gatubelysning talar vi om här? För Stockholms observatorium (på Observatorielunden) på behövde flytta först 1931. Sedan brukar läroverk komma först och sedan bygga observatorium, så det kan vara att huvuddelen av läroverket finna i Krickdala, men att man har observatorium på en kulle bland åkrarna, eller just utanför stadens åker och ängs område.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
768
Nu kanske du försökte stänga tråden och sätta punkt.
Inte alls. Jag ville bara vara duktig och redovisa vad jag gör av allas fantastiska inlägg och infall.
Det uppslag jag får är att utforskandet av mysteriet kan ta nyfikna rollpersoner till källaren, kanske till katakomber, och att de där finner en port till en skuggvärld, noga vaktad av något slags nyckelbärare.
Nice. Jag gillar katakomberna och ja, det bör nog vara skuggvärldarna som är inblandade i just Läroverksmysteriet. Jag har också en idé om ett mindre mysterie, som har att göra med att någon, eventuellt av misstag, har fångat och nålat upp en sån där sorgdyvel som flyger mellan de dödas och de levandes värld, och att en död själ är arg för det, därför att den döde var hans vän. Den idén öppnar gör ju förstås Musse-Plutokomplexet pockande -- det där som vissa väl skulle kalla veganproblemet: vilka djur kan äga och äta och döda vilka andra djur utan att det blir slaveri och mord. Det lämnar jag därhär för tillfället.
Jag har förresten några resultatidéer för en "quirk"*-tabell för akademiker om du är intresserad.
* har någon ett bra svenskt uttryck för som passar det här?
"Egenhet" kanske. Tar gärna emot resultatidéer för en tabell om akademiker! Här eller som pm.
Hur mycket gatubelysning talar vi om här? För Stockholms observatorium (på Observatorielunden) på behövde flytta först 1931.
Inte så mycket, egentligen. Jag vill mest ha en ursäkt för att Läroverket ligger en dagsresa bort, i ankytning till en annan by.
- Hur gamla är eleverna på Läroverket? Att de benämns "elever" och att skolan benämns "läroverk" associerar jag till att det rör sig om typ tonåringar (eller vad nu motsvarande skulle vara i ett djurs livslängd). Stämmer det eller är det en typiskt korpig association?
Jag tänker att vanliga, borgerliga smådjur i Krickdala kanske går i skola ett år, som ungar, rätt informellt, och lär sig läsa och kunna klockan. Sen arbetar de hos föräldrarna eller går som lärlingar hos en hantverkare. Rikare smådjur, som väl inte förväntas arbeta egentligen, förkovrar sig nog ibland genom att läsa böcker, och dräller omkring, och jag vet inte vad de gör egentligen, adliga eller högborgerliga tonåringar på artonhundratalet. Men när de når motsvarande sena tonåren, och det måste "bli nåt" av dem, skickas de ibland till Läroverket; sen finns det förstås andra som faktiskt är ambitiösa på riktigt, och söker sig dit, i ungefär samma ålder. Så eleverna är mellan femton och tjugotre kanske, som vi skulle räkna åren.
- Jag gillade det där du skrev i någon tidigare post om att utvalda elever hämtades till universitetet för att bli licentiater. Finns det kvar och kan man i så fall tänka sig att dessa, vid högtider, bär någon ceremoniell svart dräkt med korpnäbb (som de där gamla pestmaskerna)?
- På Läroverket finns fem fakulteter, men på universitetet finns bara fyra. Delar de bara upp ämnena annorlunda eller bektraktar korparna någon fakultets ämnen som trams?
Jag är kluven till hur korparna förhåller sig till Läroverkets existens. Jag tror absolut inte att de aktivt stödjer att smådjuren startar institutioner som studerar saker på egen hand, tvärtom, de är nog emot det, dels utifrån en närmast "kolonial" mentalitet, men också därför att de ju vet hur mycket hemskheter man kan ställa till med om man slår upp fel bok och läser fel sida. Halva deras idé med att ha ett par smådjur som är utbildade i skyddsrunor och etikett kring död och ockultism är att hindra att några klantiga sorkar släpper in en Shoggoth i världen. Så som bäst ignorerar de smådjurens taffliga försök till att härma deras universitet i Åksbergen, och som värst ser de det som ett uppror och har planer på att undergräva det. Kanske är det en pågående debatt bland de stora, hemska fåglarna, ungefär som debatten om Kartago i Rom. "För övrigt anser jag att Läroverket i Lummersjö bör raseras."

Fast jag gillar idén att de korplärda har korpmasker vid vissa tillfällen. Kanske går det att få in ändå. Kanske har de tillverkat dem själva, eller så ingår det i examensregalierna tillsammans med den svarta manteln. Det är nog inte så dumt.
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,777
Location
Helsingborg
Fast jag gillar idén att de korplärda har korpmasker vid vissa tillfällen. Kanske går det att få in ändå. Kanske har de tillverkat dem själva, eller så ingår det i examensregalierna tillsammans med den svarta manteln. Det är nog inte så dumt.
Eller så är det här ytterligare en mörk hemlighet, ett hemligt sällskap (typ "Korpbröderna" eller "De mörka vingarnas sällskap"), den sjätte fakulteten, som utforskar de mörkaste vetenskaperna.
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,958
Location
Stockholm
Den sjätte fakulteten låter som namnet på ett äventyr! Så himla bra! Älskar.
Det Mummindalska avslöjandet är att det bara är en sällskapsklubb för medlemmarna och de finner det bara roligt att behandla sina möten och liknande som om det vore något mörkt och hemligt som de sysslar med. Alternativ så är hemlighetsmakeriet p.g.a. att de sysslar med sådant som de anser inte passar sina belevade roller (ex. träsnidde - de e akademiker inte hantverkare), eller vill avslöja för sina äktahälfter o/e elever att de lägger så mycket pengar på (jag skulle vilja ge modelljärnvägar här som exempel men tror inte sådant finns än i din värld).

Fast jag gillar idén att de korplärda har korpmasker vid vissa tillfällen. Kanske går det att få in ändå. Kanske har de tillverkat dem själva, eller så ingår det i examensregalierna tillsammans med den svarta manteln. Det är nog inte så dumt.
Personligen skulle jag nog ha att deras ceremoniella mantlar/rockar är täckta med korpfjädrar (donerade/köpta sådana), kanske kombinerade med en "långnäbbad" svart bycocket eller trekornshatt.

Det här om korpar och kläder får mig att tänka på Kalle Anka tolkningen av Samhällets olycksbarn där Javert är en korp
tmc01.jpg
bild (i obeskuren form) från Duck Comics Revue: "That Missing Candelabra"

finns att läsa i bl.a. Kalle Ankas Klassiker : Moby Dick och andra äventyr
 

guldfink

Hero
Joined
6 Feb 2011
Messages
1,182
Jag byggde upp älsk till korparna och deras förhållande till smådjuren på spårvagnen hem. Den där detaljen att licentiaterna missuppfattat förhållandet till professur är rolig. Kan man få in mer sånt, utan att det blir pajigt? Jag tänker till exempel att de kan ha fått med sig kunskaper som bryter mot sunt förnuft, men inte förmågan att kunna förklara den för eleverna.

En gång berättade en kemist för mig att han höll på att ta fram en färg som såg ut att vara svart, men egentligen var röd (har jag för mig). Han övertygade mig om att det funkade, men jag hade antagligen framstått som dum i huvudet om jag försökte förklara det för er. Så tänker jag att någon av licentiaterna kan hålla på och säkert bli jättearg när någon ställer kritiska frågor.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
768
Det Mummindalska avslöjandet är att det bara är en sällskapsklubb för medlemmarna och de finner det bara roligt att behandla sina möten och liknande som om det vore något mörkt och hemligt som de sysslar med. Alternativ så är hemlighetsmakeriet p.g.a. att de sysslar med sådant som de anser inte passar sina belevade roller (ex. träsnidde - de e akademiker inte hantverkare), eller vill avslöja för sina äktahälfter o/e elever att de lägger så mycket pengar på (jag skulle vilja ge modelljärnvägar här som exempel men tror inte sådant finns än i din värld).
Väldigt bra ingång. Överlag är min känsla kring Krickdalamysterierna att det ofta är en sorts dubbelbluffar som pågår, så att det kan handla om att en glupa försöker ta sig in från sitt fängelse bortom världens genom att infiltrera Canastasällskapet, och att det är därför någon fuskar i turneringarna, eller att den här sjätte fakulteten, som de kallar sig, är just bara en sällskapsklubb eller hobbyklubb för nåt pinsamt, men att de har snubblat över något olycksbådande och stort, och så. Det är som dubbelspeglingen av @Leon s sällskap för den rena ullen, att den andliga mästaren där bara är en bluff som har kommit över en liten flygande kudde i östern, men medlemmarna vet om att han är en bluff men låter honom hållas för att det gör honom glad, och för att påminna sig själva om att de lysande helgonens tid är förbi, och att de alla är usla skal och posörer, så att säga.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
768
Jag byggde upp älsk till korparna och deras förhållande till smådjuren på spårvagnen hem. Den där detaljen att licentiaterna missuppfattat förhållandet till professur är rolig. Kan man få in mer sånt, utan att det blir pajigt? Jag tänker till exempel att de kan ha fått med sig kunskaper som bryter mot sunt förnuft, men inte förmågan att kunna förklara den för eleverna.

En gång berättade en kemist för mig att han höll på att ta fram en färg som såg ut att vara svart, men egentligen var röd (har jag för mig). Han övertygade mig om att det funkade, men jag hade antagligen framstått som dum i huvudet om jag försökte förklara det för er. Så tänker jag att någon av licentiaterna kan hålla på och säkert bli jättearg när någon ställer kritiska frågor.
Väldigt bra. Jag tror att lösningen är att luta det in mot det dystra och melankoliska och kosmiskt fasansfulla snarare än åt Kalle Anka som pratar dolkar och dödskallar så att säga. Sedan tidigare finns ju till exempel en grej med att fåglarna ser andra färger än andra djur, och därmed har tillgång till annat skimmer, andra besvärjelser, och så.

Jag tycker om tanken att en licentiat råkat se en sorts nästan kabbalistisk runa på en griffeltavla och spenderar hela sitt liv åt att försöka förstå den, men blir galen av det, och en konstnär som är korplärt och försöker blanda till de violettsvarta underliga osynliga färgerna korparna beskrivit för honom.
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,958
Location
Stockholm
"Egenhet" kanske. Tar gärna emot resultatidéer för en tabell om akademiker! Här eller som pm.
* Den lärde går omkring med pannan i tunga vek, hummande eller småpratande för sig själv över något svårlöst. Om hen blir tilltalad så säger hen "Stör mig inte, stör mig inte" och viftar bort tilltalaren med handen. Om den lärdes koncentration skulle brytas (ex. genom att någon spränger en ballong i hens närhet, eller att hen får en hink vatten på sig) så kommer hen vara tilltallsbar och har inga några problem att hjälpa till att besvara frågor (alternativt börja jaga den som kastade hinken om det är uppenbart vem det var).
* Den lärde är av utländskt ursprung, vilket tar form av en till tre klädesplagg från hemlandet (ex. fez, kilt, obi) istället för/tillsammans med den akademiska standard styrseln, och att hen har ett lite annorlunda sätt att prata (ex. "Det är mig en stor ära att visa vägen", "Låt oss skaka händer gamle gosse", "Någon med mig skämta aprillo"). Det är även möjligt att hen håller sig till vissa säregenheter från sin hemkultur (ex. allt stannar för hen vid fem då de har "teatime", en förkärlek för väldigt låga bord där man äter/arbetar sittande på golvet (sittmatte eller -kudde möjlig), börjar dansa hopak när hen har fått i sig lite för mycket cider eller är allmänt upprymd). Hen är bortsätt från sitt normala fakultet ämne också kunnig i sitt hemland.
* Har en stor familj och vid varje interaktion med hen kommer 1T10 barn i olika åldrar (upp till tjugo-ish) komma och störa, antingen i grupp eller i omgångar. Barnen är hens egna, barnbarn, och/eller syskonbarn.
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,958
Location
Stockholm
Du vill låna


Den har bl.a. översiktskartor över familjens olika boenden, flera som jag tror passar det du skriver utmärkt om du behöver en bostads karta. Och allt som beskrivs att ungarna roar sig med kan nog användas.

Hobby slumptabell
* samlare, slå på Samlare tabellen för vad
* bygger modeller
* tensoldater - gjuter målar och/eller spelar krig med dem.


Samlare tabellen
* frimärken
* blommor/krukväxter - hens hem och möjliga trädgård är prunkande
* cafe-/tekannor
* torkade, pressade blommor och andra växter
* glasfiguriner
* porslinstatyetter
* lotus blommor - har dem i ett växthus eller orangeri
* porslinsdockor
* böcker
* mynt
* flaskskepp
 
Last edited:

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,958
Location
Stockholm
* Den lärde går omkring med pannan i tunga vek, hummande eller småpratande för sig själv över något svårlöst. Om hen blir tilltalad så säger hen "Stör mig inte, stör mig inte" och viftar bort tilltalaren med handen. Om den lärdes koncentration skulle brytas (ex. genom att någon spränger en ballong i hens närhet, eller att hen får en hink vatten på sig) så kommer hen vara tilltallsbar och har inga några problem att hjälpa till att besvara frågor (alternativt börja jaga den som kastade hinken om det är uppenbart vem det var).
* Den lärde är av utländskt ursprung, vilket tar form av en till tre klädesplagg från hemlandet (ex. fez, kilt, obi) istället för/tillsammans med den akademiska standard styrseln, och att hen har ett lite annorlunda sätt att prata (ex. "Det är mig en stor ära att visa vägen", "Låt oss skaka händer gamle gosse", "Någon med mig skämta aprillo"). Det är även möjligt att hen håller sig till vissa säregenheter från sin hemkultur (ex. allt stannar för hen vid fem då de har "teatime", en förkärlek för väldigt låga bord där man äter/arbetar sittande på golvet (sittmatte eller -kudde möjlig), börjar dansa hopak när hen har fått i sig lite för mycket cider eller är allmänt upprymd). Hen är bortsätt från sitt normala fakultet ämne också kunnig i sitt hemland.
* Har en stor familj och vid varje interaktion med hen kommer 1T10 barn i olika åldrar (upp till tjugo-ish) komma och störa, antingen i grupp eller i omgångar. Barnen är hens egna, barnbarn, och/eller syskonbarn.
* dandy - hen är alltid välkammad välklädd, i rena välstrukna kläder som om inte senaste modet är moderiktiga. Gåvor i form av nymodiga plagg, exotiska plagg av fin kvalité, och/eller modenyheter från metropolerna gör hen väldigt vänligt inställd till RP:na.
* bohemisk - hens kläder är lappade och skrynkliga, möjligen något förstora och/eller var på modet för en-tre generationer sedan, och hår/päls/fjäderdräkt är konstant rufsigt som om hen just vaknat och inte hunnit fixa till sig. Hen brukar kunna ha de mest skilda sakerna i sina fickor (pennor, anteckningsblock, mug, oanvända tepåsar, godis, brev som skulle lagts på posten för ett par dagar sedan, tre olika fickur, syetui, med mera) och ibland råkar en av dessa saker vara just vad RP:na behöver.
*

Astronomiska fakulteten. Stjärnskådande och avancerad geometri. Kosmologi, som är den spekulativa läran om andra världars framträdande för sinnena och i folklore. Den nuvarande professorn i astronomi, Flavian Damass, en mycket gammal siamesherre, är mer intresserad av världsbrunnarnas eventuella existens än av vad som föregår på himlavalvet.
Är det hos dem man hittar information om månen å des folk eller I något annat fakultet?


Konstnärliga fakulteten. Måleri, estetik, poesi, teater. Konstnärliga fakultetens elever sover ofta halva dagarna och driver omkring på ängarna kring Lummerdala med stafflier, maskeraddräkter och lyror, och förargar eller förför, i enstaka och ovanliga fall, lokalbefolkningen.
E det här en känga mot estetare?

Känns som du dissar allt arbete och träning som det innebär att vara en klassiskt tränad målare eller teater artist. Poesi och estetik vet jag inte hur det ser ut med men de två andra vet jag ligger mycket tid och arbete bakom.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
768
E det här en känga mot estetare?

Känns som du dissar allt arbete och träning som det innebär att vara en klassiskt tränad målare eller teater artist. Poesi och estetik vet jag inte hur det ser ut med men de två andra vet jag ligger mycket tid och arbete bakom.
Ja, det har du verkligen rätt i. Jag är nog hemmablind som själv varande kulturarbetare och just poet från början. Det är kanske lättare att skriva fram vardagshjältemodet hos en lykttändare eller matematikprofessor än sitt eget skrå. Det ska jag åtgärda. Det är ju också mycket intressantare om estetstudenterna är seriösa hantverkare och riktiga konstnärer, så att säga. Som sliter och plågas och tar sitt värv på allvar. Då kan en gammal sur uggla anställa en av dem för att få sitt porträtt målat när han sitter med vingarna utbredda i fullmånens sken, och sommarälvornas unge dystre prins Fortinham kan anställa en av dem för att skriva ett teaterstycke, så att de kan bli indragna i en arvstvist i storskogen. Och så vidare. Tack!
 
Top