Nekromanti Myten om Atlantis

Flow

Veteran
Joined
5 May 2003
Messages
47
Location
Gothenburg.
Re: Arvet efter "Rom"

arvet efter ROM.. kanske ska kryddas med lite salt?
I stort sett allt som rommarna satt på i teknisk väg, hade de plockat på sig under plundringarna, bortsett möjligen, stridsteckniker. Var det något som de var bra på.. så var det att döda andra i ordnade former.
Man kan nog säga att tecknologin fanns på en del andra plattser där rommarna plockade upp dem.. så spåren fanns ju kvar. Dessutom, har vi morerna, islamisterna med sina tecknologier som fick frodas fritt i europa med deras besittning av spanska peninsuelan. ((716-(1300)1495)
Och Morerna, hade tillräckligt med struktur för att klara av att bygga seriösa byggnader. Madrid Tex: ökenplattå med bra läge, helt i mitten av det spanska riket, det namnet- Madrid, kommer från ett slags bevattnings system som morerna använde(mavr-därav originalnamnet Mavril).
/Flow.. som pluggat på spansk historia till förmån för rollspel!
 

Flow

Veteran
Joined
5 May 2003
Messages
47
Location
Gothenburg.
det där med att en massa kunskap går förlorad.. hmmm. till viss mån håller jag med, men de muntliga traditioner som vi kan se bevis på i de afrikanska, australienska och sydamerikanska stammarna, där information har gåt oförändrad i tiotals generationer. (arkeologer har confirmerat en hel del av informationen genom utgrävningar.)
Kan ju i viss mån återfinnas i länder som sverige också..
sonen går i faderns fotspår.. ärver gårdem.. lärdes upp av sin far. osv. mödernesidan ocskå.. ingen diskriminering här inte :gremsmile:
 

Flow

Veteran
Joined
5 May 2003
Messages
47
Location
Gothenburg.
en till poäng bör nog tas upp, särpräglingen och specialiseringen av människor sker ouphörligen.
Om du inte håller med om att det finns en klass skildnad i Sverige eller i andra länder kan det tänkas att du känner min poäg som irrelevant.

Men vi har en genetiskt pågående utsortering i vår mitt.
Om sedan tecknologin går tillräckligt långt för att tillåta att de kan leva sepparat utan att beblanda sig med lågklassen, utvecklas vi till att bli olika raser i slutändan. Kroppen anpassar sig förvånansvärt snabbt till olika situationer och klimat. Extrema klimat och ett tiotal genertioner skulle göra skildnaderna påtagliga. oj.. vi bor i rymden under PERFECTA förhållanden.. jorden har inte perfecta förhållanden--- kommer de att bli annorlunda? Helioconia Vår sommmar och vinter kan vara intresant för de som gillar att läsa om teknologi,kultur och medmänsklighetsutveckling på ett någotsånär överskådligt tids-span. Varning dock. det är HELT ficktionelt!
 

Flow

Veteran
Joined
5 May 2003
Messages
47
Location
Gothenburg.
:gremsmirk: tänker lite smått på föregående generationers reaktioner på inkomsten av datorer i hemmet.. samt moderns förmåga att klara av Windows.. kan bli en hel kvälls underhållning om hon vill göra något nytt med tex: scanern...
Ta med poppkorn.. öronproppar,,,, samt någon bra sköld.
(ansiktstäckande mask kan vara fördel då att flina kan ge vissa extrema reaktioner.)
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,663
men de muntliga traditioner som vi kan se bevis på i de afrikanska, australienska och sydamerikanska stammarna, där information har gåt oförändrad i tiotals generationer.
Muntliga traditioner håller bara till en viss gräns, blir det för mycket och för komplext så måste de i första hand kompletteras med nedskriven kunskap, men med stigande mängd och komplexitet så krävs också organiserad utbildning.

Det här är en viktig sak som hämmar utvecklingen. Ju mer mänskligheten vet, ju större del av vårt produktiva liv går åt för att lära in vad andra redan kommit på och desto mindre går åt för att faktiskt avancera kunskapen.

Efter en viss gräns kommer vi alltså att vara tvungna att revulotionera inlärningen eller kunskapshanteringen, alternativt förlänga vår livslängd drastiskt med bibehållen mental kapacitet.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,663
tänker lite smått på föregående generationers reaktioner på inkomsten av datorer i hemmet.. samt moderns förmåga att klara av Windows.. kan bli en hel kvälls underhållning om hon vill göra något nytt med tex: scanern...
Ta med poppkorn.. öronproppar,,,, samt någon bra sköld.
(ansiktstäckande mask kan vara fördel då att flina kan ge vissa extrema reaktioner.)
Får mig att tänka på citet som någon expert (har hört det kopplas till flera olka personer) påstås ha kommit med efter att ENIAC (det som kallas den första datorn) byggdes:

"Det finns ett behov av två, kanske tre datorer i världen."

På sätt och vis hade han rätt, för det byggdes inte så många datorer i den klass som ENIAC tillhörde. Missen han gjorde var att han inte såg vad datorn kunde bli. Det ingick inte i hans begreppsvärld med datorer på skrivbordet, datorer i fickan, datorer i hushållsmaskiner, datorer i bilar och så vidare. Han kunde inte tänka sig en sådan utveckling.

Samma oförmåga att bryta invanda tankesätt är ytterligare en hämmande faktor när det gäller att återta gammal teknologi. Tänker man mekanik så ser man inte elektronik. Tänker man segel ser man inte propellrar. Tänker man hästar ser man inte bilar.
 

Sabelkatten

Swordsman
Joined
7 Sep 2000
Messages
653
Location
Sundbyberg
Re: Men då är frågan...

Allt som behövs är att några generationer inte utbildas, så är det väldigt svårt att komma ikapp.
Jo, men hur gör du för att se till att flera generationer i rad vägras utbildning?

/Henrik
 

Sabelkatten

Swordsman
Joined
7 Sep 2000
Messages
653
Location
Sundbyberg
Re: Extelligensen

När Rom föll så låstes en hel del av extelligensen upp i form av arkitektoniska förebilder som man inte begrep sig på och böcker som ingen kunde läsa instoppade i kloster. Den numera trasiga ekonomin gjorde det inte möjligt för intelligenserna (utom ett litet fåtal) att kunna komma i kontakt med extelligensen, varför man inte kunde tillgodogöra sig kunskapen som fanns inlåst där.

Nå, nu var det inte ett så stort problem - trots allt så är böcker rätt lo-tech och kräver till exempel inget batteri, och de arkitektoniska förebilderna i en akvedukt är rätt slående. Det tog drygt femhundra år eller så, men till slut så började man få såpass kunniga intelligenser som kunde tillgodogöra sig den gamla extelligensen.
Här är den detaljen som Björn H menade var fel, och jag faktiskt håller med om. Försvann verkligen all denna teknologi? Jag tror inte det. Vissa detaljer försvann uppenbarligen någonstans (kunskapen om betong), men hur man bygger vägar? Jag är övertygad om att det fanns personer med den kunskapen under hela folkvandringstiden, det är bara det att ingen byggde stora vägar eftersom ingen hade råd!

Hur lång tid kommer det att ta för den muterade katten att arbeta upp en ny extelligens så att han kan tillgodogöra sig vår?
Exemplet med mutant var dåligt. Till att börja med så är det uppenbart att robotarna inte bara går sönder hux flux - det finns ju massor med robotar kvar! Så min poäng var att folket i Mutant aldrig borde fallit ner till en sådan nivå att de måste återlära allt. Det skulle varit väldigt dåligt med fabriker för att tillverka elektronik kvar, men om någon hittade en skulle reaktionen inte blivit "Vad är det här för skumt tempel?" utan "En högteknologisk fabrik! Vi går och hämtar någon som kan något om det!"

Men som sagt var, variabler. Jag försöker inte påstå att det vore omöjligt att kunskapen försvann, bara osannolikt. Jag tror inte ens en dinokiller rakt ner i USA skulle åstadkomma någon radikal förlust av kunskap idag - men kombinera det med en galen sekt som lyckas ta makten och undertrycker all kunskap de kan finna... (typ som i "Farenheit 451" eller D.Webers "Mutineers' Moon").

Det största hotet mot människan är ju trots allt människan själv...

/Henrik
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Men då är frågan...

"Jo, men hur gör du för att se till att flera generationer i rad vägras utbildning?"

En ekonomisk och strukturell kollaps har ju funkat förr. Västrom är ett exempel, Rapa Nui (påskön) ett annat, Angkor Vat ett tredje.

Se bara till att ingen har råd att utbilda nästa generation i högre konster ett par generationer i rad så ska du se vad som händer. Om ingen har råd att bygga stora valvbågar så kommer ingen att bygga valvbågar, och därmed så kommer ingen heller att lära sig att bygga valvbågar. Det innebär dessutom att det finns en klase stenhuggare som inte har jobb, utan tvingas omskola sig till bönder, vilket gör att en stor klase yrkeskunskap i stenhuggarbranschen försvinner. Och så vidare.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Extelligensen

"Jag är övertygad om att det fanns personer med den kunskapen under hela folkvandringstiden, det är bara det att ingen byggde stora vägar eftersom ingen hade råd!"

Om ingen har råd att bygga vägar under 200 år, varför lära ut till sina lärlingar hur man bygger vägar? Det är bara slöseri med tid, när de kan lära sig att bygga långhus istället. Det är en väldigt mänsklig reaktion - så fort någonting inte längre behövs så glömmer vi bort den. Fanns kunskapen kvar så var det inte i form av lärdomar som lärdes vidare trots att de aldrig användes, utan i form av nedtecknad extelligens i böcker.

Intressant i just det sammanhanget är att vi vet mer om romerska vägars konstruktion genom arkeologiska lämningar än genom nedärvd yrkeskunskap eller nedtecknade kunskaper i böcker.

"Exemplet med mutant var dåligt. Till att börja med så är det uppenbart att robotarna inte bara går sönder hux flux - det finns ju massor med robotar kvar!"

...och den detaljen är något som jag ifrågasätter i Mutant. Robotarna i Mutant är balla. De är inte realistiska. Köper du att en sådan finmekanisk och finelektronisk grunka överlever femhundra år utan underhåll så borde du inte ha några som helst problem att köpa att civilisationen förföll, oavsett hur orealistiskt du finner det scenariet.

"Men som sagt var, variabler. Jag försöker inte påstå att det vore omöjligt att kunskapen försvann, bara osannolikt."

Och det är där jag inte håller med. Skulle en dinomördare rasa ner så skulle själva fundamentet för vår infrastruktur slås undan: i och med att fotosyntesen slås ut så kommer matproduktionen att rasa till sibirisk nivå. Det innebär också en möjlig största befolkningstäthet på sibirisk nivå. Det i sin tur innebär massdöd som konsekvens av massvält - vi är för många på den här bollen för att kunna sprida ut oss så tunnt, och mer än så kan inte bollen upprätthålla efter en dinomördare. Att överleva massvält skulle stå klart mycket högre på allas agenda än att bevara kunskap att kunna läsa Nationalencyclopedien på DVD om femhundra år.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,663
Re: Extelligensen

Jag tror inte ens en dinokiller rakt ner i USA skulle åstadkomma någon radikal förlust av kunskap idag
Nej, hade den träffat USA så hade den snarare höjt genomsnittet...
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,663
Re: Men då är frågan...

Jo, men hur gör du för att se till att flera generationer i rad vägras utbildning?
här till exempel, men det finns säkert flera andra varianter också.

Nostradamus lär ha sagt:

"När grinden föder ett fönster i västerlandet, och ett kryss följs av P så kommer civilisationen att störtas i gruset och kaos ska råda."

Det stämmer bra med min teori om att Windows XP är ondskefullt och bara kommer att bringa elände. Det finns säkert många fler saker också som kan gå snett.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Extelligensen (mel: Temperaturen)

Intelligensen är hög uti Mensa
De böcker kan läsa och kunskap förstå
Men det gör detsamma då extelligensen
Enbart kan läsas av en laser blå

Så vad gör den smarte när tomma är faten
Lär sig hur laser fungerar ändå?
Nej, han lär sig jordbruk och ordnar fram maten,
Och extelligensen försvann i det blå!

ref:<blockquote>Vi rulla, vi rulla, vi rulla, vi rulla
Vi rulla, vi rulla, vi rulla, å hej!
Vi rulla, vi rulla, vi rulla, vi rulla
Vi rulla, vi rulla, vi rulla, å hej!</blockquote>
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,663
Prydligt!

Jag tror att du sammanfattade hela diskussionen där!
 

kefka

Hero
Joined
17 May 2000
Messages
802
Dick Harrsion

Dick Harrison har skrivet en mycket bra histore bok på ämnet, Krigarnas och Helgonens tid: Västeuropas historia 400-800 e.Kr. Efter att ha läst den blev ialla fall jag övertygad att idéen att medeltiden var ett stort steg tillbaka teknologiskt och kulturellt är en myt. Alla som är interesserade av medeltid borde läsa boken, den är grymt bra.
 

Flow

Veteran
Joined
5 May 2003
Messages
47
Location
Gothenburg.
så cyberteck alternativt förlängt liv.. livslängden har ju ökat markant(20-30 år?), så det kan ju vara vettigt att förlänga pensionsåldern och den arbetande klassens uppdragstid?
Till och med förlänga den påtvingade skoltiden. med lärlingstid som obligatorisk? En hel del yrken har ju börjat införa sådana saker för att försäkra sig om att de får bra arbetskraft. en del possitiva studier visar på att en människa klarar av att leva till han/hon blir 100år om omständigheterna är gynnsamma. Dessutom kan man förlänga arbetslivet till dess att man är 75. Fast det är ju att räkna med mycket possitiva prognoser och rätt leverne.(med tanke på hur jag lever blir jag nog ca 55)
Cyberteck då? min favorit :gremlaugh: med ett bibliotek i hörapparats storlek 'injackat' man får hela sin dos med kunskap och kan få fram den med tankens hastighet. Allt man behöver lära sig är då att få tillgång till infomationen. Vilket betyder att 12-13 åringar skulle kunna påbörja forskning.. Det som däremot kan ställa till det.. är nog sociala normer och anpassningar vid skiftet .. kanske man måste vänta tills man är tjugo? så att frasen De vuxna vet ju alltid allting! blir lite relevant.
det finns mycket här som lätt ger oss framtidsvisioner.
I alla kulturer där någon form av högstående kultur har uppkommit, kan man spåra välfärdens framfart. Utan välfärd.. kortare livslängd.. sämre genbank aja.. det blir en häftig kurva.
hmm. kan inte komma på någon nu.. kanske aztekerna kan räknas som en av de få civilisationer med hög kultur.. med mindre sanitära enheter.. ? nä.. de hade nog sina renlighetsriter de med. aja kommer ni på nån vill jag gärna veta.
 

Flow

Veteran
Joined
5 May 2003
Messages
47
Location
Gothenburg.
sant.. så man kan hävda att tonårstrotts är en vilja att utvecklas?
det här med att ungdommen alltid är värre ju fler generatiner frammåt man tittar? :gremsmile: hmm.. då saknar man kanske sådana där ungdomspiller?
det hade ju löst åldersfrågan samt fått alla grånande pensionärer att loopas runt.. Fast.. man får nog tänka sig en spolning av gammal information som de har i hjärnbanken.. annars återtar de sitt gamla mönster allt för snabbt.
 

Dante

Bäst i Sverige på rollspel
Staff member
Joined
17 May 2000
Messages
9,991
Location
Stockholm
Haga Sofia är ingen katedral ...

Haga Sofia är en förbaskat stor basilika (och numera moské med tillbyggda minareter). Den byggdes dessutom av (öst)romare på romerskt vis (gjuten betongkupol etc.)

De tidiga katedralsbyggena (katedraler med rundbågiga valv [jag har för mig att domkyrkan i Lund är en sådan]) är mycket mer primitiva än de romerska basilikorna. I princip är de stora högar av sten med väldigt tjocka väggar för att bära upp och fördela den massiva vikten.

De gotiska katedralerna (med spetbågiga valv) skulle romarna aldrig kunnat bygga. Innovationer som fjädervalv och strävpelare gjorde att man kunde bygga tunnare, smäckrare och högre än tidigare. Vissa av dessa katedraler tycks nästan helt bestå av fönster med smala stenpelare mellan.
 
Top