Nekromanti Myten om Atlantis

DragonLord

Warrior
Joined
30 Dec 2001
Messages
340
Location
Malmö/Gifu
W.I.N.D.O.W.S. (OT)

W.I.N.D.O.W.S.: Wireless Intelligent Neohuman Designed for Observation and Worldwide Sabotage

Extremt rolig sida. :gremlaugh:

Tyckte att akronymen passade och står för övrigt på trobergs och Krilles sida här...

DragonLord - bara att fortsätta arbetet med sina projekt...
 

Vindhand

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,253
Location
Stockholm
Re: sanning i myten?

Nu byggdes det inte några (gotiska) katedraler i Västeuropa på 500-talet... De första riktigt stora började uppföras på 1200-talet. I fallet med Roms fall, så var det inte bara det att dens tatsapparat som krävdes för att klara av gigantiska byggprojekt upphörde, utan även att de arkitekter och byggledare som besatt kunskapen dog ut efter en generation. Om det inte fanns någon efterfrågan på akvedukter och palats, så fanns det inget att försörja sig på.

Det var något sådant jag hade fått för mig. Kunskap förlorades och det tog tid innan den dök upp igen. Kanske inte den tid helt utan framsteg som fördomen är men definitivt ett mått av sanning i myten.

Som jag nämnde tidigare, så var kyrkan rejält inskränkt när det gällde nya idéer om kosmologin,

och en del andra områden... medicin, etik, fysik, biologi, osv...

Jaså? Ett stort antal av de största upptäckterna skedde under den "mellanperiod" du beskriver (om vi drar en gräns vid 1800-talets mitt), och jag tror nog att du får svårt att överbevisa en idéhistoriker om att tiden 1200-1800 var en period av vetenskapligt mörker och stagnation...

Nu tar du allt exemplet Darvin väl bokstavligt. Med honom som exempel på kyrkans minskade grepp menar jag inte att det gick en magisk gräns 1859 då kyrkan bestämde sig att lägga av med att bränna folk och låta vetenskapsmän regera fritt. Det är naturligtvis en kontinuerlig process (som ännu inte är fullbordad).
Att kyrkans grepp om samhället och den vetenskap som bedrivs däri varit på kontinuerlig nedgång är väl inte så kontroversiellt. Det torde redan ha pågått ett tag när kyrkan splittrades.

Förvisso, men då talar vi om händelser över 1000 år efter Roms fall.

mjo, för att man skall kunna bedriva sin vetenskap gömd i ett liberalare land behöver man ett liberalare land att gömma sig i.
 

Vindhand

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,253
Location
Stockholm
Re: sanning i myten?

Resurser, som någon redan sagt. Sedan är katedralerna ett exempel - det är visserligen bara ett rollspels-supplement, men Phil Masters brukar vara påläst, och han påpekar i Artisan's Handbook till M:tSC att romarna inte skulle klarat att bygga vare sig moskéer eller katedraler som de gjordes under senmedeltiden, utan skulle varit ganska impade av dem.

Det är dock ett gap på många århundraden. Att vi utvecklades bortom romarnas nivå motsäger inte att det fanns en svacka i utvecklingen efter roms fall.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,663
Re: Extelligensen

Kunskap, inte intelligens...

Ska man vara sarkastisk så ska man iaf försöka vara korrekt!
Resonemanget håller för båda begreppen.
 

Sabelkatten

Swordsman
Joined
7 Sep 2000
Messages
653
Location
Sundbyberg
Re: Extelligensen

Och det är där jag inte håller med. Skulle en dinomördare rasa ner så skulle själva fundamentet för vår infrastruktur slås undan: i och med att fotosyntesen slås ut så kommer matproduktionen att rasa till sibirisk nivå.
Men hur hög är matproduktionen på "Sibirisk nivå"? Det går att odla en hel del mat även under vad som borde vara fullständigt hopplösa villkor. I värsta fall, underskatta inte värdet av ett växthus och sollampor...

Det innebär också en möjlig största befolkningstäthet på sibirisk nivå. Det i sin tur innebär massdöd som konsekvens av massvält - vi är för många på den här bollen för att kunna sprida ut oss så tunnt, och mer än så kan inte bollen upprätthålla efter en dinomördare.
Det innebär massvält framförallt i U-länderna plus de mest tätbefolkade I-länderna (och även om det kan klassas som chauvinistiskt så måste jag nog påstå att väldigt lite av vår samlade kunskap finns i U-lämderna...). Jag skulle tro att Sverige skulle kunna försörja sin befolkning till och med utan att importera energi! Men det är klart, vi kommer ha ett samhälle av Sovjetmodellen (arbetar du får du mat)... Vilket betyder att hög utbildning kommer vara ett sätt att få ett bättre liv - och det lär inte få teknologin att gå tillbaka!

Att överleva massvält skulle stå klart mycket högre på allas agenda än att bevara kunskap att kunna läsa Nationalencyclopedien på DVD om femhundra år.
Men som sagt, teknologin är det som har störst möjligheter att rädda folk. Så hotet mot Nationalencyclopedien lär snarare vara att utvecklingen går så långt att ingen bryr sig om att bygga några DVD-spelare!

Så nej, jag tror inte en dinomördare skulle räcka för att vi skulle backa teknologiskt. Inte en Dinomördare i sig, alltså. Men den skulle göra det mycket lättare för någon person som bestämde sig för att skicka oss tillbaka till stenåldern!

I korthet: Jag tror inte någon naturlig katastrof, eller ens tillfällig mänsklig katastrof (globalt krig, totalt ekonomiskt sammanbrott) skulle få teknologin att backa. De enda sakerna jag tror räcker skulle vara:

1) Globalt kärnvapenkrig, inriktat på att slå ut alla nationer - inte bara dem man är i krig med! (Också känt som "ett väldigt spektakulärt sätt att begå självmord").

2) Någonting övertygar en majoritet av befolkningen att teknologi är dåligt, och bokbålen startar igen... Fast jag kan inte tänka mig mycket som skulle kunna få folk att gå med på det (men det finns gott om idéer inom litteraturen).

3) Dinokiller+ . Alltså klassen "atomvinter är för mesar, vi tar halva jordskorpan och lägger på resten!". Inte ens i närheten av sannolik, men inte omöjlig...

/Henrik
 

Sabelkatten

Swordsman
Joined
7 Sep 2000
Messages
653
Location
Sundbyberg
Re: Extelligensen

Resonemanget håller för båda begreppen.
Njae... Inte för att USA är mitt favoritland, men en hel del av världens forskningsresultat kommer därifrån. Så oavsett vad medelintelligensen är så finns det några riktigt smarta gossar!

Fast det skulle ju inte varit fel om fler av dem fanns i Washington DC... :gremsmirk:

/Henrik
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Extelligensen

"Det går att odla en hel del mat även under vad som borde vara fullständigt hopplösa villkor. I värsta fall, underskatta inte värdet av ett växthus och sollampor..."

Växthus och sollampor kräver en infrastruktur: en industri som bygger växthus och glödlampor. Industrin kräver råvaror och energi. Både industrin och energi- och råvaruproducenterna kräver arbetare. Arbetarna kräver mat. Maten kommer inte till om det inte redan finns växthus och sollampor.

Det var första problemet. Andra problemet är ren och skär mängd: det behövs så fruktansvärt stora mängder växthus och sollampor för att odla mat åt den svältande befolkningen, att det kommer att ta tid att bygga dem i den mängd som krävs. Fram till dess kommer folk att svälta, och kanske till och med dö.

Energiproduktionen kommer i princip enbart att komma från fossila bränslen och från atomkraft, och energibehovet kommer att mångdubblas när all matproduktion (som kräver en jefla massa energi) måste ha artificiell energi och inte kan få den från solen och alla hus måste värmas upp på grund av molntäcket och dinomördarvintern sätter in. Vi går redan på knäna under en kall vinter med den energiinfrastruktur vi har: hur ska det inte bli när vintern blir två år lång och vi dessutom måste producera energin som sollamporna ska kräkas ur sig? Energiinfrastrukturen kommer inte att klara av det, punkt.

Vilket för oss till nästa punkt. När energin inte räcker kommer folk inte få mat. De kommer att frysa ihjäl. I mängder. Tämligen urskiljningslöst. Efterföljande hungerkravaller kommer inte att göra det lättare för statsmakten att hålla ordning. Direkt laglöshet och anarki kommer att följa, vilket i sin tur kommer att rasa infrastrukturen igen.

Åkej, vi har massvält och anarki. Följden av det: döda människor. Mängder med döda människor. Vi talar "gigadöd" - miljarder döda. Hur ska de som är kvar klara av att under oorganiserade former göra sig av med kropparna? Hur ska de kunna undvika sjukdomar och epidemier, i synnerhet nu som statsmakten knappt har grepp om läget? Gigadöden kommer att dubblas, rätt omedelbums.

Vem faen har tid att utbilda sig i ett sådant läge?
 

Snurgla

Veteran
Joined
19 Feb 2003
Messages
137
Location
Göteborg
Mycket rolig diskussion den här. =)

Några synpunkter:

Jag var i London för ett antal år sedan. Då hade en kopia av The Globe, Shakespeares teater, just byggts upp. Det arbetet hade varit svårare än väntat, särskilt eftersom en viktig del av kunskapen som krävdes hade förlorats: hur man gör ett bra halmtak. Detta fick man forska fram, en process som i.o.f.s. inte tog så lång tid, men ändå. Ett annat stort problem var att man kunde inte få tillgång till någon fungerande ugn för att bränna de röda tegelstenarna som behövdes. Man blev tvungen att designa, och bygga, en.

Jag tror att teknologiskt förfall är både möjligt och vanligt. Varje bit teknologi som ersätts faller i glömska. Visst, det finns säkerligen ett antal människor som vet hur man gör i världen, men det räcker inte om större problem knackar på dörren. Idag lever vi i ett samhälle där en mycket stor del av befolkningen kan ANVÄNDA teknologin, och ett stort antal människor är inblandade i högteknologisk forskning i alla möjliga fält... men fotspåren efter vägen vi gått för att komma hit är igensopade. Försvinner det, så förloras oerhört mycket.

Till sist: manuskript från 1200-talet finns kvar idag. Det mesta av det papper som tryckts från tidigare delen av 1900-talet är oläsligt idag. Ingen vet hur länge information på CD-skivor håller, men gissningar gäller ca. 50 år på sin höjd. När smällen kommer, blir inte mycket kvar av den tid vi levt i.
 

Targon

Hero
Joined
29 Jun 2000
Messages
1,667
Location
Lund
Haga Sofia är/var visst en katedral!

Katedral betyder ingenting annat än biskopskyrka. Ordet katedral kommer från grekiskans "kathédra" som betyder "säte", "plats där man sitter", eller "stol", helt enkelt. Vems stol? Jo, biskopens. I fallet Hagia Sophia utgjorde denna basilika säte åt patriarken av Konstantinopel (som för övrigt när kyrkan invigdes 537 hette Menas.) Så vad som ska kallas katedral eller inte beror inte på arkitektur utan på vem som huserar där.
 

Dante

Bäst i Sverige på rollspel
Staff member
Joined
17 May 2000
Messages
9,991
Location
Stockholm
Det här var ju lite pinigt …

… tyckte jag först. Pinigt för mig alltså. Har jag så fullständigt felanvänt ett ord? :gremblush:

Lyckligtvis är så inte fallet. Efter febrilt surfande efter stöd för min användning av ordet »katedral« kom jag fram till att både du och jag har rätt. :gremsmile:

Inom arkitektur och konsthistoria används ordet för att beteckna en viss byggnadstyp snarare än en domkyrka (som jag faktiskt måste erkänna att jag inte visste att det betydde).

Jag tackar för lektionen i etymologi och är glad att jag nu blivit lite klokare. (Fast inte lika glad som jag är över att jag inte hade komplett fel.)
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,540
Location
Mölndal, Sverige
Re: Det här var ju lite pinigt …

Du är inte den förste som förvirrats. Varande Discovery-knarkare så minns jag ett avsnitt av Time Team, där de grävde ut ett område för att finna stöd för en uppgift om att en viss by skulle ha haft en katedral en gång i tiden innan normanderna kom. Och de grävde och använde magnetometrar och resistans och lantmäteriutrustning, och det enda de kunde hitta var stolpgropar efter en träkyrka.

Och till slut så fick de svaret i gamla kyrkoarkiv: orsaken till att det hävdades att det hade stått en katedral där var att under saxisk tid så hade en av Englands ärkebiskopar flyttat sitt säte dit, och således så hade byn kommit att bli ärkebiskopssäte = katedral en tid. Sen kom normanderna, och ärkebiskopen hade flyttat sitt säte till York. Och sen kom det att smällas upp en schysst arkitekturmässig katedral i York, men den gamla träkyrkan = ärkebiskopssäteskatedralen blev en vanlig träkyrka och sedan ett par stolpgropar, och det enda som var kvar var minnet av att det hade funnits en katedral här.

Och jag menar, här talar vi ändå om ett halvdussin doktorer i historia och allehanda varianter av arkeologi som går på den betan (samt Tony Robinson, men han räknas inte), så jag tror definitivt inte att du behöver skämmas. :gremgrin:
 
Top