Nekromanti Sovjets fall

Flurtis

Hero
Joined
27 Feb 2004
Messages
1,076
Location
Oskarshamn
Sovjet föll minst lika mycket på grund av inre ekonomiska processer, etniska motsättningar, regionala motsättningar, korruption, och politiska intriger mellan makthavarna, som på grund av massornas eventuella frihetslängtan.
Med andra ord: sann kommunism!!

//Flurtis
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Номенклатура советкого союза

ok.. ska vi skilja på marxismen (med sin tro på historiens lagbundenhet) och praktiska, i verkligheten utövade, kommunismen?
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Bajonetterna brister, en ny era gryr

Under själva dagarna allt hände var jag dock ej i Berlin, utan i Rostock (där det iofs också demonstrerades, men ej i samma omfattning)... Så vi var nog i Berlin ungefär samtidigt, jag nån vecka innan dig.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,030
Location
Port Kad, The Rim
Stalin

Sen kom jag på mig själv att charmas av Stalin regelbundet när jag läste den.. bara för att fyllas med avsmak några sidor senare.
Jag hörde en intervjua med Simon Sebag Montefiore (bokens författare) på radion för några dagar sedan.

Han förklarade att Stalin på många sätt var en karismatisk människa som hade lätt att få folk med sig. Den unge Josef kom från en utfattig familj, men lyckades få hemstadens rika män att bekosta hans präststudier. Där utmärkte han sig som en excellent kyrkosångare.

Senare gjorde han framgångsrik karriär som landsvägsrövare till häst. Han och hans gäng rånade 1907 en värdetransport på ett torg i Tbilisi i värsta western-stil. Knallande revolvrar och exploderande handgranater. Ca 50 människor dog under rånet. Stalin et consortes kom undan med ettv gigantiskt byte som överlämnades till Lenin.

En mångsidig man i ordets värsta betydelse.
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Re: Номенклатура советкого союза

Trevligt, jag råkar som av en händelse ha ett ex "Stalin - den Röde Tsaren och hans hov" av Simon Sebag Montefiore på lager. I ärlighetens namn så har jag dock bara läst lösa stycken ur den och kan varken dementera eller acceptera eventuella citat från boken förrän jag har läst igenom den mer noggrant.

I övrigt så vill jag påpeka att ca 99,9% av allt som publiceras av kommunismen i västvärlden visar en mycket negativ bild av marxism-leninismen, som författarna naivt väljer att kalla "kommunismen". Nog för att det marxist-leninistiska systemet har en hel del brister, men jag anser att dylik litteratur måste ses på med en god dos källkritik.

/Marukusu, röd sedan starten.
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Номенклатура советкого союза

Montefiores källor är ju i första hand sovjetiska dokument, officiella och privata (som dagböcker, privata brev osv...) och som han sa i en TV-dokumentar: "I ryssland finns det alltid nya källor att upptäcka"...

Att det mesta som skrivits om kommunismen är negativt kanske beror på att det IRL inte är helt lyckat? ;-)
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Politik och ideologier är alltid svåra att diskutera eftersom de är avsedda att beröra, att förklara, att profetera. De väcker känslor, både av avsmak och förståelse. Och det är väl inget fel med detta, men om man inte ens anstränger sig för att distansera sig utan bara argumenterar utifrån magkänslan så får man inte heller en särskilt fruktbar diskussion. Det man får är antingen ett skyttegravskrig mellan olika magkänslor eller en lång serie verbala ryggdunkningar och medhåll. Ämnet har diskuterats åtskilliga gånger tidigare av samma krets engagerade personer med ungefär samma resultat. Inget tyder på att någon har ändrat åsikt eller att gammalt groll är glömt. Tonen har dock varit hyfsat civiliserad än så länge och jag hoppas att det även kommer att bli så i fortsättningen.

Jag vet nog ungefär lika lite om Sovjet, Östblocket och kommunismen som alla andra men det finns vissa totalitära drag redan hos Lenin som han dessutom delar med många andra otrevliga härskartyper världen över. Tanken på att ett avantgarde, en förtrupp, en elitgrupp skulle modernisera det agrara och efterblivna Ryssland tilltalade säkert många (då som nu). Särskilt de som var potentiella medlemmar i denna grupp. Och fort skulle de gå, delvis stick i stäv med Marx egna teorier. Drivna av ren djärvhet skulle de åstadkomma vad inte generationer av saktmodiga föregångare hade klarat. Och inledningsvis gick det hyfsat men vi vet ju alla hur det slutade. Men Lenin är inte den första politiker som har haft orealistiska förhoppningar och inte kunnat hålla vad han lovat och ryssarna är sannerligen inte de första som offrat frihet och medbestämmande för trygghet och vaga löften om framtida lycka. Det märkliga är väl snarast att de höll så länge som det gjorde, särskilt om man med efterklokhetens glasögon tycker att det var döfött ifrån början (genom att tänka så tycker jag att man har diskvalificerat sig ifrån alla seriösa historiska och samhällsvetenskapliga diskussioner). Det hade varit intressant med någon form av idéhistorisk undersökning av Sovjet et al, varför kommunismen fick fäste där av alla platser och hur den kunde överleva.
 

Tell

Hero
Joined
21 Feb 2008
Messages
1,083
Re: Uhm...

Gode jätte.

Res till Estland.

Res till Tyskland.

Res till det förbannade Kroatien


I alla dessa länder avskys den tidigare ryssockupationen. I alla dessa länder finns en faktisk demokrati, även om alla partier inte nödvändigtvis är sympatiska. Två av dessa länder är medlemmar i EU. Den tredje är ett kandidatland.

ALLA dessa länder bevisar att DIN HISTORIA INTE ÄR ALLT.

(med ursäkt för radikalt språkbruk, men eftersom du efter valet nämnde att du är vänstersympatisör, och sådana i gemen har svårt att acceptera att världen inte är som marx teorier)
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Re: Номенклатура советкого союза

"Montefiores källor är ju i första hand sovjetiska dokument, officiella och privata (som dagböcker, privata brev osv...) och som han sa i en TV-dokumentar: "I ryssland finns det alltid nya källor att upptäcka"..."

Anledningen till att jag är beredd att ta just Montefiore med en nypa salt är för att han i sina källor omnämner en viss Robert Conquest, en amerikan som fick stöd av amerikanska staten för att skriva så mycket skit som möjlig om "kommunismen" i sina böcker - och kan därför inte ses som mycket annat än en vinklad propagandist.

"Att det mesta som skrivits om kommunismen är negativt kanske beror på att det IRL inte är helt lyckat? ;-) "

Du menar marxism-leninismen?

/Marukusu, upplever en känsla av frasupprepning.
 

Tell

Hero
Joined
21 Feb 2008
Messages
1,083
Ang nomenklatura.

Eventuella vänsterideologer eller kremlologer får gärna rätta mig, men var inte just inrättandet av nomenklatura (med motiveringen folket är för trögt och kontrarevolutionärt (läs dumt) för att styra sig själva) högvälborne herr Uljanovs (lenin:s) paradgren när han agiterade för revolutionen, och det som splittrade kommunisterna i menshevijker och bolshivijker?

Något om inrättandet av socialism i ett enda land och ett kommunistiskt parti som skulle vara van-gardet i den revolutionära kamopen och regera över folket tills dess att himelriket kom?
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,030
Location
Port Kad, The Rim
Simon Sebag Montefiore

I den radiointervju med SSM som jag omnämner i ett annat inlägg, berättade han att han får ta en del osaklig kritik från vänsterhåll.
-- Men jag har ingen politisk agenda, sade han, jag är inte med i någon politisk rörelse. Jag är en historiker som strävar efter att göra ett bra arbete.

AFAIK har SSM gott rykte "i branschen."
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Democracy through violence

Fast ärligt talat, ge lite heder åt Marukusu som inte försökte skönskriva kommunismen.

Dessutom - många av vår tids västdemokratiers framkomst kan beskrivas på nästan identiska sätt: en fötryckt klass tar till vapen, kastar ut den rådande eliten, begår massmord och utrensningar och får problem med egoistiska och makthungriga människor som söker makt. Det är mer eller mindre en exakt beskrivning av exempelvis franska revolutionen.

Demokratier byggs ju ständigt på krig och invasion, as we speak, så det är inte nödvändigtvis ett dåligt betyg för samhällsformen i sig. Eller hur?
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Ähum...

"(med ursäkt för radikalt språkbruk, men eftersom du efter valet nämnde att du är vänstersympatisör, och sådana i gemen har svårt att acceptera att världen inte är som marx teorier)"

I egenskap av vänstersympatisör så kan jag inte undgå att känna en viss nedlåtande syn riktad mot personer med just vänsteråskådningar i ovanstående citat.

Annars, ser till övriga inlägg i denna tråd så skulle jag vilja hävda att det snarare är högersympatisörerna som skrivit här snarare än vänsterfolket som är de mest envisa kämparna.

...och på vilket sätt är världen inte som Marx' teorier? Är världen i stort månne inte kapitalistisk och baserad på samhällsklasser? Kan du med gott samvete säga att det finns folk som inte missgynnas av den rådande samhällsordningen?

/Marukusu, vid profetens skägg.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,030
Location
Port Kad, The Rim
Re: Democracy through violence

Fast ärligt talat, ge lite heder åt Marukusu som inte försökte skönskriva kommunismen.
Det var ju det jag gjorde. :gremconfused: Jag prisade ju hans sammanfattande beskrivning med betyget 16 på en 18-gradig BRP-skala.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Re: Ähum...

Kan du med gott samvete säga att det finns folk som inte missgynnas av den rådande samhällsordningen?
När du formulerar det så... svar ja. :gremsmile: Det finns massor med folk som inte missgynnas. Faktum är att de gynnas! Men de bor sällan i Afrika :gremwink:
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Re: Simon Sebag Montefiore

"I den radiointervju med SSM som jag omnämner i ett annat inlägg, berättade han att han får ta en del osaklig kritik från vänsterhåll.
-- Men jag har ingen politisk agenda, sade han, jag är inte med i någon politisk rörelse. Jag är en historiker som strävar efter att göra ett bra arbete.
"

Jag säger inte att allt information som kommer vänsterifrån är sann. Jag hävdar dock att man i största möjliga mån bör använda sig av fakta som i största möjliga mån är opartisk.

"AFAIK har SSM gott rykte "i branschen." "

En bransch som de facto ägs av rika antikommunister. Jag hoppas att du förstår min misstänksamhet gentemot det mesta som publiceras.

/Marukusu, saltar en nypa.
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Re: Ähum...

"När du formulerar det så... svar ja. Det finns massor med folk som inte missgynnas. Faktum är att de gynnas!"

Ok, jag medger att det var dåligt formulerat... :gremtongue:
Med "folk" menade jag arbetare, människor som tvingas sälja sin arbetskraft i utbyte mot pengar och därmed överlevnad.

/Marukusu, vrickar fingrarna.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
8,030
Location
Port Kad, The Rim
Re: Simon Sebag Montefiore

En bransch som de facto ägs av rika antikommunister. Jag hoppas att du förstår min misstänksamhet gentemot det mesta som publiceras.
Ägs den akademiska "branschen" av rika antikommunister? :gremconfused: Varför har jag inte fått några feta uppdrag av dem? Shit, världen är orättvis.
 
Top