Re: Tack så mycket Dnalor! [Edit]
Klimathotet kommer inte att avvärjas av att en jeppe i Södertälje ändrar livsstil. [...] Utbilda dig, ta reda på vilka hoten är och vad som behöver göras, och verka sedan politiskt för att detta ska genomföras.
Det är på den här punkten ditt resonemang felar. Lika lite som klimatet kan ändras av att en jeppe i Södertälje ändrar livsstil, så kan det
politiska klimatet ändras av att en jeppe i Linköping verkar politiskt.
Det här påminner alltså om ett Cassandrasyndrom; genom att informera dig om klimathotet som väntar oss så har du drabbats av en så resignerande insikt att du inte förmår övertyga någon genom att berätta om framtiden. Du blir frustrerad och detta minskar bara dina chanser att inspirera till förändring.
Du kan inte å ena sidan berätta om hur hopplöst det är att ändra framtiden, och å andra sidan hoppas kunna påverka den. PR fungerar inte så. Vill du kunna åstadkomma förändring politiskt sett så måste du ha ett positivt, hoppfullt budskap.
Om sanningen är att en grupp på femtio människor enbart kan åstadkomma förändring om
samtliga engagerar sig i en fråga - då måste du paradoxalt nog få dem att tro att de
var och en för sig kan åstadkomma något. Visst är det tekniskt sett en "lögn" - men det är så det fungerar. Vanlig logik har ingen plats i fångarnas dilemma, vilket du säkert känner till.
---
Så du måste börja tänka pragmatiskt: Visst är det fucking useless att enskilda jeppar börjar samåka till jobbet eller att de byter kylskåp - detta vet du - men jag
garanterar dig att tvättmedelsreklamen som säger att det kan bli rent även om man tvättar på låg energi gör
större politisk inverkan än vad en frustrerad akademiker som pratar Heidegger-smurfiska om hur hopplös vår situation är, någonsin kommer kunna göra.
Tänk pragmatiskt. Om du tänker efter så håller du säkert med om att frågan inte handlar om det ideella värdet av att vara uppriktig - utan om att avvärja klimathotet. Och problemet är att du kommer misslyckas med det sistnämnda genom att vara så där frustrerat och bittert uppriktig.
Vill du åstadkomma politisk förändring så måste du börja tänka som en PR-makare. Som PR-makare kan det vara mycket klokt att exempelvis väcka intresse för ett förbud av hemelektronik med standby-läge. Även om du
egentligen vet att energiförbrukningen för dylika är minimal, så skulle du med en sådan fråga väcka folks medvetande för miljöfrågor i deras omedelbara vardag och i deras konsumtion. Det är
sådana saker som startar folkrörelser och som kan leda till verkligt viktiga förändringar. (Jämför exempelvis med det där korsettförbudet som jänkarna införde under första världskriget - det handlade om mer än blott stålet i sig.)
Så: Mera PR, gode Dnalor! I vart fall om du
verkligen vill åstadkomma någon förändring. Om vad du vill däremot är att kunna säga "nå? vad var det jag
sa?" efter att the shit has gone down, då skall du fortsätta som du gör nu.