Nekromanti Tro vs Vetenskap

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Skev symmetri?

"vetenskapsargumentet" ger mer respekt för att det går att bevisa, och att bevisen går att upprepa. Om det är sund vetenskap. Du vet "verklighet".. :gremgrin:
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Walium ona...agerar

jag är övertygad om att det mesta folk upplever som övernaturligt (att vissa ser spöket, bara för att ta ett enkelt exempel) förr eller senare kommer förklaras vetenskapligt. Och då kommer folk säga "jamen såklart är det så" och ingen kommer förstå hur man kunde tro på det där gamla tjafset*. Får man hoppas i alla fall. Det finns ju fortfarande folk som tror att Jorden är under tiotusen år, osv. Trots tonvis av bevis på motsatsen.

*Ungefär som att blixtarna inte är smidda av en halt gud och kastas av en gudakung...
 

Saxifrage

Hero
Joined
7 May 2003
Messages
1,561
Location
Stockholm
Re: Walium ona...agerar

Jag är alltså korkad, oinsatt och därmed en tämligen ordinär människa.

Och det sköna är att världen till större delen består av sådana som dig! :gremgrin:

Min blinda och tämligen okomplicerade tilltro till att allting säkert fungerar vare sig jag förstår mig på det eller inte, skiljer sig inte särskilt mycket ifrån en kristens tilltro (---)

Fast det finns en viktig skillnad här. De gudomliga förklaringarna har, som jag ser det, inget egenvärde utan syftar till att bära fram ett normsystem. Att du tror på att klipska vetenskapare kan förklara hur världen är beskaffad gör inte i sig att du köper ett förhållningssätt till livet. Men när man har köpt att Gud drar i trådarna brukar det följa med en uppfattning om hur vi skall leva också: inte ha sex före äktenskapet, inte vara gay, etc etc. Dvs, köper du världsbilden så köper du också ett knippe värderingar. Något motsvarande finns inte i din "tro" på vetenskapen.
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
10,202
Location
The Culture
Re: Räknefrågor

Gurgeh uttryckte sig lite spetsat mot människor som jag betecknar som trasiga; som sökt sig till religioner för att få såväl enkla som smickrande svar på frågor som övergår deras förstånd, och jag ansåg detta vara obefogat, då det i min mening är att sparka på de som ligger.
Märkligt nog har jag en lite högre uppfattning om dem än du. :gremwink:

/tobias
 

Saxifrage

Hero
Joined
7 May 2003
Messages
1,561
Location
Stockholm
Re: Räknefrågor

För övrigt så har jag hur stark värdehierarkisk världsåskådning som helst. Alla vet ju exempelvis att de på Forge har lutande mustascher och luktar våta manchesterbyxor.

Hell yeah! Och alla d20-spelare är morsgrisar som runkar till Lilla Sjöjungfrun.

Sure, det är elakt att stampa på trasiga människor. Men jag stampar gärna på de sim utnyttjar trasiga människor. Och dit räknar jag tyvärr många religiösa ledarfigurer.
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Räknefrågor

samma här.. jag har ju läst teologi med jesuiter som lärare, och de är inga dumskallar.. men de tänker annorlunda. På ett älderdomligt allegoriskt sätt, eller hur man ska uttrycka det.
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Walium ona...agerar

Men när man har köpt att Gud drar i trådarna brukar det följa med en uppfattning om hur vi skall leva också: inte ha sex före äktenskapet, inte vara gay, etc etc. Dvs, köper du världsbilden så köper du också ett knippe värderingar. Något motsvarande finns inte i din "tro" på vetenskapen.
Det är därför det är så skönt att vara ateist. Man är fri. :gremlaugh:
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Var då?

Här:

Tyvärr är "andlig" en eufemism för "hittar på dåliga fantasyberättelser och tror att de är på riktigt".
Osakligt guilt by association-argument. Fullkomligt ovetenskapligt. Ett logiskt felslut.

Den kombineras ofta med en olustig von oben-attityd:
Osakligt guilt by association-argument. Det är som att säga att vetenskapen ofta kombineras med ett hänsynslöst förhållande till djur (eller judar, i Mengeles tappning). Det har inget i en diskussion om andlighet i sig att göra. Dessutom är det en oförnuftig självmotsägelse, eftersom det du själv skriver knappast kan kallas för ödmjukt.

"Eftersom jag inte bara har hittat på det här flummet, utan dessutom brister så i självkritik att jag tror att mina påhitt är på riktigt, är jag en lite bättre och 'andligare' människa än ni andra. Just nu befinner ni er på en annan 'andlig' nivå än jag, men en dag kanske ni kan lura er själva lika grovt som jag och vi kan alla förenas i den kosmiska knuten."
Halmdocka. Att argumentera mot påhittade meningsmotståndare har inget i en verkligt vetenskaplig diskussion att göra.

Det enda "andlighet" har tillfört samhället är ett antal dåliga tv-program där "andliga" personer vallas runt av okritiska journalister och misslyckas med att lösa mordfall och/eller förutsäga framtiden.
Det här är faktiskt ett helt ovetenskapligt uttalande. Dels är det bevisligen fel, och det finns hur mycket belägg som helst som kan vittna om hur andlighet haft positiv påverkan på massor av människors liv. Inte bara runt enskilda individer, utan också kring en hel del allmän forskning, såsom exempelvis kryptografin (där muslimernas bokstav-för-bokstav-analys av koranen inledningsvis var ett helt ovetenskapligt företag, och där man inte hade minsta lilla vetenskapliga anledning att påbörja insamlandet av data - utan strikt andliga drivkrafter)

På många sätt kan man argumentera för att delar av andlighet bidragit med ycket mer än exempelvis forskningen kring svarta hål, M-teorier och supersträngar, som inte ens givit oss några roliga TV-program att göra narr av.

Sådana småsaker står sig ju ganska slätt jämfört med förmågan att lista ut att jag vill ha kontakt med en manlig släkting vars namn börjar på J och som verkligen saknar mig...
Von Oben, som sagt...
Den vetenskapliga metoden har inget utrymme för dylikt raljerande, så nu är det allt din vetenskapsreligion som talar.

Kort sagt, så finns det inget vetenskapligt alls med någonting du skrivit. Ord för ord så är det blott idel fundamentalism, lögner, logiska felslut och villfarelser.
 

ro83rt

Swordsman
Joined
24 Sep 2001
Messages
646
Location
Vallentuna
Re: Inte någon

tja, "de flesta" religösa har nog knappast lämnat det bakom sig.. tvärtom verkar ju de mer "back to the book-religösa" vara på frammarsch nuförtiden. Men märk väl att jag i huvudsak talar om västerländska religösa nu, jag har mindre problem med buddhism till exempel, som saknar gudar.. även om jag inte tror på den.

Det du beskriver än nog mer svensk "jag tror på något"-religion.
Jag beskriver inte någon religion alls utan andlighet och gudsuppfattning generellt. Det finns i alla religioner. Det finns heller inget alls som pekar på att bokstravtroende är på frammarsch. Snarare så har fler "sverige-religiösa" börjat anse att det finns en abstrakt gudomlighet. Dessutom finns självklart "sökarna" alltså de som far runt och testar allt.

Sedan så finns det "gudar" även i Buddhism. Den Buddhism du talar om är en västerländsk skapelse och liknar den den glorifierade uppfattning vi har om t.ex. naturfolk. Det vill säga att de är mer äkta, inte försöker pracka på andra sin religion, har visa gubbar som säger smarta saker, är fredliga samt några andra egenskaper. Allt det där är givetvis helt missvisande.

Dessutom så klumpar du ihop "tro" och "religion" hela tiden. Det är två skilda saker i den här diskussionen. Du lägger hela bevisbördan för de som har en tro. De vet att gud finns, varför ska de bevisa det för dig enligt dina principer för att ha rätt? Det är en väldigt förtryckande inställning.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Räknefrågor

Om Nestlé lurar mödrar i tredje världen att deras mjölkpulver är bättre än amning, ska jag då bara konstatera "vilka puckon!", eller ska jag berätta för de vad jag tror är bättre?
Men det är ju just det jag säger: Du skall berätta vad du tror och varför - och det räcker. Om du verkligen tror att det du presenterar besitter någon fördel över det Nestlé säger, så behöver du inte kalla dem puckon.

Det är enbart om man tvivlar på nyttan av det man tror på som man har anledning att raljera och klanka ner på oliktänkande.

Verklig nytta rättfärdigar sig själv. Sitter man på sanningen så behöver man inte ljuga för att presentera sitt budskap. Det är enbart när man har fel som man har anledning att ta till sådana knep.

---

Det här ligger på gränsen till frågeställningar i stil med "amen, ska man bara lägga sig på rygg och digga läget när en skola lär ut idiotiska saker till barnen? Får man aldrig höja rösten eller raljera, för att göra motstånd mot förtryck eller misinformation?"

...men det är en fråga om huruvida ändamålen kan helga medlen, och det är en etisk diskussion. Då måste vi ta till våra åskådningar i alla fall, eftersom vetenskapen (så vitt vi vet) inte säger någonting om saken.
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
10,202
Location
The Culture
Re: Var då?

Det är hur man ställer sig till fakta som avgör om man har en vetenskaplig grundsyn, inte hur raljant man skriver forumsinlägg.

/tobias
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Inte någon

Varför de ska bevisa det? Jo för att de påstår att Gud har en åsikt om hur JAG ska leva mitt liv. Och gärna vill lagstifta om det.

Om det bara var levnadregler som var en privatsak så OK, men nu är det sällan det. Vad de gör på sin kammare struntar jag i.

Men många religösa anser att de har mer rätt än mig just för att de har Gud på sin sida, och att det gudomliga står över mänskliga lagar. DET är ett problem.

Givetvis är bokstavstroendet på frammarch... Kolla i USA. bara för att ta ett avskräckande exempel. Och jag upplever det som mycket vanligare nu i Sverige än för 30 år sen.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Räknefrågor

Men jag stampar gärna på de sim utnyttjar trasiga människor
Det är bra att du tar upp den här sidan av diskussionen (jag försökte faktiskt gömma den), men jag tycker att vi är ute på farlig mark här.

Om en ovetande person blir glad av att köpa en drömfångare, har försäljaren då lurat personen? Vi vet att det saknas belägg för att drömfångaren skulle fungera, men kvalificerar det därmed automatiskt som utnyttjande?

Var går gränsen?

Jag personligen tycker att gränsen går när man låtsas om att ens åskådningsmumbojumbo besitter vetenskapliga kvaliteter. Såsom om jag skulle sälja homeopatiskt vatten och säga att det har vetenskapligt bevisad effekt.

Sånt fördömer jag personligen, men i all riktighet så skulle dessa kvacksalvare faktiskt kunna argumentera för att det är en del av placebo-effekten. Precis såsom sockerpiller gör större effekt när de är stora och färggranna piller, så kan de mena att påståendena om vetenskaplighet bara är samma typ av kosmetika. Och om det gör att folk mår bättre, vad är det då för fel med det?

Då har det blivit en etisk diskussion igen; är det rätt att ljuga för att göra människor friskare? Vetenskapen kan inte förse oss med svar.

Så... För all del, vi kan gärna stampa på vilka vi än vill, men vi bör inte ha några illusioner om att vi är vetenskapliga medan vi gör det. Den vetenskapliga metoden rättfärdigar inga sådana tilltag.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Var då?

Det är hur man ställer sig till fakta som avgör om man har en vetenskaplig grundsyn, inte hur raljant man skriver forumsinlägg.
Då är du både troende och har en vetenskaplig grundsyn. Troende när du skriver inlägg, och vetenskaplig när du förhåller dig till fakta.

(PS: Den vetenskapliga metoden förhåller sig till etablerad fakta på ungefär samma sätt som de andliga gör (=genom att ifrågasätta den, eller söka integrera den i ens hypoteser), däremot skiljer de sig förstås åt markant i sätten som de anskaffar nya fakta)
 

Lindenius

Swashbuckler
Joined
10 Jun 2003
Messages
1,896
Location
Umeå
Re: Inte någon

Men många religösa anser att de har mer rätt än mig just för att de har Gud på sin sida, och att det gudomliga står över mänskliga lagar. DET är ett problem.
Många vetenskapstroende anser att de har mer rätt än mig för att de har Vetenskapen på sin sida och att forskning står över mänskliga lagar. DET är ett problem.

//erik. buhuuuu, men det är ju skillnad för vetenskapen har ju rätt, buhhuuuuu.
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Inte någon

vetenskapen står delvis till grund för mänskliga lagar. Tyvärr för lite i vissa håll i världen, där man snarare skriver sina lagar efter "that good old time religion". Religionen gör att lagar lätt bara blir hämnd, öga för öga osv.

VILKA problem skulle det vara med att använda vetenskapligt kunnade när man skriver lagar? Kom med nåt exempel tack.
 

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
Re: Walium ona...agerar

Något motsvarande finns inte i din "tro" på vetenskapen.
Men något motsvarande finns inte i tron på diverse nyandliga spådoms- och läkemetoder heller. Många nyandliga förståsigpåare, vad de nu kallar sig, har ett normsystem (ofta ganska sunkig "envar sin lyckas smed" av slemmigt jänkarsnitt), men det spelar inte nödvändigtvis särskilt stor roll för den som lånar en bok om reiki-healing eller feng shui på Arvidsjaurs bibliotek.

Detsamma gäller för övrigt annan magi (för det är magi det rör sig om). Den behöver inte vara knuten till ett normsystem, det är baserat på samma sorts tro som walium hänvisar till.

Erik
 
Top