Bättre speltermer, förslag och idéer

Oldtimer

Slava Ukraini!
Joined
5 Feb 2002
Messages
4,406
Location
Göteborg, Lindome
Jag är inte överens med ett helt gäng av de gamla etablerade svenska rollspelstermerna.
Då syftar jag inte på teoretiska begrepp och liknande (men få inte i gång mig ang nonsensebegrepp som exempelvs fisktank, men det är en annan tråd), utan lite mindre kontroversiella saker som typ rollperson eller kroppspoäng.

Det finns flera sådana ord och begrepp jag gärna skulle hitta bättre benämningar för, några exempel:

Rollperson - Konstigt ord, jag skulle föredra spelarkaraktär

Grundegenskaper - Skippa grund, det räcker väl med egenskaper

Kroppspoäng - Det låter som vi har en skönhetstävling, jag föredrar Hälsa eller möjligtvis Hälsopoäng

Mitt värsta exempel är nog spelledarperson/er, men det kommer jag tyvärr inte på en bättre term för såhär på rak arm. Men det är ett gräsligt ord att både säga och skriva.

Har ni några begreppsmässiga pet-peeves när det kommer till det svenska rollspelsspråket?
Vad gäller dina tre exempel så använder jag (från vår översättning av D&D):
Rollfigur
Grundegenskaper
Livspoäng


Jag kan hålla med om att "Grund-" kanske är ett onödigt prefix, men vi ville hålla det öppet för andra sorters egenskaper.
 
Joined
20 Oct 2023
Messages
328
Franskan använder order "personnage", vilket också finns i svenskan som "personage", en synonym till "person". Så vill man låta ball och undvika att använda fiendespråket så kan man ju prata om sin personage. Men jag ser inget fel på "rollperson", som jag tycker är en utmärkt term.

EDIT: Just det, "rollfigur" finns ju också, som @Skarpskytten nämner. Det är riktigt bra.
Jag är medveten om att ordet "karaktär" i den engelska betydelsen har nästlat sig in i vardagssvenska.

Svensk ordbok (som ni väl alla följer troget) har dock inte accepterat detta, utan skriver (2021):



Så jag håller med @Genesis här. En spelare kan ha bra eller dålig karaktär, men en spelare kan inte ha en karaktär (bra eller dålig), utan en rollfigur.
Det verkar som att det är min egen tvåspråkighet och som bråkar med mig här, då jag är (nästan) lika uppväxt med engelska som svenska så trodde jag det vart bortom allt tvivel att orden karaktär och character användes på exakt samma sätt.

Mitt främsta problem med begreppet är dock inte användandet av orden karaktär vs person utan orden roll vs spelare.
Alla fiktiva personer som förekommer i rollspel är rollpersoner, men enbart vissa tillhör spelarna. Så är det viktigt att undvika anglicismer skulle jag isåfall föredra spelarperson framför rollperson.
Det, eller så inser vi att slaget mot att begreppet karaktär används på samma sätt som engelskans character ändå är förlorat :)

Men jag är egentligen mer nyfiken på vilka andra begrepp folk eventuellt är osams med, och varför!


Sen vill jag ju gärna se ett flamewar här på WRNU om varför fisktank är ett "nonsensbegrepp". Skriver upp det på min önskelista till tomten!
Det vill jag med, men inte i denna tråden!
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
10,070
Location
The Culture
Rollperson - Konstigt ord, jag skulle föredra spelarkaraktär
Jag tycker att det är "person" som är helt onödigt här. Om jag skrev klart ett spel idag så skulle det bara heta "roll".

(Om man talar om skådespelare så talar man ju om rollen hen spelar, inte rollpersonen, så gör på samma sätt när det gäller rollspel.)
 

Hägerstrand

Tror fortfarande på 7WA
Joined
2 Dec 2022
Messages
1,312
Jag är medveten om att ordet "karaktär" i den engelska betydelsen har nästlat sig in i vardagssvenska.
Betydelsen av karaktär som något man är (snarare än något man har/besitter) är väl ingen nymodighet när det används i negativ bemärkelse? ”Han är en jävla karaktär”
 

Skarpskytten

Ödestyngd världsvandrare
Joined
18 May 2007
Messages
6,131
Location
Omfalos
Jag tycker att det är "person" som är helt onödigt här. Om jag skrev klart ett spel idag så skulle det bara heta "roll".

(Om man talar om skådespelare så talar man ju om rollen hen spelar, inte rollpersonen, så gör på samma sätt när det gäller rollspel.)
ja, det kan jag hålla med om. Rollfigur är ett alternativ.
 

Selly

Level 5 Laser Lotus
Joined
10 Apr 2001
Messages
1,453
Location
Stockholm
Vart kommer svengelskan in menar du?
Det gör den inte, men den här karusellen dyker upp lite då och då med ojämna mellanrum. :gremsmile:

Men faktum är ju att »karaktär« i bemärkelsen rollfigur användes i svenskan från mitten av 1700-talet fram till åtminstone 1924. Det är möjligt att någon form av uppehåll ägde rum efter det, varvid betydelsen trillat ur listan i SO, men eftersom ordet användes på det här sättet i över 150 år, och eftersom man gjort så igen de senaste 30–40 åren eller vad det nu kan vara, så får det nog anses vara helt kromulent vid det här laget – alldeles oavsett om ordet tog en paus under kalla kriget eller inte.

Med det sagt så tycker jag ändå att »rollfigur« är bäst, för det är ju det man oftast använder om liknande fenomen i andra sammanhang. Bara »roll« känns för korthugget, but that's just, like, my opinion, man.
 
Joined
20 Oct 2023
Messages
328
Jag gillar beskrivande benämningar som säger vad de syftar på utan att man behöver anstränga sig. Rollfigur, roll och rollperson ger mig det.
Det gillar jag med, det är därför jag ogillar begreppet rollperson, jag tycker det är för otydligt och vagt.
Engelskans Player Character är tydligare och enklare att förstå. Det är spelarens karaktär (karaktär här då aglicismformen av begreppet). Rakt och tydligt.
 
Top