Krickdala Krickdala universitet och annat grubbel.

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
767
Inspirerad av tråden om allmogebyn: frågor om själva Krickdala.

Stad med 1700-talskänsla. Befolkad av antropomorfiska smådjur. Tekonologin är nog 1800-tal vad gäller vissa saker: det finns järnväg, urmakare, fotografer, och två eller tre aeronautiska pionjärer som testar sina rangliga flygfarkoster på de blåsiga ängarna söderut.

Det finns ingen tung industri, men textiler framställs av mekaniserade vävstolar som drivs av vattenkraft eller av väderkvarnar. Vad kan det finnas mer för halvmekanisk industri kring floden? Och betyder det att det måste finnas dammar och slussar och sånt? Vad fanns samtidigt som de första mekaniska vävstolarna?

Det finns ett universitet, som jag egentligen vill ha så litet som möjligt. Hur många professorer och dekaner, eller vad det kan tänkas heta, och hur många elever, behövs för att det ändå ska känna som ett universitet och inte som en medeltida inrättning med en lärd som undervisar en krets sökare? Och vad lär man sig på ett universitet på 1700-talet? Gamla utdöda språk, garanterat, för mins en av professorerna har gått i lära hos korparna uppe i bergen i öster. Filosofi. Matematik. Historia och geografi, så förvanskad att den mest duger till att illustrera hur isolerat Krickdala är, och hur lite smådjuren egentligen vet om världen bortom landsvägens krök. Nåt mer? Alkemi, kanske, i någon rätt dum och omagisk variant i så fall.

Ute på landsbygden finns gods och gårdar men även små fattiga torp, och där finns nog en och annan svulten stackars sorkfamilj som går med kurrande magar i lappade kläder, men i själva Krickdala finns ingen slum med öppna kloaker och sot och Bellman Noirskt elände — det är pastoralromantik, Studio Ghibli-känsla, ljus sagovärld, så jag tänker att de fattigaste i själva Krickdala är sotare, skomakare, fattiga glasblåsare. Eller? Vad är de annars?

Staden har vuxit fram kring en mystiskt herrgård, där en sorts häxa lever, så det finns ingen stadsmur, inga tullar, etc, men en företagsam och framsynt filur i det inte alltför avlägsna förflutna satte igång med att bygga en mur norrut, mot storskogen till, men inte kom särskilt långt, och planerade att staden skulle vara rätt liten, så nu finns ett kvarter som heter Kornelismur. Kanske är detta kvarter, där ett halvdussin familjer råttor och möss bor inträngda ett sönderfallande vakttorn och ett ofärdigt stycke av själva muren, det närmsta slum man kommer. Och de är — vad? Jag vill som sagt helst hålla mig ifrån att ha kloakarbetare och latrinskötare och sånt. Nån sorts gatsopare, kan ju funka, men fanns det på 1700-talet? Säljer de ved som de samlar ute på landsbygden? Det verkar inte heller rimligt.

Hur många invånare kan en sån här stad tänkas ha? Tusen? Är det för mycket? Allt känns för mycket för mig, för jag tänkte mig Krickdala som en liten by först, men då är det så mycket som inte kan finnas — universitet etc., och jag vill ju dessutom att det ska kännas som att Rollpersonerna, med sina sällsamma förmågor, inte utgör liksom… femtio procent av befolkningen, utan att själva Krickdala känns rätt vanligt och alldagligt. Men jag vet inte. Jag har kollat några svenska städers invånarantal år 1800 som grov referens. Fullt möjligt att de inte stämmer eller mäter enligt samma parametrar. Ungefärliga tal. Alla dessa känns i högsta laget för mig:

Växjö: 1000
Lund: 3000
Norrköping: 8000

Säg att det finns (a) möss och råttor, (b) katter, (c) kaniner, (d) vesslor och rävar och grävligar, och kanske (e) andra — mullvadar, fladdermöss, lemurer. Finns det då tusen invånare blir det runt 200 av varje kategori. Om de lever i flergenerationsfamiljer om typ tio, femton individer, är det runt femton familjer av varje kategori; bor de modernare, som par med ett par tre fyra ungar, blir det ju många fler familjer. Det är kanske lagon?

Och egentligen tycker jag att all världsinformation bör komma som slumptabeller. För Krickdala till exempel:

Märkligheter i trädgårdar

- Glasburkar med insamlade eldflugor på grindstolparna.

- Man måste ta sig igenom en liten labyrint av rosenbuskar innan man når ytterdörren. Det är förstås ett försök att härma Blå Herrgårdens trädgård. Ägaren vattnar buskarna med blå färg, så att rosorna, som egentligen är vita, faktiskt antar en underbar nyans av himmelsblått.

- En liten trädgårdsdamm där en vit, vacker fisk bor i det gröna vattnet.

- Färgade lyktor av handblåst glas i träden.

- En liten karusell där två barn kan rida på vackert målade trähästar, runt, runt, står överväxt av ogräs i ett hörn i trädgården.

- En vackert skulpterad skål av granit eller marmor, ur vilken fjärilar dricker honungsvatten.

- En kråka bor i ett hål i ett träd. Kråkan tycker om att spela ett schackliknande spel från östern, där man flyttar små vita och svarta stenar i allt vidare koncentriska cirklar. Ett parti som kråkan spelat med husets ägare ligger halvspelat på trädgårdbordet. Kråkan kan förstås tala. Den är oförskämd, och bara intresserad av lekar, vadslagning, tävlingar.

- Ett växthus där ägaren med stor möda har lyckats odla ett citronträd. Doften är underbar där inne.

- Klingande vindspel i träden.

- En slingerväxt med vackra blommor klättrar i ett stort, blått vagnshjul som lutar mot husets södervägg.

*

Märkligheter inomhus

- Ett av fönstren är en mosaik av gammalt glas, mest i nyanser av grönt och brunt. En tidigare ägare samlade in glasskärvorna under sina resor. En av skärnorna är förtrollad; när kvällssolen faller genom den får den en skenbild av ett av österns palats, med kupoler och höra torn, att framträda i tomma luften. Skenbilden är tredimensionell och rör sig — tranor kretsar kring tinnarna, försvinner, och dyker upp igen.

Etc.
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,978
Location
Barcelona
Det finns ett universitet, som jag egentligen vill ha så litet som möjligt. Hur många professorer och dekaner, eller vad det kan tänkas heta, och hur många elever, behövs för att det ändå ska känna som ett universitet och inte som en medeltida inrättning med en lärd som undervisar en krets sökare? Och vad lär man sig på ett universitet på 1700-talet? Gamla utdöda språk, garanterat, för mins en av professorerna har gått i lära hos korparna uppe i bergen i öster. Filosofi. Matematik. Historia och geografi, så förvanskad att den mest duger till att illustrera hur isolerat Krickdala är, och hur lite smådjuren egentligen vet om världen bortom landsvägens krök. Nåt mer? Alkemi, kanske, i någon rätt dum och omagisk variant i så fall.
Det traditionella universitetet bygger ju på en uppdelning i fyra fakulteter: teologisk, juridisk, medicinsk och filosofisk. Den sista omfattar många saker som vi inte tänker på som "filosofi" idag, som retorik, matematik, fysik, etc.

Vet inte hur stort behov Krickdalaborna har av präster och advokater, men läkare lär de ju behöva?

Man kan väl tänka sig en professor per ämne och så lite hangarounds, docenter och liknande. Professorerna väljer antagligen dekan och rektor ur sina egna led.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
767
Fakulteter. Underbart ord. Kan man tänka sig en medicinsk och en filosofisk fakultet och sen en fakultet som liknar teologi men inte sysslar med läran om Gud, eftersom det liksom i Narnia saknas ”religion”, men som istället sysslar med läran om de yttersta och flummigare tingen, fast ändå i en mer konkret bemärkelse än teologi, dvs de studerar skimret, kardinaldjurens och månpalatsets framträdande i folklore och sägner, och dessa fenomens eventuella verklighet, och eventuellt sådant som ursotet och skuggvärldarna och gluporna och älvorna. Det hade nästan kunnat heta eskatologiska fakulteten, fast det har för mycket kyrkligt bagage. Praeterlogiska fakulteten?

Krepuskologiska fakulteten
Lykoriologiska fakulteten
Aklylogiska fakulteten

Gud, det är ett spel för min dotter, är ju tanken, vilket jag ständigt måste påminna mig själv om. Kanske skippa latinet och grekiskan och kalla den för skymningsfakulteten, helt enkelt? Hmmm. Coraxologiska fakulteten låter nog dumt, och kraxologiska fakulteten blir för mycket trams, men jag gillar eventuellt att de som grundlagt den här fakulteten anser att det de studerar är en vetenskap som de har fått i arv från korparna, eller som ÄR korparnas vetenskap, så att säga. Jag har ju en idé om att korparna har ett eget universitet i bergen i öster, dit de ibland bjuder in särskild begåvade studenter ifrån Krickdala, för att dessa ska lära sig — ja, vad? Utdöda språk, etikett på gravplatser, sedan länge utdöda imperiers arvsrätt och juridik. Sådant trevligt och meningsfullt.

Så tre professorer, ett par doktorer, licentiater, adjunkter, kandidater. En handfull studenter per fakultet och årskull. Lagom för att hålla till i nån gammal dragig stenbyggnad av kråkslottsmodell, med innergård och tinnar och torn.

Jag tror för övrigt att ”Akademiker” behöver bli en möjlig sysselsättning...

Men alltså vad gör de efter att de är klara på universitetet? Ett par läkare, en och annan filosof och arkitekt och författare, men resten? På sjutton, artonhundratalet?
 
Last edited:

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,818
Location
Stockholm
Du vill läsa allt illustrerat av Elsa Beskow, och nog se Nötknäpparen, eller Petter och Lotta firar Jul baletten inspirerat av hennes böcker.


Ute på landsbygden finns gods och gårdar men även små fattiga torp,
Staden är omgiven av landsbygden. Fält och betesmark omringar den som en sjö omringar en ö. Sedan finns byar och enskilda små gårdar här och där längs de olika vägarna.

så jag tänker att de fattigaste i själva Krickdala är sotare, skomakare, fattiga glasblåsare. Eller? Vad är de annars?
Tjänstefolk (för person, hushåll eller verksamhet), daglönare, backstusittare, statare, "reparatörer" (folk som inte är makare utan bara flikare - även om vi här har någon med egen verksamhet), gårdfarihandlare,

Glasblåsare och skomakare är riktiga hantverkare, folk med status. De kan kan vara fattiga men det kan adelsmän ju också vara (knapadel är ju ett begrepp).

(c) kaniner, (d) vesslor och rävar och grävligar,
Det här gör att Staden inte bara borde växa uppåt utan nedåt. Med vissa hus havande tre-fyra källarvåningar där djurfolk som bor i håller och grytt trivs.
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,818
Location
Stockholm
Stad med 1700-talskänsla. Befolkad av antropomorfiska smådjur. Tekonologin är nog 1800-tal vad gäller vissa saker: det finns järnväg, urmakare, fotografer, och två eller tre aeronautiska pionjärer som testar sina rangliga flygfarkoster på de blåsiga ängarna söderut.
Tita om Bumbibjörnarna för idéer på passande alternativ teknologi.

Kaffe eller te? av Per Demervall är nog lite svår att få tag på men borde kunna lånas genom biblioteksväsendet, den har en hel del "fanns det redan då" grejer som kan vara av intresse o är barntillåten Bellman utan noir.

Susar i säven, illustrerade böcker och animerat (tecknat eller dockor) för tv/film är nog också bra inspiration för vad som finns.

Har du glasblåsare och ett universitet i samma område borde naturvetenskapliga fakulteten (eller liknande) syssla med alkemi/kemi eftersom de så lätt får tag i de glasbehållare som behövs för sådant. Detta gör även att det nog finns en "andrahandsmarknad" rörande kemiska preparat som de skapar som en del av utbildningen eller studenter gör efter lektionerna som ett sätt att känna lite extra.
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,818
Location
Stockholm
Universitet stad innebär att du har en massa ungdomar/unga vuxna. Folk kommer långväga ifrån för att studera, utländska studenter är nog inget folk höjer på ögonbrynen för.
 

Oscar Silferstjerna

Doktor Snuggles urmakare
Joined
28 Nov 2006
Messages
2,684
Location
Nirvana
Borde det inte finnas astronomer på universitetet? Vad jag förstår spelar fenomen på himlen en viss roll. Då kan man också tänka sig ett observatorium eller åtminstone ett teleskop. Det finns ju redan kameror med någon form av linser, så optik existerar. Och då antagligen också glasögon, monoklar (ja!) och förstoringsglas.

Funderar också på fjärilar och kanske även andra insekter. Nog borde någon studera även dem? Och kanske även samla dem med hov? En stor fjärilssamling skulle kunna finnas till beskådan på universitetet. Det känns rätt, tycker jag.

Vad gäller storleken på staden - kör på det du tycker passar! Det är ju inte hyperrealistisk historisk fiktion. Dessutom fanns det ju riktigt stora städer även på 1700-talet, men jag antar att det inte riktigt är känslan av London eller Paris du är ute efter, utan mer ett förindustriellt Mumindalen i typ Sverige, eller? 1000 invånare tycker jag dock känns för lite för en universitetsstad. Lund eller Uppsala år 1800 är nog en bättre måttstock, om nu en sådan behövs.
 
Last edited:

guldfink

Hero
Joined
6 Feb 2011
Messages
1,171
Är det stämningsfullt/roligt med väldigt långa och lite omständiga namn på fakulteterna, lite för att göra en karikatyr av universitet? Typ:
  • Fakulteten för de främmande språken, förutom de som riskerar uttalarens förnuft
  • Fakulteten för de medvetna djurens kroppar och de medel, av denna värld, som påverkar dem
  • Fakulteten för det som ännu inte klivit ut i ljuset, och kanske heller aldrig kommer göra det (för varför skulle det göra det?)
  • Fakulteten för de upphöjda tankarnas resor i oändligheten
 
Last edited:

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
767
Tjänstefolk (för person, hushåll eller verksamhet), daglönare, backstusittare, statare, "reparatörer" (folk som inte är makare utan bara flikare - även om vi här har någon med egen verksamhet), gårdfarihandlare,

Glasblåsare och skomakare är riktiga hantverkare, folk med status. De kan kan vara fattiga men det kan adelsmän ju också vara (knapadel är ju ett begrepp).
Tjänstefolk såklart! Flikare är bra. Nån som lappar och lagar saker. Och så daglönare som dräller runt och gör lite blandat hantverk. Släpar och lyfter där det behövs.

Det där med glasblåsarna och skomakarna kom nog av att det finns massa sagor om fattiga glasblåsare och skomakare.

Det här gör att Staden inte bara borde växa uppåt utan nedåt. Med vissa hus havande tre-fyra källarvåningar där djurfolk som bor i håller och grytt trivs.
Väldigt bra!
Universitet stad innebär att du har en massa ungdomar/unga vuxna. Folk kommer långväga ifrån för att studera, utländska studenter är nog inget folk höjer på ögonbrynen för.
1000 invånare tycker jag dock känns för lite för en universitetsstad. Lund eller Uppsala år 1800 är nog en bättre måttstock
jag antar att det inte riktigt är känslan av London eller Paris du är ute efter, utan mer ett förindustriellt Mumindalen i typ Sverige, eller?
Jag är egentligen ute efter känslan av Fylke. Eller ja, Mumindalen. Staden där huvudpersonen bor i Det Levande Slottet är till exempel för stor. Jag vill inte ha känslan av stoj och brådska och kommers, av storstad, av att det är en stad dit folk flyttar för att de vill ha äventyr och upptäcka nya horisonter. Tvärtom. Det är en liten trygg by nästan, som möjligen har vuxit till sig de senaste hundra åren därför att en mystisk häxa har låtit bygga en stor herrgård längs flodstranden, och hon behöver konditorier och hattmakare och sånt där. Postväsende för att kunna skicka efter mystiska böcker från östern. Universitetet är alltså inte en stor del av stadens identitet, utan mer en plats där en handfull kufar håller till.
Kanske ett sågverk?
Lykttändare/brandvakter?
Sågverk är bra! Känns som att det ligger en bit utanför staden va? Kanske man flottar timmer dit, via floden. Det kan bli en mysig och ryslig äventyrsmiljö.

Angående lykttändare:

Riddare av Den Sista Gatlyktan

Det fanns en tid före gatlyktorna, då möss, sorkar, ekorrar och kaniner, måste skynda hem till när solen nuddade trädkronornas högsta grenar. Kura i mörkret, så rädda att ge ljud ifrån sig att de knappt vågade andas. Där ute i mörkret: ugglors hoande, hökars skrin, gråbens tassande i trädgårdarna.

Gatlyktorna står längs Krickdalas bygator och ganska långt ut på ängarna. Deras stadiga, alkemiska sken bländar rovfåglar och skrämmer bort vilddjur, och tack vare dem kan man strosa på romantiska höstpromenader efter jobbet, och butikerna kan hålla öppet efter solnedgången, och grannar och vänner kan dricka te och äta kakor hos varandra till sent på natten.

Ditt och dina ordensbröders jobb är att klättra upp i lyktorna och tända dem, och att dessutom se till att de dessa civilisationens och anständighetens bålverk lyser natten igenom. Med musköter och armborst och långa spjut och pilbågar och framförallt med alkemisk eld och fyrverkerier skrämmer ni bort unga, dumdristiga hökar och falkar som trots ljuset kretsar för lågt över skorstenarna, liksom de vilda djur vars ögon ibland glimmar i buskagen bortom Krickdala Äng: vargar som vandrat ner ur storskogen, flockar med vilda vesslor, namnlöst oknytt.

Du har en midnattsblå uniform med brandröda revärer och knappar i mässing.

Du kan tillverka alkemiska projektiler som du skjuter med något avståndsvapen:
- Lysraketer som sakta dalar ner över himlen och brinner med ett sällsamt sken som förblindar fåglar, men inte däggdjur, reptiler eller amfibier.
- Projektiler som ger ifrån sig rök och dimma som får alla som andas in den att hosta.
- Fyrverkerier som Lyktriddarna skjuter upp på födelsedagskalas och på midsommardansen.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
767
Kör på Hogwarts istället. 4 hus med lustiga namn. Hufflepuff och Gryffindor. Om det ska vara barnvänligt.
Är det stämningsfullt/roligt med väldigt långa och lite omständiga namn på fakulteterna, lite för att göra en karikatyr av universitet. Typ:
  • Fakulteten för de främmande språken, förutom de som riskerar uttalarens förnuft
  • Fakulteten för de medvetna djurens kroppar och de medel, av denna värld, som påverkar dem
  • Fakulteten för det som ännu inte klivit ut i ljuset, och kanske heller aldrig kommer göra det (för varför skulle det göra det?)
  • Fakulteten för de upphöjda tankarnas resor i oändligheten
Möjligen kan dessa i ett eller ett par fall kombineras i en variant där det inte heter "filosofiska" och "medicinska" fakulteten utan något just nonsensliknande och omständigt. "Soffilogiska och matemystiska fakulteten för de upphöjda tankarnas flykt". Något sånt. Om det går att göra det utan att det blir tramsigt. Universitetet finns för att Krickdala ska kännas som Arkham lite grann. Så universitetet är en plats dit man går för att slå i gamla förbjudna luntor, eller bli varnad av en vresig professor om att inte fortsätta gräva i det man gräver i, bildligt eller bokstavligt.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
767
Borde det inte finnas astronomer på universitetet? Vad jag förstår spelar fenomen på himlen en viss roll. Då kan man också tänka sig ett observatorium eller åtminstone ett teleskop. Det finns ju redan kameror med någon form av linser, så optik existerar. Och då antagligen också glasögon, monoklar (ja!) och förstoringsglas.

Funderar också på fjärilar och kanske även andra insekter. Nog borde någon studera även dem? Och kanske även samla dem med hov? En stor fjärilssamling skulle kunna finnas till beskådan på universitetet. Det känns rätt, tycker jag.
Båda dessa är ju helt rätt! Men borde inte observatoriet ligga utanför staden, där det inte störs av lyktorna? Kan det till och med vara en anledning till att de gamla kufarna som grundade universitetet för ett knappt århundrade sen förlade det en halv dagsresa sydsöst om Krickdala, i Baronessan Ingelger Tvåsvans gamla övergivna, dragiga slott? Kanske, faktiskt.
 

Oscar Silferstjerna

Doktor Snuggles urmakare
Joined
28 Nov 2006
Messages
2,684
Location
Nirvana
Båda dessa är ju helt rätt! Men borde inte observatoriet ligga utanför staden, där det inte störs av lyktorna? Kan det till och med vara en anledning till att de gamla kufarna som grundade universitetet för ett knappt århundrade sen förlade det en halv dagsresa sydsöst om Krickdala, i Baronessan Ingelger Tvåsvans gamla övergivna, dragiga slott? Kanske, faktiskt.
Jo, det borde nog ligga utanför stan. På ett berg eller åtminstone en kulle? I eller intill slottet? Observatorieberget eller Observatoriekullen?

Vad gäller storleken på Krickdala - att tanken ungefär är ett fabelaktigt Fylke/Mumindalen borde innebära att titlar är viktiga. De kan låta bombastiska (överdekan, förste hedersdoktor etc), men sammanhanget är egentligen litet. Det är mycket stora hattar, monoklar och storslagna avhandlingar och memoarer som skrivs (eller påstås skrivas). Men en hel fakultet på Krickdala Lärosäte (heter det så?) har kanske inte fler än 20 studenter. Har jag förstått dig rätt? Som Mutant-fantast kommer jag att tänka på Peckwickklubben, som har en del av detta i stilen. En ganska milt parodierad borgerlighet, ungefär som i Mumindalen.
 
Last edited:

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
15,537
Location
Göteborg
Ingen aning, men: vallackare, kittelflickare, gårdfarihandlare, kolportörer, luffare, charlataner, cirkusartister, spågummor, kolare, timmerhuggare, postiljoner, knektar, landsfiskal, färjkarl, skatteindrivare, kanske en liten tidning …
 

Gamiel

Myrmidon
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,818
Location
Stockholm
Jag är egentligen ute efter känslan av Fylke. Eller ja, Mumindalen. Staden där huvudpersonen bor i Det Levande Slottet är till exempel för stor. Jag vill inte ha känslan av stoj och brådska och kommers, av storstad, av att det är en stad dit folk flyttar för att de vill ha äventyr och upptäcka nya horisonter. Tvärtom. Det är en liten trygg by nästan, som möjligen har vuxit till sig de senaste hundra åren därför att en mystisk häxa har låtit bygga en stor herrgård längs flodstranden, och hon behöver konditorier och hattmakare och sånt där. Postväsende för att kunna skicka efter mystiska böcker från östern. Universitetet är alltså inte en stor del av stadens identitet, utan mer en plats där en handfull kufar håller till.
Ha inte ett universitet då. Kalla det "lärosätet" eller liknande. Universitet som begrepp kommer med en hel del bagage, ex. stor mängd studenter, folk som skickas ut i världen och liknande.
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,978
Location
Barcelona
Ha inte ett universitet då. Kalla det "lärosätet" eller liknande. Universitet som begrepp kommer med en hel del bagage, ex. stor mängd studenter, folk som skickas ut i världen och liknande.
"Akademin" kanske, eller, "kollegiet". Det kanske handlar mindre om ett universitet, som ju är en institution för just undervisning, och med om en sammanslutning av lärda män i stil med the royal society? Enstaka studenter kan man ju ha ändå, men kanske på mer informell basis.
 

guldfink

Hero
Joined
6 Feb 2011
Messages
1,171
Jag vet inte om man behöver känna sig så begränsad av våra föreställningar av vad ett universitet är. Det är rimligt att det bedrivs någon form av undervisning, men det behöver ju inte betyda den form av massuniversitet, internationalisering och organisering i program som vi har i dag.

En form som eventuellt bättre träffar stämningen är få studenter som drivs av nyfikenhet på världen snarare än att få en yrkesexamen. De blir inget annat av sina studier än mer upplysta. I förlängningen leder det eventuellt in på att universitetet är något för eliten (och jag har tolkat det som att du vill undvika sådana inslag), men det kan nog finnas en lösning.

Eller så är det bara ett bibliotek Krickdala behöver.
 
Last edited:

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,978
Location
Barcelona
Jag vet inte om man behöver känna sig så begränsad av våra föreställningar av vad ett universitet är. Det är rimligt att det bedrivs någon form av undervisning, men det behöver ju inte betyda den form av massuniversitet, internationalisering och organisering i program som vi har i dag.
Vad som är en "stor mängd studenter" är såklart relativt. Enligt wikipedia hade Lunds universitet 300 (trehundra) studenter år 1749 (dock ingen källhänvisning). Trehundra är kanske mycket i Krickdalakontext men det är ju ingenting mot samtida universitet som räknar studentantal i tiotusental.
 
Top