Re: Svenska rätter utomlands?
Britter kan inte tillverka gravlax. Det är troligen genetiskt. Amerikaner har en mycket märkligt uppfattning om hur man lägger in sill, och har inte fattat att
poängen med lutfisk är att man har sås, ärtor, kryddor etc. till. (Kokt okryddad lutfisk utan sås och grönsaker med kokt potatis är möjligen en hård påminnelse om hur deras fattige farfar från Småland som invandrade 188X verkligen åt ibland, men har inget på ett julbord att göra ens för dårar som mig som gillar lutfisk.)
På en restaurang (visserligen driven av grekcyprioter, men ändå) under min tid i England beställde jag in en ostbricka. Den bestod av två sorters halvmild hårdost skuren i skivor (tänk Grevé och Svecia, t.ex,) och "Ryvita", dvs veteknäcke. Svenskt veteknäcke.
Så "ostbricka" betydde "knäckbrödssmörgås med ost jag fick bre själv". Det var ganska kul.
Erik