Det övergripande problemet med dylika "fakta" är att de motsäger historisk empiri - de mest dynamiska samhällena har ofta varit multikulti, och de verkliga framgångssagorna har byggt på kulturmöten, folkomflyttningar och tolerans. Vi har tex USA, Kushanriket, Gandhara, Kalifatet, Romarriket, och faktiskt, Sverige. Mer homogena samhällen har däremot ofta stagnerat i high-level equilibrium traps; praktexemplet där är Kina.
Sedan finns det givetvis problem med de enskilda undersökningarna också, såsom det direkt absurda i att basera en tes på att mångkultur är dåligt för tillväxt på undersökningar gjorda i -Afrika-...
och etnisk splittring leder till inbördeskrig? No shite. Men hur f-n är det det minsta relevant för situationen i Sverige?
Med allt detta sagt är det givetvis så att dagens nationalstater lagt sekler på att krossa och/eller marginalisera kulturella och språkliga minoriteter för att etablera sin hegemoni, och då är det väl klart att nationalstater på många sätt är designade just för att vara hegemoniska - Frankrikes historiska utveckling är nog det tydligaste av alla exempel; och se bara vad de gör med romerna just nu (eller inhemska minoritetsspråk som occitanska för den delen). Det är också av dessa anledningar som alla som uppfattas som aparta måste krossas för att försvara nationalstaten och den upplevda monokultur den förknippas med - jämför Kristdemokraternas hat mot bögar, drag queens och kulturvetare, till exempel, eller hur det brittiska imperiets avvikande individer bokstavligen flockades i kolonierna där förtrycket mot dem inte var lika framträdande.
Därmed skulle det inte förvåna ett smack om nationalstater med många mätmetoder visar sig gynnas av kulturell homogenitet; det är fullständigt rimligt, även om dylika undersökningar givetvis också ofta dras med ett starkt bias till förmån för nationalstaternas normer.
Frågan är snarare om man i grunden tycker att nationalstaten är en bra konstruktion överhuvudtaget, och om man anser att de fördelar invandring ger kulturellt, socialt och ekonomiskt väger tyngre än de nackdelar som eventuellt följer med. "Eventuellt" är alltså det här som gör den senare inställningen problematisk - att invandring skulle vara något vars nackdelar på något som helst sätt väger över fördelarna har inte tillfredställande bevisats av någon.
Sedan kan man givetvis också lägga in moraliska värderingar i det hela om man vill; det vet jag att jag gör, om än något motvilligt.
- Ymir, borde sova